r
Nosalty Logó

Bográcsos palócleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
vitorlázó
Bográcsos palócleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 956 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 9563 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 70 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.8 g

Zsír

  • Összesen
    43.8 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    272 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1869.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    1038 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    1100.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    821 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    356 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    3131 micro
  • β-karotin
    7581 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    258 micro
  • Lut-zea
    509 micro
Összesen 956 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    897.8 g

Zsír

  • Összesen
    437.8 g
  • Telített zsírsav
    156 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    173 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    2716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18691.4 g
  • Cink
    124 mg
  • Szelén
    1068 mg
  • Kálcium
    1627 mg
  • Vas
    84 mg
  • Magnézium
    1610 mg
  • Foszfor
    10377 mg
  • Nátrium
    3789 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    446.4 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    79 mg

VÍZ

  • Összesen
    11009.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8207 micro
  • B6 vitamin:
    32 mg
  • B12 Vitamin:
    96 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    512 mg
  • D vitamin:
    360 micro
  • K vitamin:
    356 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    14 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    270 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    813 micro
  • Kolin:
    3560 mg
  • Retinol - A vitamin:
    584 micro
  • α-karotin
    31306 micro
  • β-karotin
    75807 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    2582 micro
  • Lut-zea
    5091 micro
Összesen 9563 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    137.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    230 micro
  • β-karotin
    558 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    19 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 70 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókat megpucoljuk, és külön műanyag tálakba összekészítjük.
  2. Kis tüzet rakunk, és a bográcsot még egyszer utoljára kiölbítjük.
  3. A hagymát a felforrósodott olajon megpirítjuk, majd az evőkanálnyi paprikát belekeverjük.
  4. A kockára vágott húst belerakjuk, és megkapatjuk - látszik, hogy kis fehéres felülete lesz a kokáknak...ezt kivárjuk kicsit kevergetve, a tüzet csiholgatva.
  5. Belerakjuk a morzsolt fűszereket - érzésre -. és belevágjuk a paradicsomot és a paprikát.
  6. Ha már kicsit megkapta a bogrács a húst, felöntjük a 2 dl borral és vízzel, hogy épp ellepje.
  7. Megint rakunk a tűzre, mert közben leégett, és a felét az első üveg sörnek megisszuk, mert már nagyon meleg van.
  8. Jó fél óra után a répát belerakjuk, és kevergetés mellett úgy szabályozzuk a tüzet, hogy épp, hogy rotyogjon, de azt folyamatosan.
  9. Ha már félig megpuhult a répa - belekóstolunk -, belerakjuk a krumplit is, felöntjük, hogy ellepje, és tovább főzzük, rotyogtatjuk.
  10. Közben megint rakunk a tűzre, iszunk egy pohár sört, meg lassan elfogyasztjuk az összeset.
  11. Ha megpuhult a krumpli, belerakjuk a babot, visszaforraljuk.
  12. A tejfölt egy csepp borral kikeverjük, és azt is óvatosan beleborítjuk a bográcsba.
  13. Majd összeforraljuk újra, még egyszer utoljára, ha sótlan, egy kis sót még belerakunk.
  14. Friss kenyérrel szolgáljuk fel.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 218
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 84
  • Össznézettség: 90385
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 30.

Ajánló

Ahogy írtam, frissen szeletelt kenyér, és hogy csússzon, a jó hideg sör, illetve a valódi szikvizes fröccs tudja megkoronázni az élményt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bográcsos palócleves
vitorlázó 8 recept

Amikor vendégek várhatóak, ráadásul sokan, kicsik és nagyok, felmerül mindig a kér(d)és, mi legyen az evéssel - és egyöntetű a válasz, bogrács. Persze, hogy aznap van a legmelegebb, és amíg az érkező vendégek kényelembe helyezik magukat, az amúgy is tűző napon egy remek, de ennek ellenére pirító hatású ernyő alatt elkezdődik a nagy mű készítése. Olyan nem volt még, hogy ne sütött volna a nap ezerrel - ezt legfeljebb tetézte egy jó kis szél olykor. A mostani alkotás során több sör kellett - a melegre való tekintettel. Az érdeklődők az idő múlásával egyre szolgálatkészebben hozzák a tüzelőt, és egyre kisebb körökben térnek vissza - mennyi van még. A 20 literes bogrács megnyugtató látvány, ahogy egyre jobban telik az 'anyaggal', és végül a kis karimás, paprikás foltokkal a tetején kiderül, hogy kész. Mire elkészül, addigra mindenki éhes, így az értékelés igencsak szubjektívvé válik - az időközben elfogyasztott sör, fröccs engedékennyé és elfogulttá tesz kicsit és nagyot egyaránt. a friss falusi kenyér megkoronázza a bográcsozást. Gyakorlat, hogy a mennyiség a másnapi ebédet is megoldja, de mint ismert, ezek a főztök másodjára melegítve is kiválóak. - és a bónus: a csipetke...10-20 dkg lisztből. Ha még nem lett volna görcs az ujjaiban a szakácsnak, akkor mire a századik kis csipetkét becsippenti a forró levesbe, kiderül, hogy  "no, ez hiányzott már csak". A mostaniból ez kimarad - számon is kérték....-), de ez volt a legtöbb, amit felhoztak kritikaként, és ki a legkritikusabb? Az ember saját gyerekei...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?