Baromfi pájsli recept

Baromfi pájsli
Baromfi pájsli
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az elnevezés kicsit furcsán hangozhat. Ez az étel azért kapta tőlem ezt a nevet, mert az ízesítését a pájsli ihlette. Nálunk a pájsli disznóvágáskor készült, ami hasonlatos a szalontüdőként vagy savanyú tüdőként ismert étellel, de egy kicsit más. Nem csak tüdő, hanem szív, máj és némi hús (egy kis porcogós is) került bele. Úgy tették fel, mint a pörköltet, ügyelve arra, hogy a kevesebb főzési igényű hozzávalókat, a májat és a tüdőt akkor adják hozzá, amikor a hús és a szív már szinte készre főtt. Sózni a máj és a tüdő megfőtte előtt sózták. Babérlevéllel (nálunk szegfűborssal is), fokhagymával ízesítették, végül behabarták, és ecettel savanykás ízt adtak neki. Ugyancsak disznóvágáskor készült ennek egy hígabb változata, az ún. savanyú leves.
A Baranyában élő németek, horvátok, magyarok átvéve egymás étkezési, főzési szokásait egyaránt készítették a belsőségeknek az ilyen vagy hasonló módon főzött változatát. A családunkban főzött ételek, étkezési szokások is jól mutatják, hogy az itt élő nemzetiségek konyhaművészete hogy hatott egymásra, mert a dédnagymamám, a nagymamáim és anyukám is főzött, főz olyan ételeket amelyek magyar, horvát vagy német eredetűek.
E rövid kalandozás után visszatérve a baromfi pájslihoz, amely egyfajta reinkarnációja a fent említett disznóvágáskori pájslinak, egy egyszerűbb összetételű, de ízvilágában hasonló étel. A savanykásságát jelen esetben a mustár adja. Csirke- és pulykahúsból, májból, szívből egyaránt készíthetjük. Nálam most csak pulykamellből és csirkemájból készült. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hagymás nudlival tálaltam. Ezzel a körettel, de e nélkül is igen laktató étel.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

májas-húsos savanykás ragu, mustáros-tejfölös pulykaragu májjal, csirkepájsli, pulykapájsli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst nagyobb kockákra vágjuk, a csirkemájat kettéválasztjuk. (Ha pulykamájat és szívet használunk, mivel az nagyobb, több darabra vágjuk, úgy, hogy a belsőségdarabok és a húskockák hasonló nagyságúak legyenek.)
  2. A megtisztított hagymát felkockázzuk, egy lábosban a felhevített zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, és hozzáadjuk a hús-, esetleg szívdarabokat. 5-7 percig együtt sütjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy 1-2 ujjnyival a hús felett legyen.
  3. Hozzáadjuk a babérlevelet, a szegfűborsot, borsot, a zúzott fokhagymát, kevés sót, a füstölt szalonnát. Fedő alatt lassú tűzön addig főzzük, míg a hús szinte teljesen megpuhul.
  4. Ekkor hozzáadjuk a májat, 7-8 perc főzés után sózzuk (ismét ízlés szerint), majd lassú tűzön tovább főzzük 12-15 percig.
  5. Közben elkészítjük a habarást, amelyhez a lisztet kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a mustárt, a tejfölt és kevés főzőlevet. Az így kapott sima mártással besűrítjük az ételt, és lassú tűzön összefőzzük, de nem forraljuk.
  6. Adhatunk hozzá hagymás nudlit, kifőzött tésztát, de akár fehérkenyérrel is tunkolhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 597
elküldve: 3
receptkönyvben: 133
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

458