r
Nosalty Logó

Bejgli ősrecept

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Bejgli ősrecept
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 2055 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 16439 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 368 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.3 g

Zsír

  • Összesen
    112.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2737.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    1092 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    346 mg
  • Foszfor
    941 mg
  • Nátrium
    277 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    237.9 g
  • Cukor
    133 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    94 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    458 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    431 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    321 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 2055 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    290.7 g

Zsír

  • Összesen
    902.9 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    242 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    484 g
  • Koleszterin
    1048 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21898.1 g
  • Cink
    65 mg
  • Szelén
    432 mg
  • Kálcium
    8736 mg
  • Vas
    79 mg
  • Magnézium
    2772 mg
  • Foszfor
    7526 mg
  • Nátrium
    2214 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    57 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1903.3 g
  • Cukor
    1066 mg
  • Élelmi rost
    159 mg

VÍZ

  • Összesen
    752.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3663 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    52 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    392 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1348 micro
  • Kolin:
    1198 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3446 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    2570 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1308 micro
Összesen 16439 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    20.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    490.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.6 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 368 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, utána mehet bele a vaj, majd a cukor, és végül a 4 tojássárgája.
  2. Kicsit eldolgozzuk, majd beleöntjük az élesztős tejet. Dagasztjuk, amíg el nem válik az edénytől, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék

  1. A vizet összekeverjük a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral, és felforraljuk.
  2. A ledarált diót (felét meg lehet előtte pörkölni, úgy finomabb) összekeverjük a mazsola felével, fele citrom héjjal, 3 kanál baracklekvárral és a fele rummal. Igen, mindennek a fele, mert a mákost is ugyanígy kell ízesíteni!:-)
  3. Ezután elkezdjük ráönteni a cukros tej-víz keveréket, a diósra kicsit kevesebb kell, mint a mákosra. Öntsük lassan, és közben kevergessük, nehogy túl folyós legyen.
  4. A mákos tölteléket ugyanígy készítsük el. Lehet, hogy a cukros szirupból megmarad, nem muszáj mindet ráönteni, én sem tettem, mert soknak találtam.
  5. A bejgli tésztát kivesszük (meleg helyiségben dolgozzunk), 4 felé vágjuk, és mindegyik cipót kicsit átgyúrjuk.
  6. 4 tepsi méretű téglalapot nyújtunk, kettőre dió, kettőre mák töltelék kerül egyenlő arányban. Feltekerjük, a tetejét megkenjük az egész tojással, és hideg helyre tesszük, amíg rádermed a tojás (pár perc), ezután még egyszer megkenjük. Így lesz márványos a teteje. Ötször beleszúrunk miden rúdba, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc múlva a hőfokot vegyük vissza 160 fokra, és további 20-25 percig süssük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 189
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 27270
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Őszintén szólva, én soha nem voltam oda a bejgliért. Néhány évvel ezelőtt azonban egy ismerősömnél isteni finom bejglit ettem. Ő minden évben ugyanattól az idős asszonytól rendelte maguknak karácsonyra. Ezek után minden karácsonykor megkértem az ismerősömet, hogy nekünk is rendeljen. Idén azonban az asszony beteg lett, és már nem vállalta, hogy másoknak is süssön. Gondoltam egy nagyot, és bár én nem vagyok nagy sütemény sütő - kelt tésztával eddig csak egyszer próbálkoztam, és az sem sikerült - felkerestem a nénit, és elkértem a receptet. Elmondta, hogy ő már 50 éve ez alapján a recept alapján süti a bejglit, és ő is még az anyukájától tanulta, aki a nagyanyjától...szóval régi recept. Tegnap meg is sütöttem, és jelentem, még én sem tudtam elrontani!!! Jó, a tésztájához én tettem dagasztás közben egy kis langyos vizet, mert keménynek találtam. Na ezt nem kellett volna, mert olyan lágy lett a tésztája, hogy kézzel simán kinyújtottam, és alig bírtam tepsibe rakni, mert szinte kifolyt a kezemből. Síró görcs kerülgetett, hogy hiába dolgoztam, és megfordult a fejemben, hogy kidobom az egészet, de gondoltam, ha már a töltelék ilyen finom, megpróbálom megsütni. Jól tettem! Egyben maradt, csak picit terebélyesebbek lettek, a diósat nem sikerült szépen felcsavarnom, de isteni finomak! Legközelebb ügyesebb leszek, és teszek fel szebb képet!:-) Ezt bátorításként írtam le, ha valaki hasonlóan járna.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?