r
Nosalty Logó

Beszélő kalács, avagy a Modern Talking :)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Beszélő kalács, avagy a Modern Talking :)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 749 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 2993 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 290 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    485.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 749 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72 g

Zsír

  • Összesen
    102.9 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1942.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    188 mg
  • Kálcium
    491 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    810 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    436.1 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    117.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    36 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    391 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    337 micro
Összesen 2993 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 290 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az édesítőt pici langyos tejben feloldjuk.
  2. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd mixerrel (a dagasztókarral) összedolgozzuk az összes hozzávalót (a kakaópor kivételével).
  3. A tésztabucit kettévesszük, és az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport is.
  4. A tésztát négy (kettő-kettő) bucira vágjuk, majd egyenként hosszúkás téglalap alakúra kinyújtjuk és feltekerjük, mint a bejglit.
  5. A kakaós és a sima tekercseket összefonjuk (egy kakósat egy simával, vagy lehet külön-külön is: csak kakaós és csak sima), és sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe tesszük a két kalácsot.
  6. Tetejét megkenjük egész, felvert tojással.
  7. Meleg helyen (pl. 50 fokos sütőben) egy órát kelesztjük, majd megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 134
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 15465
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 16.

Ajánló

Én a fenti adagból egy olyan kalácsot készítettem, ami a fenti leírásban szerepel, és egyet kakaós töltelékkel felturbózva, az alábbiak szerint: a sima és a kakaós tésztabucikat egy-egy nagyobb téglalapba kinyújtottam. A sima lapot megkentem kakaós töltelékkel (7 dkg olvasztott vaj, 2 ek kakaópor, kb. 5 ek cukor) erre rátettem a kakaós lapot és feltekertem, mint a bejglit. Úgy is nagyon finom. Utóbbiról kép itt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A receptet unokatesómtól, Orsikától kaptam, őhozzá kapcsolódik egy édes történet, ahonnan a kalács neve ered. Orsika a receptet a barátnője anyósától kapta, ahogy én tudom, a "renomináció" előtt még szacharinos kalács volt a neve. Amikor először kipróbálták, és lelkesen falatozták a frissen sült kalácsot, Orsika közölte a férjével, hogy "Tomcsi, ez a kalács megszólal!". Mire Dávidka, az akkor 4 éves kisfiuk odaszaladt, hogy "Anya! Anya! Én is kérek beszélő kalácsot!". :D Ezek után kötelező volt kipróbálnom a receptet, és azt kell mondjam, Nomen est omen, a kalács nem hazudtolta meg a nevét :) Csudafinom, foszlós és még másnapra sem szárad ki. Én vajjal megkenve, hideg kakóval ettem, de magában is nagyon finom. És nem csak melegen, mint oly sok más péksütemény.

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?