Birsalmás morzsás süti recept

Birsalmás morzsás süti
Birsalmás morzsás süti
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A birsalma isteni finom, csak nehezen adja meg magát. Kemény a húsa, fanyar az íze, de egy kis furfanggal az egyik legfinomabb sütibe való gyümölccsé varázsolhatjuk. Minden ősszel alig várom, hogy megjelenjen a piacon. S ha nekem kertem lesz, birsalmafám is lesz, ebben biztos vagyok.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Másnaposan legalább olyan finom, mint frissen, tehát előre elkészíthető.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

birsalmás pite, morzsolt sütemény birs töltelékkel, gyömbéres-fahéj szelet birsalmával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékkel kezdünk: a birsalmát lehéjazzuk, magházát eltávolítjuk, a gyümölcshúst felszeleteljük.
  2. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a birsalmát és a mézet, összekeverjük, majd lefedve 20 percig pároljuk.
  3. A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Kikent, kilisztezett tepsibe nyújtjuk.
  4. A morzsához a vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük a liszt, cukor és fahéj keverékéhez, és addig keverjük egy fakanállal, amíg morzsás állagúvá nem válik.
  5. A kinyújtott tésztán elterítjük a birsalmát, megszórjuk a gyömbérporral, és rászórjuk a morzsás keveréket.
  6. Addig sütjük, míg a teteje színt kap.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 70
össznézettség: 11 590
elküldve: 22
receptkönyvben: 241
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

VKOVACS
VKOVACS sze, 2013-11-06 15:56

Kedves Fahéj! Megsütöttük, nagyon finom és különleges süti. Nem is tudtam hogy a birsalma ennyire finom tud lenni :-)) Köszönjük a receptet: Viki

Fahéj
Fahéj / Fahéj sze, 2013-11-06 18:09

Örülök, hogy ízlett! Bizony, a birsalma nagyon finom tud lenni. Én levesbe is imádom.
További jó sütés-főzést! Üdv: Fahéj

zsuska
zsuska v, 2013-10-27 08:25

Nos kipróbáltam a birsalma sajttal úgy ahogy írtad átforgatva vajon egy kis mézzel. Az íze az nem is volt rossz, de mégis azt hiszem, hogy hiányzott belőle a nyers gyümölcs szaftossága, így elég szárazra sikeredet. :( Viszont az alap tésztája meglepően fincsi volt és a morzsás tető is izgalmas, így aztán arra gondoltam, hogy ha szert teszek egyszer birsalmára nyers állapotában akkor nem leszek rest és kipróbálom.. :) De még lehet, h sima alma töltelékkel is megkockáztatom.. :) További szép napot!

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2013-10-27 08:37

Ez egy jó ötlet! Szerintem működne almával is.
kellemes vasárnapot! Fahéj

zsuska
zsuska cs, 2013-10-03 09:26

Kedves Fahéj!
Az én fantáziámat is elégé megmozgatta a recept, és a megvalósításában csak egy dolog fog vissza és pedig az, h már kész birsalma sajtból ezt elő lehetne vezetni?? Ugyanis abból kilónyi áll a hűtőmben és csak tologatjuk.. Ha igen akkor mivel varázsoljak az állagán? Vagy csak darabolgatva dobjam rá? Valahogy el kéne képzelnem, h milyen a birsalma a 20 perces főzés után...:) Tudnál nekem ebben valami jó ötlettel segíteni? Köszönöm és tovább szép napot!! :) Zsuzsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-10-04 15:10

Kedves Zsuzsi!
A birsalma azalatt a 20 perc alatt teljesen megpuhul, de nem esik szét. Ha túl szottyossá főne, az szerintem nem jó, gusztább, ha maradnak benne azért darabok. Szerintem egy próbát megér a birsalmajattal is. Attól függ, milyen kemény, de én feldarabolnám akkorákra, mintha nyers birsalmát szeletelnék, és beletenném a felhevített vaj+méz keverékébe, de nem párolnám, csak finoman átforgatnám, hogy mindenütt mézes legyen és jól átmelegedjen. Így a lényeg ugyanaz maradna.
Szép hétvégét! Fahéj

fincs
fincs sze, 2013-10-02 17:13

Húúúú de jól hangzik...a szekrény tetjén pihen egykét birs.....sajtnak szántam, de ezt ki kell,hogy próbáljam :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj szo, 2012-10-13 19:43

Nagyon szívesen. Én pont holnap sütök ilyet, és nagyon várom már, mert fincsi lesz. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva h, 2012-09-24 10:10

Fahéj!

Ez annyira csodás ötlet, sütinek!! :-O
Köszönöm az ötletet, -anyumék a héten hozzák haza a birsalmákat, és kapok belőle, tutira, hogy el fogom készíteni, ezek szerint nem csak befőttet csinálok! :-O
Köszönöm és szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj h, 2012-09-24 11:52

Szia!
Nagyon finom süti lesz belőle, érdemes kipróbálni. Nálunk is először vonakodott a család, de aztán nem győztem szeletelni... :)
Minden jót! Fahéj

1538