r
Nosalty Logó

Brassói, ahogy mi szeretjük

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Lousha
Brassói, ahogy mi szeretjük
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 545 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 4367 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 106 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1817.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    538 mg
  • Nátrium
    981 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    347.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    752 micro
  • β-crypt
    119 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    494 micro
Összesen 545 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    363.3 g

Zsír

  • Összesen
    200.6 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    131 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    1050 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14537.3 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    412 mg
  • Kálcium
    1062 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    826 mg
  • Foszfor
    4301 mg
  • Nátrium
    7847 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    276.8 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    2781.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    581 micro
  • B6 vitamin:
    16 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    352 mg
  • D vitamin:
    315 micro
  • K vitamin:
    245 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    104 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    353 micro
  • Kolin:
    1057 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    208 micro
  • β-karotin
    6017 micro
  • β-crypt
    956 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    3956 micro
Összesen 4367 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    63 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 106 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vágjuk a húst kisujjnyi csíkokra. Kockázzuk fel a hagymát és a szalonnát apróra. Vágjuk nagyobb darabokra a paprikát és a paradicsomot.
  2. Öntsünk egy kevés vizet egy serpenyőbe, tegyük bele a szalonnát, fedjük le, és közepes lángon olvasszuk ki a szalonna zsírját. Ha már szép üveges, vegyük le a fedőt, hagyjuk a vizet elpárologni, a szalonnát kicsit megpirulni.
  3. Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnát, és tegyük félre, majd a fennmaradó zsírban (ha nem elég, adjunk hozzá egy kevés olajat) pirítsuk meg a hagymát. Erre aztán jöhet a hús, azt is pirítsuk minden oldalán, körben. Ha már van egy kis színe, adjunk hozzá kevés vizet, sót, a szalonnát, a paprikát és paradicsomot, borsot, kiskanál pirospaprikát, és aki szereti, Erős Pistát. Kissé magasabb lángon hagyjuk forrni, míg az összes víz elfő, és zsírjára pirul az étel. Ekkor újra öntsük fel kevés vízzel. Ezt ismételjük meg még egyszer. Az utolsó felöntésnél már annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel a kívánt sűrűséget, „lédússágot” elérjük. (Mi nem szeretjük túl levesesen, csak annyi szaftja van, amennyitől a krumpli, ha felszívja, finom puhává és szaftossá válik.) Ekkor adjunk hozzá egy jó adag majorannát is, majd forraljuk még pár percig.
  4. Míg a húst készítjük, vágjuk fel a krumplit 2*2 centis kockákra. Süssük ki a szokásos módon olajban (én légkeveréses sütőben szoktam inkább), majd sózzuk meg.
  5. Ha kész a krumpli, passzírozzunk a húsra 5-10 gerezd fokhagymát, ízléstől és attól függően, kinek mennyire sikerült elkerülnie az ízetlen kínai fokhagymát... Keverjük össze a krumplit és a húst, és készen is vagyunk.
  6. Tálaljuk savanyúsággal. (Részemről a savanyú uborkán kívül minden mást szentségtörésnek érzek, de kinek-kinek a saját ízlése szerint.)
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 381
  • Tegnapi nézettség: 19
  • 7 napos nézettség: 93
  • Össznézettség: 124467
  • Feltöltés dátuma: 2016. december 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A sok olyan étel között, amik annyira népszerűek, hogy annyiféle változatuk létezik, ahány háztartásban készülnek, a brassói előkelő helyet foglal el. Egyeseknél jó bő lével készül, másoknál szárazon, itt karaj az alapja, ott csirkehús akár. Eltérhet a fűszerezés is, a krumpli készítése is: még főtt krumplival is láttam már. Természetesen a mi kis családunknak is megvan a maga „titkos”, ezer éve bevált változata, ami számunka „az IGAZI”. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek