Birkapaprikás bográcsban Kozma módra recept

Birkapaprikás bográcsban Kozma módra
Birkapaprikás bográcsban Kozma módra
210 perc / előkészület: 60 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mi családunkban ennél nagyobb mennyiséget érdemes főzni, mert mire mindenki kivesz belőle egy kis kóstolót, nem marad annyi, hogy elég legyen egy vasárnapi ebédre és vacsorára. :-)

hozzávalók / 10 adag

  • 5 kg birka hús (vegyes)
  • 4 db nagy fej vöröshagyma (maximum 80 dkg)
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db zöld paprika (csípős)
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek házi őrölt pirospaprika
  • 1 lapos ek őrölt fűszerkömény
  • kb. 2 ek só
  • 1 kk bors
  • 2 ek zsír
  • kb. 2 l víz

ajánlat

Főtt krumplival, savanyúsággal, friss kenyérrel tálaljuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bográcsos birkapaprikás avagy birkapörkölt.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsról levágjuk a faggyút,  de csak a  nagyját ,csontról levágjuk a húst, de nem csupaszítjuk teljesen le, maradjon rajta egy kis szopogatni való.
  2. A színhúst felkockázzuk kb. 3 x 3 cm-es kockákra, a csontosakat is felvágjuk kb. 5 cm-es darabokra fűrésszel, hogy ne legyen szilánkos a csont. Hideg vízzel megmossuk.
  3. A tiszta bográcsot kizsírozzuk, az aljára rakjuk a csontos húst, ez nagyon fontos, most rakunk rá egy sor színhúst, erre rárakjuk az apróra összevágott hagyma, paprika, paradicsom, fokhagyma egyharmadát. Megint rakunk rá egy sor húst. Mehet rá az őrölt paprika, kömény, bors. A hús arányában elosztva, megint hús, megint hagyma stb.
  4. Az utolsó rétegre, azaz a húsra tesszük a sót és a vizet (de csak akkor, amikor a hús már levet engedett). A víz majdnem lepje el a húst. Szükség esetén a vizet pótolni kell.
  5. Nagyon lassú tűzön a bográcsot mozgatva, a húst nem kevergetve főzzük kb. 2-3 óra hosszat.
  6. Mikor már 95 %-ig  készen van, akkor már át lehet forgatni, hogy a csontos részek felülre is kerüljenek de nagyon óvatosan, hogy a hús ne törjön és levesszük a tűzről. Mire tálaljuk teljesen készen van. Még a forró bográcsban is puhul a hús.
  7. (Az egyik erős paprikát zölden mellékarikázva kínáljuk. A másikat belefőzzük.) (Tehetünk bele száraz csöves paprikát is, ha nincs zöldpaprikánk)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 33
össznézettség: 70 012
elküldve: 14
receptkönyvben: 99
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Kozma Gyula

Mióta szakács: 2010.08.25.
7 recept
hirdetés

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Vadasi György / Gregor sze, 2017-03-01 16:26

Nálam épp most készül és a panel konyhájában bográcsban. Van egy bográcstartó konzolom és az érdeklődőkkel szívesen megosztom a fényképét. A füst íz hiányozni fog belőle, de megpróbálom pótolni egy kevéske füstölt paprikával.

Damjanics
Damjanics h, 2014-03-31 11:39

Mindenki csinálja úgy ahogy neki tetszik. Én jász-nagykun gyökerek miatt imádom a birkát natúr, semmi fakszni (foki, vörösbor, kömény, stb.) csak a zsiradék, hagyma, birka, só, paprika. Semmi olyan ami elveszi a birkaízt. Akinek az ízes húsok (birka, kacsa, liba, gyöngyös, fácán, stb. vadhús) nem tetszenek az vegyen desztillált pulykát, meg brojler csirkét. A birkaszerető népeknél külön becsben van a birkafaggyú (kurdjuk) amit felaprítva megfelelő arányban adnak a húshoz, hogy jó birkaíze legyen.
A csontokat illetően: a magyar ember (más nációktól eltérően) az állatok feldolgozásakor nem töri szilánkosra a csontokat, hanem kicsontozza, legfeljebb fűrészeli ott ahol muszáj. Régebben a félsertés készítésekor az ügyes hentesek bárddal is tudták a gerincet hosszába szilánkmentesen végig vágni. Manapság inkább flexet használnak a böllérek.

szenya
szenya sze, 2013-06-26 10:11

Egy kis okoskodás, a bogrács az az edény ami vasból készült, a zománcos bogrács alakú az csak edény.

Damjanics
Damjanics h, 2014-03-31 12:30

A bográcsnál az alakja a fontos, a szabad tűz, meg a fedő nélküli főzés. A bogrács anyaga, meg bevonata kevésbé fontos. Régen a natúr fém bográcsot "beavatták" azaz vékony viszonylag kevésbé tapadó réteget égettek rá. A régi alumínium kukták használati utasításában szerepelt, hogy az ételt elkészülte után azonnal át kell tölteni valami kémiailag ellenálló edénybe, ugyanis az alumínium reakcióba léphet a semlegestől eltérő kémhatású étellel és mérgező vegyületek keletkezhetnek.

salumeria
Kornél / salumeria h, 2013-11-04 12:05

Kedves Szenya ez tényleg csak okoskodás: a régi bográcsok elsősorban vörösrézből, és csak másodsorban készültek vasból, mégpedig öntött vasból, ha már egészen pontosak akarunk lenni... Ezen túlmenően "edényben" nem főzünk szabad tűz felett, kizárólag tűzhelyen, vagy sparhelten. Hogy a zománcozott újkori változatát ki minek nevezi az irreleváns, sokkal fontosabb, hogy mi készül benne. Főképpen fura ezt olyan valakitől olvasni, aki egyrészt nem főz, másrészt egy kitűnő recepthez mindössze ennyit tud hozzáfűzni.

cphajnalka
cphajnalka cs, 2012-04-05 10:42

Én pl.marhahússal vegyesen főzöm ugyanezen fűszerekkel. Nokedli,krumpli vagy csak kenyér is jó hozzá.Fiaim tejföllel tuningolják. Azért szomorú, hogy a jó magyar mentalitás már itt se hagyja nyugton az embereket. Itt is bele kell kötni mindenkibe, mert mindenki okosabb a másiknál? Te így főzöd, ő meg úgy. Ha elfogy mindenhol, akkor tuti egyik se rossz. Nem kell rátrompfolni a másikra, csak azért, hogy te kerekedj felül. Ez az enyém a jobb dolog már a dedóban is szokás volt,csak vannak,akik kinövik....Szép napot, jó egészséget MINDENKINEK!!!Kivétel nélkül.

TomasE
TomasE / TomasE p, 2012-01-06 13:50

Meg tudná valaki mondani nekem mi az a TV paprika? Svédországban élek mostmár 33 éve és ezt én nem ismerem.
Elöre is köszi.

Tarackos
Tarackos / Tarackos p, 2011-10-07 12:46

Azért én a végén a finom száraz vörösbort nem szoktam kihagyni.2dl a pörköltbe a többi meg a szakácsnak.

SLC
SLC / SLC cs, 2012-10-18 11:45

A vörösbort a szakácsnak pártolom :-)
Azonban birkánál titkos fegyverként az ízek fokozására bor hozzáadása nekem nem jön be.
Bortól nem lesz jobb a birkapörkölt, legfeljebb kevésbé lesz juh ízű, s kissé savanykás jelleget ölt, és eltorzulnak az ízei. A juhászok akkor főzik borral a birkát, ha a nyári melegben "megszagosodik" a hús. Ilyenkor kell a bor, hogy azt leplezze

Gregor
Vadasi György / Gregor sze, 2017-06-21 10:53

Csatlakozom!
A pörkölthöz nagyon illik a száraz vörösbor. Egyébként pedig Tarackos barátunk véleményét nem árt figyelembe venni. Még akkor is, ha időnként kissé érdes a stílusa. Az igazi magyaros ízvilágú ételek elkészítésének vannak írott és íratlan szabályai. Ezeket illik betartani. Persze, ha valaki mindezt figyelmen kívül hagyva, egy SAJÁT ízlése szerinti ételt "komponál" az jelezze, hogy a hagyományokat figyelmen kívül hagyja. Ellenkező esetben az ambíciózus, de kezdő szakácsokat félrevezeti és arra tanítja, aminek semmi köze a hagyományos, magyar konyhához.

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula k, 2011-08-23 18:15

Kedves imrebacsi !
Nagyon örülök, hogy ízlett a receptem szerinti birkapöri, és főleg annak, hogy olyan ember véleményezte, aki el is készítette !!!
Üdv.: Kozma Gyula

imrebacsi
imrebacsi h, 2011-08-22 09:05

Gyula !
Elkészítettem. A család apraja-nagyja elégedett volt az eredménnyel. mindenkinek ajánlom, mert nagyon könnyű elkészíteni.
Köszönöm Gyula.

z1
z1 / z1 v, 2010-12-12 18:49

Kedves J!
Ha egyet értünk, akkor miről is vitatkozunk?
Bár jelzem nem én találtalak meg téged.
Most sem.
Itt sem.
Lassan teljesen mindegy, hogy mit írok, mert semmi sem jó.
Azt hiszem a gyerekeket is velem ijesztgetik.
Pedig ritka jóképű vagyok.
Vagy lóképű?
Mindegy.
...és. hogy oktatnék? Ugyan. Nem venném a bátorságot.
Csak segítenék, ha lehet.
"a többieknek mindez tárgytalan"
Z.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp p, 2010-12-10 23:30

Régebben az egyszerű pusztai emberek bizony nem főzték külön a csontot. Fel lehet azt vágni, és meg lehet úgy tisztítani, hogy ne okozzon gondot. Az oldalasnál sem kell szilánkokat szedegetnem a zsírból, amiben sül. A csont mellett a húsnak sokkal jobb íze van, mint ha anélkül lenne. A múltkor láttam egy filmet, amiben mongolok mormotát ettek. Nemes egyszerűséggel feldarabolták, ahogy Isten megadta, és úgy készítették el. Nem pepecseltek a csontozással. Mivel valahol rokonlelkű népek vagyunk, nem igazán hiszem, hogy az olyan "apró" állatot, mint a birka, azt aprólékosan csontozták volna. Inkább hiszem, hogy később nagyobb gondot fordítottak a tisztításnál a szilánkok eltávolítására. A sörben egyet értünk. A legjobbakat: Mrs Smith

z1
z1 / z1 v, 2010-12-12 19:08

...a sör OK!
Már hárman biztosan vagyunk.

z1
z1 / z1 v, 2010-12-12 19:05

Kedves Mrs. Smith!
Nem vagyunk egyszerű pusztai emberek és mongolok sem.
Van késünk, ( több is ) vágódeszkánk, kulturált főző, sütő edényünk, helyünk.
Miért ne készíthetnénk el az ételt úgy, hogy az problémamentesen élvezhető legyen?
Én pusztán ehhez tettem hozzá néhány gondolatot.
És, hogy nem uncsi, nyögvenyelős stílusban írok? ( ...egy távoli ismerősöm mondta hajdanán: magamat szórakoztatom )
Lehet szeretni.
Vagy nem.
Őszintén, nem mindegy?
Z.

jolci
Bloemcake / jolci p, 2010-12-10 22:47

Kedves Z1!
A magam részéről, a birkapörkölt csont nélkül finomabb,tehát be kell valljam én sem "fűrészeltem" soha.De a stílusod kissé irritáló.és sokszor bántó.Ez a recept igen is jó!Magyaros,igazi pörkölt!Ha más a véleményed,akkor légyszíves finomabban reprezentáld a nagyközönség felé.Egyébként meg nem kell mindenkinek professzionális pörköltet főznie,mindenféle normát betartani.Igazad van!Egyik Magyar ember ne tanítsa a másikat pörköltet főzni.Csak hát egy hiba van ezzel az egésszel:Te oktatsz!

husika
husika p, 2010-12-10 19:48

 Hello z1!Tetszik a stilusod,biztos jol is fozol,miert nem teszel fel recepteket?A szalonna is jo otlet!

z1
z1 / z1 p, 2010-12-10 19:55

Szia!
Majd.
Most már nemsokára.
Köszönhetően Boginak ill. Dénesnek...
(innét)
Z.

jolci
Bloemcake / jolci k, 2010-12-07 18:14

Nem szeretem amikor Hangemberek fikáznak másokat,ráadásul úgy, hogy nincs semmi amit fel tudna mutatni érvelésként.De majd "később" vagy "nemsokára"...:))))))

z1
z1 / z1 k, 2010-12-07 21:37

Még valami.
Lett volna kedvem leírni ( ma, most ) mindazt ami bennem van, - a birkapörköltről - pusztán a jobbító szándéktól vezérelve, azoknak akik nem szeretnek fűrészelni, vagy már egyszer az életben szedtek ki a foguk és az ínyük közül csontszilánkot, de a hihetetlenül színvonalas hozzászólásod után, egy ideig azt hiszem ettől eltekintek.
Köszi.
Csak így tovább!
Z
...a hangember

z1
z1 / z1 sze, 2010-12-08 22:31

Kedves Jolci! ( ugye nem Julcsi? )
Na!
Szóval az érzékeny lelkemen ejtett rút seb, mára behegedt.
Biztos a melegfront... ( a rádió szerint holnap már hideg )
Ezért aztán úgy gondoltam, hogy mégis megosztom az arra kíváncsiakkal, a birkapörkölt elkészítésének "általam" sokkal egyszerűbbé tételének, részemről üdvözítőnek tartott módját.
Hűha! ...ebbe majdnem beletört a nyelvem.
Aztán végül mégsem.
Szóval tisztelt egybegyűltek!
...a birkát ki kell ( kellene ) csontozni.
Miután keserves munkával, végtagvesztéses kézsérülés nélkül, sikeresen végeztünk a birkával, azt felkockázás után ügyesen elhelyezzük a hűtőben.
Ellenkező esetben, a nap hátralévő részét a helyi egészségügyi központ kéz ill. idegsebészetén töltjük.
...miközben a birkánk csontostul a hűtőben csücsül.
Ha a fent említett művelet sikeresen lezárult, abban az esetben egy csapókés, vagy egy bárd tompa felével, esetleg egy klopfolóval a csontot össze kell törni és 3-4-5 óra alatt, kinek-kinek türelme szerint kifőzni.
Még a lelkét is!!!
+babérlevél, kis hagyma, só ilyesmi...
Ezt nyilván nem kell mondanom!
Szóval, miután megfőztük leszűrjük és a csontot, csontszilánkokat elhelyezzük a helyi köztisztasági hivatal által kihelyezett műa. edénybe.
A fennmaradt lé lesz az alap, ill. felöntőlé.
Ezek után nekiláthatunk a pörkölt megfőzésének.
Meggyőződésem, hogy egy MAGYAR ember nem tanít egy másik MAGYAR embert a pörköltfőzésre.
Ez a génjeinkben van...
(Tán ezért is késlekedtem kedves Jolci).
A továbbiakban a pörköltet ki-ki a saját ( tuti ) receptje szerint megfőzi lehetőleg nyáron, bográcsban, hogy a füst is belefőjjön,
A végén egy kis süti ( ??? ) aztán jöhet a délutáni szundikálás.
Közben néhány hideg ( ! ) sör.
( nem alvás, hanem főzés közben )
Az fontos!
Nehogy a pörköltfőző emberfia mindeközben dehidratálódjon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ha vendégnek főzünk, nagyképűsködjünk minőségi, száraz vörösborral.
Bejön.
Z.
Ui:Ha valakinek segíteni tudtam, annak örülök, a többieknek mindez tárgytalan.

z1
z1 / z1 cs, 2010-12-09 00:23

...még valami.
Tényleg nem okoskodni akarok, pusztán egy hasznos jó tanács, ha valaki bárány, vagy birkacombot
( esetleg mást ) szeretne tűzdelni szalonnával, de nincs tűzőtűje.
A szalonnát hosszú, ék alakra vágjuk és utána a mélyhűtőben csont keményre kihűtjük.
A késsel bemetszett nyílásokba ez simán benyomható, amíg fel nem enged.
Ez kb. 2-3 perc.
Gyorsan kell dolgozni, mert különben hosszú lesz a nap :)))))))))))))))))))))))

z1
z1 / z1 k, 2010-12-07 21:25

Kedves Jolci!
Hang lennék, vagy fikáztalak volna?
Nem hiszem.
Talán én voltam az egyetlen, akit a mondanivalód érdekelt.
Eddig.
Már nem.
Z.
...főztünk már együtt?

z1
z1 / z1 v, 2010-12-05 22:33

Ezt a hülye fűrészelést nem értem.
Minek?
...de ezt is majd később.

jolci
Bloemcake / jolci v, 2010-12-05 17:59

Látom most is hamar elfogyott,még a fényképezést sem tudták kivárni..:-).Egyébként én ugyan így csinálom.Jó kis magyar kaja,ha megeszel egy emberes adagot egész napra meg van a kalória.De hát kit érdekel ez ?!

z1
z1 / z1 v, 2010-12-05 22:18

Pl. engem.
De én nem így csinálom.
Majd, ha lesz kedvem, ( lesz nemsokára ) akkor leírom.
Z.

salumeria
Kornél / salumeria v, 2010-12-05 17:28

A recept jónak tűnik, én is készítem így a birkát időnként.
Biztos fincsi lehetett...:)))

salumeria
Kornél / salumeria v, 2010-12-05 17:28

A recept jónak tűnik, én is készítem így a birkát időnként.
Biztos fincsi lehetett...:)))

salumeria
Kornél / salumeria v, 2010-12-05 17:28

A recept jónak tűnik, én is készítem így a birkát időnként.
Biztos fincsi lehetett...:)))