Bodza ivólé recept

Bodza ivólé
Bodza ivólé
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha itt a bodzavirágzás, nem múlhat el úgy nyár, hogy ne készítsek bodza levet... miért is?!-

Ez a gyógynövény hatékony méregtelenítő, csökkentheti a koleszterinszintet, és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint". Hasznos a vesék egészségét tekintve is.

A bodza öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.

A bodza virágát hagyományosan megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó, és hűtő összetevőket tartalmaz.

(Esetleg mikor  készen lett,és túl édesnek találjuk,kevés vízzel hígítsunk rajta.)

hozzávalók / 5 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 5 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzavirág lé, bodzalimonádé, citromos-bodzás üdítő
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ép, tiszta virágokat szedünk, és ezeket egy 5 l-es edénybe tesszük. Rámérjük a 4 l vizet, de egy kevésben elkeverjük a cukrot, amit végül hozzáöntünk.
  2. A citromot mosás után karikára vágva belerakjuk. A citromsavat is hozzátesszük, jól átkeverjük az egészet, majd szitás fedővel letakarjuk. Ha lehet, hűvösre tesszük (kamra, spájz).
  3. 2 napon át érleljük, közben minden nap átkeverjük(.A citromot nem árt,ha jól kinyomkodjuk....)
  4. Majd üvegekbe szűrjük, és hűtőben tartjuk. Mindenki egészségére váljon!!
  • költség: 250 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 52 225
elküldve: 10
receptkönyvben: 144
elkészítve: 16/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
585 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szaboimrene67
szaboimrene67 Tue, 2017-05-23 20:45

A citrom héját feltétlenül le kell vágni, mert kesernyés lesz az utóíze.Három éve még lehetett kapni jó citromot, a maiaknak élelmiszernek nem alkalmas a héja.Érdemes felforralt, lehűtött vizet használni, mert tovább tartható el.
Üdv.: Erika

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2017-05-24 18:04

Kedves Erika!
Én még ezt nem vettem észre,mármint a 'kesernyés ízt',de te biztos érezted......hát ki tudja mitől keseredik meg,mit etetnek meg velünk...!!!! :-))

katalinka3
katalinka3 Tue, 2013-06-04 06:35

Katalinka3
Köszi a receptet. Szerintem remek ivólé. A hétvégén sok bodzavirágot szedtünk, miközben
a fiuk pecáztak. Halat nemigen fogtak, de legalább bodzavirágunk van. Készítek belőle már
szörpöt, rántok is /virágot/, s hogy teljesen kiélvezzem a bodzavirág adta lehetőségeket,
megkoronázom ezzel az ivólével.
Üdv.: Katalinka3