Becsvölgye szalagos fánkja recept

Becsvölgye szalagos fánkja
Becsvölgye szalagos fánkja
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én a receptet egy régi "Príma konyha" újságból készítettem, és ott ez volt a neve Becsvölgye fánkja, és hű maradtam az eredeti recepthez. Szerintünk nagyon finom és nem olajos fánk tészta, foszlós, szalagos. Én még nem sütöttem fánkot, de mikor ezt a receptet kipróbáltam, nagyon jól sikerült elsőre, és mindenkinek ízlett, ezért másodszor is megcsináltam, és megint jó lett, ezért tettem fel a receptet. Nagyon egyszerű, könnyű és finom, nyugodtan kipróbálhatjátok.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez és a tálaláshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Halloween, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, szalagos fánk, fánk házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fél liter tejet meglangyosítunk 1 evőkanál cukorral,majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megfuttatjuk.
  2. A lisztet beleszitáljuk egy tálba (így levegősebb lesz).
  3. Rászórjuk a másik evőkanál cukrot, a sót, az egész tojást, a felfuttatott élesztős tejet, és1 kk rumot.
  4. Elkezdjük kidolgozni, és fokozatosan hozzáadjuk a maradék langyos tejet és az étolajat. (Én robotgép dagasztó lapátjával csináltam, se túl lágy, se túl kemény tészta legyen).
  5. A kidolgozott tésztát hagyjuk duplájára kelni meleg helyen.
  6. Majd jól meglisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és egymástól távolabb hagyjuk fél órát kelni letakarva. (Én ásványvizes flakont vágtam félbe, és azzal szaggattam.)
  7. Ha megkelt, jó bő olajban kisütjük. Az olaj legyen kellően meleg, egy pici darabbal meg lehet próbálni. A tészta közepébe egy kis mélyedést nyomunk, és a felső felével rakjuk az olajba (nem kell fedő), ha megsült az egyik fele, megfordítjuk.
  8. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön, bár ez a tészta nem lesz olajos.
  9. Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.
  10. Ebből a mennyiségből kb. 26-30 db lesz, ki mekkorára szaggatja.


 

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 50 216
elküldve: 74
receptkönyvben: 698
elkészítve: 31/61
Facebookon megjelent: -

szakács

napocska

Mióta szakács: 2010.11.14.
18 recept

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

TTimke
TTimke k, 2016-01-19 22:06

Nem gondoltam volna, hogy tudok fánkot sütni, de ezzel a recepttel minden simán ment. Csodálatosan finom lett. :) Köszönöm szépen a receptet!

Irénke1947
Irénke1947 szo, 2015-05-09 20:30

Köszönöm mindenkinek az elismerő véleményt ugyan is a Becsvölgye fánkjának a létrehozója én vagyok OVÁDI LAJOSNÉ aki Becsvölgyén született és jelenleg a VAS megyei NEMESKERESZTÚRON élek. Örülök hogy e kelt tészta keletkezését már rég közre adtam és ez mindenkor az én találmányom.Minden kelt tészta elkészíthető belőle KIVÁLÓ. aki

hajedit
hajedit cs, 2015-01-29 22:30

Nagyon sok fánkot sütöttem,de ez mindegyiknél finomabb! Köszönöm !Èvek óta ezt a receptet ajánlom mindenkinek :)

Edó-ka
Edó-ka h, 2014-02-03 18:34

Köszönöm a receptet,nagyon fincsi könnyű lett a tésztája nagyon izlett a családnak üdv,Edó-ka

SZELLI13
SZELLI13 szo, 2014-02-01 18:58

SZIA NAPOCSKA! ILYEN JÓL FÁNKOM MÉG NEM SIKERÜLT. KÖSZÖNÖM A CSALÁDOM NEVÉBEN IS. TOVÁBBRA IS OSZD MEG A TUDÁSOD SOK EMBERNEK SZERZEL ÖRÖMET..ÜDVÖZLETTEL:MÁRTI BÉKÉSCSABÁRÓL!!

noemicskee
noemicskee k, 2013-11-26 17:13

Aki jo fankot akar csinalni annak csak ajanlani tudom ezt a receptet.
En millio egyet kiprobaltam de ez tokeletesre sikerult.
Koszonom Napocska

Scooby
Scooby v, 2013-10-20 11:54

Kedves Napocska!
Próbáltam már fánk receptet, de hiába írta, ilyen-olyan szalagosra sikerül, eddig nekem nem ment. (Nem mintha ez lenne a lényeg, hanem ugye az íz.) Ezzel azonban sikerült. Nagyon ízlett nekünk, és kicsit a só-cukor arányt használva lángosnak is ezt a receptet fogom csinálni:).

ibituba
Tóth Magdolna / ibituba v, 2013-04-07 14:02

Kedves Napocska !
Nem vagyok nagy fánksütő, de ez a recept ..... Most lett kész, pik pakk ment minden, fél adag is bőven sok lett / kettőnknek: ) Isteni, csak gratulálni tudok, hogy ezt megosztottad velünk !
Eperlekvárral falom !

csipkoszilvi
csipkoszilvi sze, 2013-01-16 19:15

Hétvégén megsütöttem! Nagyon finom lett, biztosan megtartom ezt a receptet! Nem győztem begyűjteni a család dicséreteit, ebből juttatok neked is! :)

titamami
titamami h, 2013-01-14 11:37

Valóban nagyon jó a recept, finom fánkot sütöttem, de nekem a fele adagból is kijött kb 25 darab, pedig normál méretű fánkok lettek!
Köszönet a beküldőnek!

Anci
Anci h, 2013-01-14 07:37

Sziasztok !Nem kevés az egy tojás? Minden más fánkreceptben 5-6 tojást is írnak. Bár ennek csak örülni lehet, ilyen tojás árak mellett! Mindenképpen kipróbálom. Helló!

tatilu
tatilu k, 2014-02-25 18:11

1 tojással is tökéletes!Én a kelt tésztába sohasem teszek tojást!

Tmea
Tmea / Tmea cs, 2013-02-21 13:08

Azok a receptek a nem jók, amelyekhez egy vagon tojást írnak. Teljesen felesleges! A kelt tésztákhoz nem kell tojás! Nagyanyáink tojás nélkül is isteni kelt tésztákat tudtak gyúrni. Elég hozzá az egy tojás! Nyugodtan állj neki, ne félj! :-)

Máténagyi
Máténagyi szo, 2013-01-12 16:03

ezt a receptet én is ismerem!Azóta csak ezt használom fánkhoz,és még sosem,,sikerült,,el rontani!:-))

Sunaj
Sunaj szo, 2013-01-12 12:09

Mivel mi ketten vagyunk a mamával nekünk ez a mennyiség sok lenne. Tudnál nekem tanácsot adni a mennyiség csökkentésére. Még soha nem csináltam fánkot így nem merem egyedül kiokoskodni.

edyt72
edyt72 szo, 2013-01-12 13:43

Szia.Oszd el az adagot mindenbol 2-vel es ugy keszitsd.Sok sikert.Ird meg ha sikerult.
A tojas mehet az 1 db .

8 dl tej (ha van házi tej, ha nincs, magasabb zsírtartalmú a jó)=4 dl tej
2 ek kristálycukor=1 ek cukor
1 kg finomliszt+1/2(fel kilo) liszt
3 dkg élesztő=1,5dkg eleszto
1 csapott ek só= mokkaskanal so
1 egész tojás=1 tojas=
1 ek olaj=fel evokanal olaj
1 kk rum vagy rumaroma =izles szerint

2114