r
Nosalty Logó

Borbarát perec

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Borbarát perec
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

Összesen 639 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

Összesen 2557 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

Összesen 273 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1146.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    780 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 639 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.1 g

Zsír

  • Összesen
    63.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4586.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    398 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    728 mg
  • Nátrium
    3119 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    412.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    142.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    569 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    316 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    538 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    366 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    337 micro
Összesen 2557 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    491.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    334 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 273 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A finomlisztet tálba szitáljuk, a szobahőmérsékletű margarint hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, sóval és cukorral ízesítjük, majd a langyos tejjel 5-6 perc alatt bedagasztjuk.
  2. Akkor jó, ha elválik a tál falától, és egy kicsit kemény tészta lesz belőle. Fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
  3. A sütőt 200 °C fokon előmelegítjük.
  4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán hosszúkásra sodorjuk, addig formázzuk, amíg a kézről leválik, majd 6 részre vágjuk.
  5. Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 70 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk.
  6. Egy lábasba vizet töltünk, és felforraljuk.. Ha forr a víz ( ne zubogjon), megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk, és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal kivesszük, szikkasztjuk. Majd étolajjal megkent tepsire szedjük.
  7. A tepsiben az édesnemes paprikával felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben (200 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 15-20 percig sütjük. A sütés lejárta előtt 2 perccel a tetejére való sós mázhoz a sót, lisztet és vizet összekeverjük, és a perecekre locsoljuk.
  8. Ha a szép, fényes, finom ropogós pereceink megsültek, akkor egy tiszta konyhai kendővel bélelt kosárkába szedjük, letakarjuk, egy fél órát pihentetjük.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 247
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 38962
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 18.

Ajánló

Baráti borozásokhoz kiváló borkorcsolya. A perecekhez finom furmintot vagy hárslevelűt kortyolgassunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Borbarát perec
Mártika és Feri 107 recept

Miért kapta a borbarát nevet a perec? Erről a perecről eszembe jutnak nagyapám pincéjénél az őszi, családi jó hangulatú baráti borozások emléke. Amikor az eperfa alatt a pincénél egy nagyobb asztalon kancsókban a jó Tokaj-Hegyalja-i borok, meleg édes-illatos furmint és száraz hárslevelű, borkorcsolyaként pedig finom sós ropogós perec volt kitéve. Azért is borbarát, mert a perecben a sok munka mellet lélek is van, vidám lélek! Mindig eszembe jut nagymamám jó kedve, ahogyan a pereceket sütötte. A recept nagymamám recept leírása alapján, de már elektromos sütőben, libazsír helyett sütőmargarint felhasználásával készült. A perec másnapra még finomabb, már ha marad belőle. Az elkészült perec jól eltartható, fél évig is elfogyasztható. Megjegyzés: Ferenc nagymamája szerint a kemencében sült ropogós sós perec az igazi, melyhez mindig a legfinomabb lisztet használta.

Hozzávalók

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek