Brassói, ahogy mi szeretjük recept

Brassói, ahogy mi szeretjük
Brassói, ahogy mi szeretjük
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sok olyan étel között, amik annyira népszerűek, hogy annyiféle változatuk létezik, ahány háztartásban készülnek, a brassói előkelő helyet foglal el. Egyeseknél jó bő lével készül, másoknál szárazon, itt karaj az alapja, ott csirkehús akár. Eltérhet a fűszerezés is, a krumpli készítése is: még főtt krumplival is láttam már.
Természetesen a mi kis családunknak is megvan a maga „titkos”, ezer éve bevált változata, ami számunka „az IGAZI”. 

hozzávalók / 8 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

brassói aprópecsenye, fokhagymás-krumplis karaj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vágjuk a húst kisujjnyi csíkokra. Kockázzuk fel a hagymát és a szalonnát apróra. Vágjuk nagyobb darabokra a paprikát és a paradicsomot.
  2. Öntsünk egy kevés vizet egy serpenyőbe, tegyük bele a szalonnát, fedjük le, és közepes lángon olvasszuk ki a szalonna zsírját. Ha már szép üveges, vegyük le a fedőt, hagyjuk a vizet elpárologni, a szalonnát kicsit megpirulni.
  3. Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnát, és tegyük félre, majd a fennmaradó zsírban (ha nem elég, adjunk hozzá egy kevés olajat) pirítsuk meg a hagymát. Erre aztán jöhet a hús, azt is pirítsuk minden oldalán, körben. Ha már van egy kis színe, adjunk hozzá kevés vizet, sót, a szalonnát, a paprikát és paradicsomot, borsot, kiskanál pirospaprikát, és aki szereti, Erős Pistát. Kissé magasabb lángon hagyjuk forrni, míg az összes víz elfő, és zsírjára pirul az étel. Ekkor újra öntsük fel kevés vízzel. Ezt ismételjük meg még egyszer. Az utolsó felöntésnél már annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel a kívánt sűrűséget, „lédússágot” elérjük. (Mi nem szeretjük túl levesesen, csak annyi szaftja van, amennyitől a krumpli, ha felszívja, finom puhává és szaftossá válik.) Ekkor adjunk hozzá egy jó adag majorannát is, majd forraljuk még pár percig.
  4. Míg a húst készítjük, vágjuk fel a krumplit 2*2 centis kockákra. Süssük ki a szokásos módon olajban (én légkeveréses sütőben szoktam inkább), majd sózzuk meg.
  5. Ha kész a krumpli, passzírozzunk a húsra 5-10 gerezd fokhagymát, ízléstől és attól függően, kinek mennyire sikerült elkerülnie az ízetlen kínai fokhagymát... Keverjük össze a krumplit és a húst, és készen is vagyunk.
  6. Tálaljuk savanyúsággal. (Részemről a savanyú uborkán kívül minden mást szentségtörésnek érzek, de kinek-kinek a saját ízlése szerint.)
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 60
össznézettség: 14 322
elküldve: 1
receptkönyvben: 102
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

derpa
derpa sze, 2017-02-22 09:52

Tisztelt Lousha! Az a zavaró, hogy a hozzávalóknál 10 "gerezd" szerepel, az elkészítés 5. pontjában 5-10"fej"

Lousha
Lousha / Lousha sze, 2017-02-22 10:05

Hoppá... Teljesen jogos, elírás, javítottam. A gerezd az nem egyenlő a fejjel :)
Ami az 5-10-et illeti, a hozzávalóknál sajnos nem lehet tól-ig-ot megadni, az ezért nem azonos.

Bubu46
Bubu46 v, 2016-12-25 12:21

Ez bizony fincsi - csak a leírást javítani kellene : nem 8-10 fej fokhagyma, hanem ahogy az anyagszükséglet leírás is tartalmazza - 10 gerezd ! Értelemszerű ugyan, de így pontos !

Lousha
Lousha / Lousha v, 2016-12-25 20:34

A leírásban elmagyaráztam, miért 5-10: nagyon különböző a fokhagymák minősége. Egy jó magyar fokhagymából, amit az ember a hátsó kertben maga nevelt, elég öt kövér gerezd is. A pocsék kínaiból, amivel tele van a Tesco, és akkorák a gerezdjei, mint a kisujjam körme, íze meg alig van, mehet, amennyit csak nem sajnálunk rátenni.

A hozzávalóknál viszont nem lehet tól-ig mennyiséget megadni, ott azért van 10.

545