Bambuszos - shiitake gombás marha recept

Bambuszos - shiitake gombás marha
Bambuszos - shiitake gombás marha
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kínai ételek marhahúsból az igaziak számunkra. A barátok odavannak ezért a receptemért, szinte követelik, hogy készítsem el. Akkor a legfinomabb, ha mindent beleteszünk, úgy ahogy  leírtam, de odaírtam, hogy mivel helyettesíthetjük, ha nincs az adott alapanyagunk. Nem vagyok hal párti, nem szeretem, de az osztrigaszósz kell bele. Lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnik az elkészítése, de higgyétek el, hogy csak annak hangzik, pikk-pakk elkészül. Egyszerűen fenséges ez az étel. Próbáljátok ki, megéri :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki nem kedveli a marhahúst, elkészítheti csirkéből, sertésből is.

receptjellemzők

konyha: kínai
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kínai marha, marhahús bambusszal és shiitake gombával

elkészítés

  1. A marhahúst megmossuk,leszárítjuk, vékony lapokra vágjuk, kb. 2×3 cm-es darabokra. Meglocsoljuk szójaszósszal, és hozzáadunk osztrigaszószt, chiliszószt, vagy Erős Pistát, szezámolajat, és végül hozzákeverjük az étkezési keményítőt.
  2. Ezt 1, de legjobb, ha 2 napig pácoljuk.
  3. A hagymákat nagyobb darabokra vágjuk, az újhagymát és a répát ferdén felszeleteljük.
  4. Fogunk egy wokot, felforrósítjuk,beleteszünk egy kis szezámolajat, először lepirítjuk a répa, a hagyma, és a bambusz felét. Ezt félretesszük, ez megy majd a rizshez.
  5. A megmaradt zöldséghez (répa, hagyma, bambusz) hozzáadjuk az újhagymát, és ezt szintén 3-4 percig erős tűzön lepirítjuk, közben rázogatjuk, majd ezt is félretesszük.
  6. Megint csak felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a marhahúst, és kb. 8 percig pirítjuk, közben hozzáadjuk a gombát, és a fokhagymát.
  7. Elkészítjük a rizst: 2 ek szezámolajat  hevítünk, és rátesszük a 3-4 dl rizst, pirítjuk 2-3 percig, utána felöntjük kétszer annyi forró vízzel, mint amennyi rizst használtunk, sózzuk, megkeverjük, és fedő alatt pároljuk. ( ez kb.10 perc, ne keverjük meg,  és ne nyitogassuk a fedőt!!) Zárjuk le, és hagyjuk még a fedő alatt 5 percig. Ezután adjuk hozzá a lepirított bambuszt, répát, hagymát.
  8. A húshoz és a gombához hozzáadunk 3 dl marhahúslevest .
  9. Hozzáadjuk az előzőleg lepirított újhagymát, hagymát, bambuszt, és a répát.
  10. Kb. 5 percig összefőzzük, ennyi idő kell neki, hogy besűrűsödjön.
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 7 155
elküldve: 1
receptkönyben: 104
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

Hozzászólások (10)

mese habbal
mese habbalsze, 2014-01-08 18:39

Kedves Mercedes!
Hasznalhatok edes chilliszoszt? Elore is koszonom!Szep napot!

Kiss Mercedes
Kiss Mercedessze, 2014-01-08 21:08

Szia!
Természetesen helyettesítheted édes chili szósszal is,ez csupán ízlés kérdése,én is készítettem már azzal :)

Satya26
Satya26k, 2013-03-26 17:55

A shiitake gombából mennyi kell? Ha szárított gombát használok akkor előtte be kell áztatni?

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesk, 2013-03-26 19:09

Szia!Elég egy kis dobozos szárított shiitake,azt hiszem azok 50 grammosak,de előtte 1 órát áztasd be.Ha frissel készíted 10 dkg elég belőle.

fzizu
fzizup, 2011-11-25 00:02

Ezt imádni fogom!Leledzik a polcon nyár óta bambuszrügykonzerv,most direkt erre kerestem rá,mert magamtól nem tudtam mit kitalálni!És akkor megláttam ezt a receptet!Pont van egy csomag szárított shiitake gombám is,legalább az is eltűnik!Amúgyis szeretem a kínait,tökéletes lesz!(Osztrigaszósz nélkül,mert itt a kisvárosban ilyen nincs.)

Kiss Mercedes
Kiss Mercedesp, 2011-11-25 20:48

Tuti imádni fogod,garantálom:) Osztrigaszósz nélkül is nagyon finom,eleinte én sem tettem bele.

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
971