Brassói aprópecsenye 2. recept

1 adag
1081
kcal
Brassói aprópecsenye 2.
Brassói aprópecsenye 2.
receptkönyvben hozzászólások (55)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hétvégi "könnyű" kis ebéd.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

brassói
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst  felkockázzuk. A fokhagymát átpréseljük, a hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A krumplit apró kockára vágjuk és olajban megsütjük.
  2. A húst olajon pirítani kezdjük. Ha kifehéredett, hozzáadjuk a fokhagymát és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk. 1 púpozott kiskanál majorannával fűszerezzük. Puhára sütjük.
  3. Ha elkészült hozzákeverjük a pirospaprikát.
  4. Tálalás előtt összekeverjük a sült krumplival.

  • költség: 1700 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 130 817
elküldve: 13
receptkönyben: 1 550
elkészítve: 56/82
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (55)

Vicuska44
Vicuska44h, 2014-06-30 10:43

Köszönöm a receptet! Úgy érzem, hogy én is most találtam rá az igazira!
Az eddigi próbálkozásaim is finomak voltak, de ez egyenesen isteni volt!
Lehet rajta vitatkozni, - csak szerintem fölösleges - hogy akkor ez most Brassói vagy sem, a lényeg hogy a recept úgy tökéletes ahogy van! :)

banfizs
banfizscs, 2014-02-13 01:44

Szia Kiki! En nem vagyok egy gasztro szakerto, nem tudom miert pont brassoi a brassoi, hogy kell-e bele voroshagyma vagy sem stb. Annyit tudok, hogy nekem a brassoi apropecsenye sult krumpli es hus kevereke. :-) Csinaltam mar parszor (sosem magamnak, mivel a babavarasom elott nem ettem hust evekig), de sosem volt bejaratott receptem. Hallottam mar mindent a "muveimrol", hogy tul szaraz, izetlen, tul "izes" (mikor egy mustaros valtozatott probaltam ki), de ma a Te recepted szerint csinaltam. Csak egy szoval illettek, ahogy en magam is a kostolas utan: tokeletes! Igenis igy kell csinalni, ahogy Te leirtad, ha porkoltos, ha hagymas, akkor is ilyennek kepzelem a tokeletes brassoit! Es egyaltalan nem sok benne semmi, en meg vagy 20 dkg-mal tobb husit is tettem bele, mint amennyit irtal, es igy a jo. A Parom egy ulto helyeben megette tobb, mint a felet. :-) Kell mindenbol ennyi, amennyit irtal. Nagyon koszonom a receptet! Mostantol csak igy keszitem! Udv: Zsuzsi

FoxAlfa1
FoxAlfa1szo, 2013-12-14 13:09

Ha már takarékoskodunk: négy főre egy kg. tarja valami iszonyatosan soknak tűnik. Finomnak finom, de túlzásnak tartom, attól függetlenül, hogy szívem szerint a húst is hússal enném... Fél kiló tökéletesen elég, és akkor nem beszéltem még a másfél kiló krumpliról sem, ami megestcsak soknak tűnik.

kleinefee
kleinefeeszo, 2013-10-12 12:30

Többször főztem már brassóit, de valahogy mindig száraz volt a hús. Most eszerint a Kiki féle recept szerint készítettem és a hús finom omlós lett. Köszi a tippet!

tothszabina
tothszabinaszo, 2013-01-12 18:44

Sziasztok! Milyen szárnyas, melyik részével tudnám helyettesíteni a sertéstarját? :)

tothszabina
tothszabinasze, 2013-01-16 23:27

Megfőztük párommal amolyan hófordulós vacsorára! :) Hát mennyei volt! Eddig még nem használtam majorannát semmilyen ételbe (nem is főztem olyat amibe kellett volna), de most ez lett a kedvencem, legszívesebben mindenre szórnám! :)
Köszönöm, hogy feltöltötted, biztos nem utoljára főztük! :)

orsa91
orsa91sze, 2012-02-01 00:57

Köszönöm szépen ezt a fenséges receptet! Elkészítettem imádta a barátnőm és a párom is :D

Lynda
Lyndah, 2011-07-11 04:50

Én is hasonlóképp csinálom már hosszú ideje!eddig még mindig megették rekordidőn belül!
szóval....:)Ne törődj vele,mások mit mondanak,a lényeg,hogy a családnak vagy akinek épp készíted, tetszen!

scarlett69
scarlett69sze, 2011-06-22 19:46

kritizá-ló !
Csak arra lennék kíváncsi h nálad h néz ki egy vasárnapi ebéd....
Tasakos leves, meg "ripp-ropp"??

movemo
movemok, 2011-03-29 20:39

A megoldás: brassói a la........
Egyébként a sokféleségről: ettem már olyan töltött káposztát is ami be sem volt töltve... mégis finom volt.

mézecske74
mézecske74p, 2011-02-25 09:57

Szia Kiki Tanítsd már meg főzni,ezt a Kritizá-lót Ne csak szája legyen ugyan még mindig anyukája főz neki?Így könnyű!nem hiába ez a neve.Puszi mézecske 74!

Futrinka
Futrinkav, 2012-02-19 15:42

Igazad van! Vicces, hogy valakinek ez jó, hogy kritizál. A Brassóit pedig én is így csinálom, és eddig még mindenki szerette és nem kritizálta. :-)

eszi-nemeszi
eszi-nemesziszo, 2011-02-19 12:01

Helló!
Csinálja mindenki úgy, ahogy szereti!
Leírom én hogyan csinálom: 1kg. csirkemell filé, olaj, só, fehérbors, 1 fej vöröshagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 2db zöldpaprika, 1db paradicsom, pirospaprika, burgonya.
Előkészítés: a húst 3-5cm hosszú "ácsceruzavastagságúra" vágom, így pár perces pirítással
megpuhul, megsózom,
a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot apró kockára vágom, a fokhagymát átpréselem,
a burgonyát kis kockákra vágom (ha kisütöm), hasábokra, ha főzöm.
Első lépésként készítek egy rövid, kissé zsírosabb lecsót, az olajat felforrósítom és a húst több részletben(a serpenyő méretétől függően), nagy lángon rózsaszínre pirítom, átteszem egy másik edénybe, és utána a többi húst. Amikor az összes húst lepirítottam hozzáadom a fokhagymát, keverek rajta 1-2-t, meghintem pirospaprikával, megborsozom, ráöntöm a lecsót és minimális mennyiségű vízzel - ha van húslével összerottyantom. Az eredetit pirított kockaburgonyával tálalják, jómagam főtt nagy hasábokra vágott burgonyával szeretem.

eszi-nemeszi
eszi-nemesziszo, 2011-02-19 11:58

Helló!
Csinálja mindenki úgy, ahogy szereti!
Leírom én hogyan csinálom: 1kg. csirkemell filé, olaj, só, fehérbors, 1 fej vöröshagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 2db zöldpaprika, 1db paradicsom, pirospaprika, burgonya.
Előkészítés: a húst 3-5cm hosszú "ácsceruzavastagságúra" vágom, így pár perces pirítással
megpuhul, megsózom,
a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot apró kockára vágom, a fokhagymát átpréselem,
a burgonyát kis kockákra vágom (ha kisütöm), hasábokra, ha főzöm.
Első lépésként készítek egy rövid, kissé zsírosabb lecsót, az olajat felforrósítom és a húst több részletben(a serpenyő méretétől függően), nagy lángon rózsaszínre pirítom, átteszem egy másik edénybe, és utána a többi húst. Amikor az összes húst lepirítottam hozzáadom a fokhagymát, keverek rajta 1-2-t, meghintem pirospaprikával, megborsozom, ráöntöm a lecsót és minimális mennyiségű vízzel - ha van húslével összerottyantom. Az eredetit pirított kockaburgonyával tálalják, jómagam főtt nagy hasábokra vágott burgonyával szeretem.

partaim
partaimszo, 2011-01-29 12:53

Zokogva csináltam meg, de megérte. A hagymareszelést legközelebb nem vállalom (bedobom az aprítógépbe). Savanyú káposztával és céklával ettük. A recept kiváló.

hen2
hen2h, 2011-01-24 18:46

Egyébként Kiki én mostanában fogom a receptedet elkészíteni!

hen2
hen2h, 2011-01-24 18:45

Szerintem az kritizálja itt más receptjét,aki legalább szolgál másikkal!És nem utolsó sorban elkészíti,hogy véleményt tudjon alkotni.De még akkor sem pontos hisz elég egy csipettel kevesebbet vagy többet rakni valamiből és már más az íze!

Beki
Bekiv, 2010-10-31 05:13

Brassói vagy pörkölt? Nekem tök mindegy, finom és kész. :))

Én a legvégén fűszereztem, isteni finom lett. :D

Most brassóimániánkat éljük, szóval a közeljövőben kipróbálgatok több verziót is, hogy megtaláljam az "igazit". És ezt nem eredetiségre értem, hanem arra, hogy melyik ízlik nekünk legjobban. Mert csak ez számít. :P

tucsike
tucsikeszo, 2010-08-14 14:52

Olvasgatom ezeket a hozzászólásokat. Nem mindegy, hogy ki hogyan főzi a brassóit? Nem kell kipró-bálni, ha nem tetszik a recept, de kritizálni /nem kritikát!/ sem kell. Tul kell lépni rajta és kész. Egyébként én nagyon sok receptet kipróbáltam már, talán egy nem volt olyan, mint amit vártam. Ettől függetlenül máskor is ki fogom próbálni ami tetszik, de nem kezdem el fikázni!!! Üdvözlettel, szép napot továbbra is.:tucsike

grandma
grandmaszo, 2010-08-14 13:39

Engem csak az erdekel, hogy finom legyen amit fozok,
mindegy, hogy mi a neve. Sokan kepesek "megolni" a
masikat, mert szerintuk az nem az "eredeti" recept. A
fozesnel szerintem lehet nyugodtan kiserletezni, mert
nem vagyunk egyformak es az nagyon unalmas is lenne.
Nekem az anyukam peldaul csak hagymat meg fokhagymat
rakott a brassoiba. De olvastam masik oldalon szakacsok
hozzaszolasat, az eredetiben csak lepiritott sertesszuz meg
fokhagyma van. Akkor most en nem keszithetem ugy, ahogy
o szokta? De hat engem az o receptje emlekeztet a szeretetere
es minden etel amit elkeszitek a lanyomat megismerteti a
nagyijaval, akivel soha nem talalkozott.

Gurman
Gurmanszo, 2010-08-14 11:55

A majoranna ha az elején belerakjuk megkeseredik. A húst elöször megpiritjuk, majd felönteve kis vizzel esetleg leves alaplével, a hagymák hozzáadásával, pároljuk és zsirjára sütjük majoranna és kis paprika mehet bele ha lesült. További fűszerezés izlés szerint

kereszturih
kereszturihv, 2010-07-18 14:04

Sziasztok! Én is megfőztem ma de pirospaprika nélkül. Nagyon fini lett, csak hamar elfogyott! Haja

Jagi
Jagip, 2010-06-18 16:51

Na, ma ezt fogom elkészíteni :) !
Köszönöm a receptet!

Krityó
Krityósze, 2010-06-09 16:44

Én személy szerint teljes mértékben meg vagyok elégedve az itt megjelent receptekkel! Nagyon sokat tanultam belőlük és ahogy becseiagi írta, nem minden esetben kell ragaszkodni az eredeti recepthez. Kiki brassóijához csak annyi fűznék hozzá, hogy immár 7 éve én is így csinálom... Azelőtt csak pároltam, majd pirítottam és fűszereztem a hús, így éttermi brassói lett a végeredmény (ezt egy szakács ismerősöm mondta). Ez a fajta brassói sajnos túl száraznak bizonyult a párom részére, azóta csinálom én is ezt a verziót, ami úgy tökéletes ahogy van! Üdv: Krityó

muhikata
muhikataszo, 2010-05-29 16:13

Nagyon tetszik nekem ez az oldal,de a magyar mentalitás
minden fórumon amit olvasgatok kiütközik!Miért kell mindent kritizálni!Ebben a kis országban is rengeteg főzési szokás van,és attól még egy étel nem rossz,ha másképpen csinálják,mint ahogyan azt megszoktuk!A brassóit is sokféleképpen el lehet készíteni,csak ízlés dolga,kinek melyik ízlik!Mert ugye van egy ilyen mondás is:'Ízlések és pofonok különbözőek'!Miért kell ebben az egyébként is erőszakos és rohanó barom világban mindig mindent és mindenkit kritizálni?
További szép kritzálásoktól mentes napot mindenkinek!

becseiagi
becseiagik, 2010-03-16 12:35

Sziasztok! Egy pár hozzászólást elolvastam aztán inkább abbahagytam..... Mi a brassóit másképp készítjük, de hasonló módon, és ezen felbuzdulva holnap főzök is, utána beküldöm a receptet! :) Amúgy meg a receptek nem azért vannak, hogy már pedig úgy kell csinálni, ahogy valaki kitalálta. A receptek attól jók, hogy tudnak egyediek lenni, mint az emberek, akiknek egyéniségük van.

kritizá-ló
kritizá-lócs, 2010-01-21 18:46

Bocs! Az alkalmi főzönőt nem rossz értelemben gondoltam!
De a Brassói legyen Brassói és ne pörkölt.

Gregor
Gregorsze, 2010-03-31 19:03

Van aki tud főzni. Van aki enni szeret. Van aki csak fikázni tud.
Te ebbe a kategóriába tartozol.

szurosp
szurospcs, 2010-01-21 13:44

A fehérpörkölt még csak nem is fehér pecsenye, de mindegy.... A kritizálásnak is csak akkor van értelme, ha pozitív irányba viszi a dolgokat, máskülönben csak kekeckedés. Ez az alkalmi főzőnő, pedig ne haragudj, elég pejoratív volt, így a szakács kifejezés is azzá vált a kommentedben, ez pedig már modortalanság. Ez az ami zavarja szerintem a többieket, ezért ne csodálkozz a reakciójukon, amikor hsz-eket írsz.

kritizá-ló
kritizá-lócs, 2010-01-21 13:38

Nem fehérpecsenye, hanem fehér pecsenyéje.
Nem ugyan azt jelenti!

Mé' rakjak fel receptet? Nem szakács, vagy alkalmi főzőnő vagyok.
Hanem: kritizá-ló :-))

szurosp
szurospcs, 2010-01-21 13:20

ÁÁ! Félreértesz kedves Kritizá-ló! A fehérpörkölt nem az én találmányom, és nem egyenlő a fehérpecsenyével. Ez létező étel, a lényege, hogy nem színezzük pirospaprikával. Igazából arra akartam utalni, hogy nem értem, miért annyira fontos túlkategorizálni dolgokat. Mindig lesznek olyan ételek, amelyek egyik-másik kategória határán lesznek. Én magam ugyan nem teszek a brassóiba pirospaprikát, de abszolute nem zavar, ha valaki így szereti. Uram bocsá' kapaszkodj meg, én zöldborsót szoktam pluszba hozzátenni! Másrészt, a hús szalonna-hagyma indítás után pirítom, és nem fordítva, mint fent. Ezért ezt az ételt nem mondanám pörköltnek. De igazából nem is izgat. A lényeg, hogy a szakácstárs felrakott egy általa finomnak tartott ételt, hozzáírta azt a nevet, amilyen néven ismeri, (nem írta oda, hogy az egyetlen eredeti!!!) és sokaknak ízlik, sokmindenkinek tetszik. Szerintem ha elémrakná adott alkalommal, én sem sírnék. Egyszóval nem igazán értem, hogy Te miért nem raksz fel recepteket, és majd idővel eldől, hogy hányan nézik, ki szereti. (De még igazából az is mindegy hányan szeretik az általam felrakott ételeket, mert egyrészt saját örömömre rakom fel, másrészt ha akad valaki, akinek bejön, szerintem azt nem izgatja, hogy milyen néven nevezem el) Az lenne a jó, ha sok ember, minél több változatban rakna fel ételeket, mert akkor jól lehet válogatni! Szerintem tényleg jobb lenne, ha ennyi erőt inkább receptek felrakására szánnál! :) A legjobbakat: Mrs Smith

kritizá-ló
kritizá-lócs, 2010-01-21 12:17

A fehér pörkölt neve legyen mondjuk - a' la szurosp fehér pecsenyéje -, és akkor úgy csinálod ahogy akarod.
De a pörkölt nevet hagyd meg -pankadragabrassóipörköltjének-.
:-))))

szurosp
szurospcs, 2010-01-21 12:09

S mi légyen a fehérpörkölt neve, amit nem színesít a paprika... :))) Mrs Smith

rizsa
rizsacs, 2010-01-21 11:39

Miket tud itt meg az emberjánya:) szóval az én milánóim, ami többeknél bolonyai, szóval lehet, hogy az pörkölt?:)

Na az ilyen esetekben mondta édes nagyim, hogy irigylem egyes emberek problémáit!

Kata

kritizá-ló
kritizá-lócs, 2010-01-21 10:07

@pankadraga:
egy ételt ezer módon el lehet készíteni.-
Igen, de ha egy pörköltet készítek, akkor nem adom neki a Brassói nevet.
Ha a rántott levesedet húslevessel öntöd fel, akkor azt adhatod erőlevesnek ?!
Vagy a gulyáslevesbe csipetke helyett házi tarhonyát teszel, (már, ha jól csinálod és nem mondjuk spenótnak néz ki) akkor az már slambuc?

kritizá-ló
kritizá-lósze, 2010-01-20 09:07

A Brassói eredetéről és receptváltozatairól sokak véleményét ismerjük:
1. Zsolnay Gábor szerint, a receptet 1948 –s évben, Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest-Brassó között haladó vonaton. (Fokhagymás, borsos, burgonyás változat, sertés-szűz húsból.)
2. Dózsa György mesterszakács szerint, egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva, Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokány. (sült szalonnán pirított burgonyás változat, fokhagymás marhahúsból.)
3. Unger Károly szerint, a leghitelesebb forrás, Csáky Sándor „XX Század Szakácsművészete” című könyve, mely szerint az eredeti recept, vörösboros bélszínből készült, és ismeretlen szakácstól származik. (paradicsomos, gombás változat, tarhonyával).
4. Papp Endre írásaiból azt olvashatjuk, hogy a receptet, Ő alkotta meg, egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 –én. Azért adta a Brassói nevet, mert még erősen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. (Kolozsvári szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változat, pirított, resztelt burgonyával.)
5. Az óbudaiak úgy tudják, hogy az eredeti recept egészben sült húst tartalmazott. Az aprópcsenye receptjét tarhonyával, a Weiss kocsma tulajdonosának felesége, találta ki, egytál ételként Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. Ennek a „majoránnás sertéssült, spórolós változatának, ugyanúgy nincsen semmi köze az azonos nevű városhoz, mint a Székely káposztának Erdélyhez.

És ismerjük most már a hatodik változatot is:
6. Kiki apósának pörköltjét.
:-)))))))

pankadraga
pankadragacs, 2010-01-21 09:54

Más tollával ékeskedünk?
Azért küldtem ezt a linket, hogy belásd, egy ételt ezer módon el lehet készíteni.
Mi paprikával színezzük. Attól még nem lesz pörkölt.
Hogy is írtad, a paprikával ízesített, színesített étel a pörkölt?
Akkor rántott leves is az.

kritizá-ló
kritizá-lók, 2010-01-19 13:34

Szia Kiki!
Olvasgatom a receptjeidet egész jók, nekem tetszik. Úgy nagyjából. (még a Frankfurti levesed is, a többihez képest.)
De ezt a pörköltet, vagy a Brassói aprópecsenye nevet mellőle törölni kéne.
Mert semmi köze, még hasonlítani sem hasonlít hozzá.
Üdv

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinak, 2010-01-19 14:55

Szia! Örülök, hogy olvasod a receptjeimet. Ez a brassói annyira azért nem rossz, én is így tanultam apósomtól. Nekünk bejön, és ahogy a kommenteket olvasod másnak is. Szóval ha nem haragszol meg, akkor marad a neve . Szerintem ha van jó brassói recepted (gondolom igen) akkor töltsed fel !!Én örülnék neki és egészen biztosan kipróbálnám. További szép Napot! üdv kiki

Tóth Gábor
Tóth Gáborv, 2010-01-10 11:53

Sziasztok,

Én is kipróbáltam, de KELL alá víz különben nem puhul meg, csak sül. És tarja helyett combbal finomabb:)

1082