r
Nosalty Logó

Birses rácsos

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Birses rácsos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4689 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 262 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    37.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    784.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    96.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    377 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    354 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 782 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    67.2 g

Zsír

  • Összesen
    224.1 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    384 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4705.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    1121 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    2046 mg
  • Nátrium
    1135 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    608.5 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    580.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2262 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    235 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    195 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2123 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1535 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    579 micro
Összesen 4689 kcal
  • 4% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    262.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 262 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, csipet sót, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, egy kanállal elkeverjük, majd eldolgozzuk benne kézzel a lágy vajat (érdemes előtte fél nappal kint hagyni a pulton a vajat).
  2. Mikor már a keverék majdnem egynemű, beletesszük a tojásokat, a tejfölt és ráreszeljük a narancs héját. Akkor jó a tészta, ha kicsit ragadós és úgy érezzük, minden pillanatban széteshet. Ha túlliszteztük, nem lesz omlós.
  3. Pihentetjük fél órát, addig elkészítjük a tölteléket. A kompót levét leszűrjük, fél liter legyen, ha kevesebb pótolhatjuk vízzel. Felfőzzük a pudinggal, majd mikor már sűrű, rádobjuk a gyümölcsöket. (Én birset használtam, eleve volt benne szegfűszeg és fahéj, ha natúr kompót van, ízlés szerint lehet tuningolni.) Állni hagyjuk, visszatérünk a tésztához.
  4. Két részre szedjük. Az egyiket kisodorjuk méretre és zsírozott/vajazott lisztezett tepsibe helyezzük. Jó nagy tepsibe mehet, vékonynak fog tűnni de megnő!
  5. Ráöntjük a langyos tölteléket, és vékony csíkokat gyúrunk a tészta másik feléből, melynek segítségével ízlés szerint rácsozzuk.
  6. 180 fokon sütjük, míg szép barna nem lesz a teteje.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2470
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 11.

Ajánló

Ha megunjuk a gyümölcsös verziót, lehet túróval is helyettesíteni, vagy reszelt almás-mákos töltelékkel, de az igazi az, mikor fahéjas-meggyes töltelékkel van töltve, és a pudingos meggylé párosul a narancsos lágy tésztával. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Testvérem anyósa mestere ennek a receptnek, és bár nem a legünnepibb sütemény, az esküvőjükre ezt a süteményt sütötte a világ minden típusú gyümölcséből. Mennyei, sokáig eltartható lenne, de nem lesz rá szükség. :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek