Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Báránypörkölt Zolitól

Báránypörkölt Zolitól
Báránypörkölt Zolitól
240 perc / előkészület: 60 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bárány vagy birkapörköltet a szűk családomban csak ketten szeretjük a feleségemmel, ezért ritkán, csak a baráti körnek szoktam főzni. Sajnos tavaly a betegségem miatt ez kimaradt, úgyhogy most kettőzött elánnal fogtam hozzá. A húst ismerős tenyésztőtől, a házi vágáskor szoktam venni, aminek kettős előnye van. Egyrészt, a tartási körülményeket ismerem, másrészt nem ipari vágást végez, ezért a csöves csontokat fűrészeli, és nem bárddal darabolja össze. Nem mellékes, hogy mindig szoktam a belsőségből is kapni, ami a jelen esetben egy fél szívet, májat és egy rész tüdőt jelentett. Az idén egy, a festői zalai dombok között megbúvó présházban főzhettem. A vendéglátónk megtisztelt azzal, hogy a vadonatúj rozsdamentes bográcsát szentelhettem fel. Ez a főzés során igazán nem villanyozott fel, mert ilyen vacakkal még nem volt dolgom. Mielőtt bárkinek is megfordul a fejében egy vékony rozsdamentes lemezből mély húzással előállított bogrács vásárlása, nagyon gondolja meg. Inkább a rokonságánál vagy a zsibpiacon kutasson fel egy rozsdás vasbográcsot. A vakrozsdát igaz, hogy kemény munkával, de ki lehet csiszolni, de abban legalább lehet főzni és nem kell attól félni, hogy odakapja az ételt. Még szerencse, hogy éltem a gyanúperrel és nagyon óvatosan tüzeltem. Az biztos, hogy a legkisebb vasbográcsomat, amiben nyolcadikos korom óta nem főztem és csak tálalásra használom (ez van a fényképen), sem cserélném el érte. No ennyit a technikai okosságról. A birka vagy báránypörkölt vörösborral történő megszenteléséről egymástól szögesen eltérő vélemények vannak. Mivel sem kun, sem jász nem vagyok, és a bort is szeretem, ezért mellette teszem le a garast. Mindent összevetve, az ebéd után nem sok maradt a pörköltből.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Köretként az asszonyok pirított tarhonyát főztek. Nekem a diétám miatt köles készült. Tálalás után csípős paprikával mindenki egyénileg ízesítette. Nagyon finom. Főleg azoknak ajánlom, akik a faggyús ízt egyáltalán nem kedvelik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megmossuk, és ahogy lehet felkockázzuk. Nyilván a színhúsnál ez nem okoz problémát, a csontosnál pedig kezelhető nagyságúra kell vágni. (A tenyésztő figyelmessége folyamán ez utóbbival nem sok dolgom volt.) A belsőséget szintén felkockázzuk.
  2. A hagymákat megtisztítjuk, és apróra felkockázzuk. Ugyanígy teszünk mangalica füstölt szalonnával is. A fokhagymát megtisztítjuk, és kés lapjával szétzúzzuk.
  3. A koktél paradicsomokat, és a zöldpaprikákat megmossuk, és ez utóbbit felkarikázzuk. Ilyenkor jobban szeretem a koktélparadicsomot használni, mert kevesebb macera van vele, és teljesen szétfő.
  4. A bográcsba beletesszük a mangalica zsírt, és a feldarabolt szalonnát és kisütjük. Amikor már aranybarna a szalonna, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. A rozsdamentes bográcsnál már itt is nagyon figyelni kellett a tűzre, hogy oda ne égjen.
  5. Hozzáadjuk a húst és a szívet, óvatosan kevergetve megpirítjuk. (Az igazi birkafőző mesterszakácsok rétegezve rakják a húst és a hagymát, de ez most a bogrács miatt meg sem fordult a fejemben.) A hús levet ereszt. Ilyenkor kell a titkos fegyvert, a saját készítésű sós pritaminpaprikát és a zúzott fokhagymát hozzáadni.
  6. A tűzről levéve belekeverjük az őrölt fűszerpaprikát és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, és visszatesszük a tűzre. Beletesszük a felkockázott tüdőt, a borókabogyókat és a babérleveleket, és óvatosan tüzelünk alá. A bárányhús egyébként sem szereti a lobogó nagy tüzet.
  7. Időnként fakanállal alányúlva megkeverjük. (Aki ezért meg akar kövezni, annak ajánlom, hogy először próbáljon meg rozsdamentes bográcsban főzni! Azután vállalom a kritikát.) Szükség szerint az elforrt vizet mindig pótoljuk. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a felkockázott májat és beleöntjük a bort. Ízlés szerint készre fűszerezzük és sózzuk.
  • költség: 10000 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 78
össznézettség: 39 279
elküldve: 2
receptkönyvben: 18
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, húsvét, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

birkapörkölt, báránypörkölt bográcsban főzve

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gasztrokibic
gasztrokibic Sat, 2015-09-05 13:57

Már majdnem teljesen körbevigyorogtam a fejem, hogy jajj, hát valaki csak jól kezdi ezt a birkafőzést....aztán mégsem. :(
A jó birkapörkölt alá sosem nem teszünk vizet. Semennyit. Még harmatot sem. Ha csak a csapnivaló bogrács volt az ok, akkor az bocsánatos bűn. :)
De a birkahús, bárány pláne, annyi nedvességet ereszt, hogy mellé csak a bor kell majd, semmi más.

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2015-09-09 07:39

Kedves Gasztrokibic!
Eltaláltad a gondomat .Amúgy az eszembe sem jutott volna vizet önteni a húsra, az elején, de ahogy az elkészítésnél írtam, aki jobban tud ilyen vacak bográcsban főzni, attól elfogadom a kritikát. Azért a főzés közben tizenkét ember ebédje forgott kockán és nem mertem kockáztatni. Viszont egyáltalán nem értek veled egyet, abban, hogy nem szabad egy korty vizet sem használni. A hús kiengedi a levét, de később pótolnod kell a vizet, mert különben zsírjára fogod sütni. A hús minőségétől és a húst adó állat korától függően ( főzési idő ) ez többször is megtörténhet. Az utolsó folyadékpótlást mindig borral szoktam , megtenni. Az ízlések és a pofonok teljesen különbözőek. Annak idején nálunk Nagykőrösön is több birkanyáj is legelészett a mezőn. Ma már csak néhány tenyésztő tart birkákat. Az egyiktől, ha vág, szoktam húst vásárolni. Egyébként további jó kibicelést kívánok. Én viszont a kibicelés helyett inkább főzök és a jónak talált érdekesebb receptjeimet nyilvánosságra hozom ezeken az oldalakon.
Zoli.

1519
bárányhús 4 kg
mangalica szalonna 50 dkg
vöröshagyma 1 kg
fokhagyma 1 közepes fej
babérlevél 4 db
borókabogyó 6 db
kakukkfű 1 kk
borsikafű 1 teáskanál
pritaminpaprika 5 dkg
koktélparadicsom 25 dkg
zöldpaprika 2 közepes db
fűszerpaprika 3 ek
mangalica zsír 3 ek
vörösbor 3 dl
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint