Bakonyi borda recept

1 adag
780
kcal
Bakonyi borda
Bakonyi borda
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maradt még egy kis darab hús a hűtőben, friss gombával tökéletes választás volt a bakonyi.
Én erdei gombákkal szeretem a legjobban, de így december vége felé elég nehéz lenne frissen beszerezni, így maradt a csiperke.
A kisfiam is befalta, aki nem is eszik gombát....állítólag...
Szalonnát viszont annál inkább...:)))

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Köretként a galuska kézenfekvő választás, miután egyfajta paprikásról van szó.
Aki nem rajong a galuskáért, könnyen kiválthatja krokettel, burgonyafánkkal, vagy egyszerűen főtt tésztával.
Gyors, ízletes vacsora.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sertésborda bakonyi módra, gombás sertésborda
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát vágjuk fel kb. 0,5 cm vastag csíkokra. (nem kell, hogy 2 cm-nél hosszabb legyen) és kevés zsíron olvasszuk ki a zsírját.
  2. Mikor megsült, szűrőkanállal vegyük ki a zsírból, és tegyük félre.
  3. A húst szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk, majd a visszamaradt zsírban süssük elő a szeleteket. Ezután a szalonnához hasonlóan vegyük ki, és tegyük félre.
  4. Adjunk finomra vágott vöröshagymát a zsiradékhoz, és pirítsuk aranybarnára, közben a megtisztított gombákat vágjuk fel vastagabb szeletekre. Ha a hagyma lepirult, adjuk hozzá a gombát, majd borsozzuk.
  5. Amikor az első leve elpárolgott sózzuk meg, és pirítsuk tovább. Fontos, hogy a gombát mindig nagy lángon pirítsuk, máskülönben lassabban párolog el a leve, és inkább főtt lesz, mint pirított.
  6. Amikor zsírjára pirult, vegyük le az edényt a tűzről, szórjuk meg fűszerpaprikával, majd tegyük vissza a tűzre, és öntsük fel a csontlével. Közepes lángon főzzük, közben készítsünk habarást.
  7. A lisztet keverjük el a tejföllel csomómentesre, majd végezzünk hőkiegyenlítést. Merőkanállal egy kevés forró levet adjunk a habaráshoz, majd az egészet öntsük az edénybe és jól forraljuk ki. Kis lángon végezzük a forralást, gyakori kevergetés mellett.
  8. Ha esetleg sűrűnek érezzük a mártást, kevés vízzel lehet hígítani. Kóstoljuk, szükség szerint ízesítsük.
  9. Tegyük vissza a hússzeleteket, és a pirított szalonnát, forraljuk még néhány percig, majd tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 19 524
elküldve: 3
receptkönyben: 287
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
145 recept

Hozzászólások (3)

Giorgio73
Giorgio73szo, 2011-10-15 14:21

Helló!

Elkészítettem ma ezt a csodás étket!
Isteni lett!!! A rengeteg recept közül ez tetszett a legjobban és nem csalódtam benne!
Kicsit tartottam tőle, hogy nehéz de nem!! Tök egyszerű!! :)
Ajánlom mindenkinek!
Hali!

Legfrissebb cikkek

8 villám desszert borús napokra
8 villám desszert borús napokra
Mi az, ami képes még egy szomorkás őszi napot is széppé varázsolni? Hát persze, hogy egy ínycsiklandozóan finom, édes desszert!
Egészséges étkezés az iskolában?
Egészséges étkezés az iskolában?
Sokak örömére és többek bánatára megkezdődött a tanév! A sok teendő mellett fontos, hogy szánjunk időt a megfelelő tízórai és uzsonna elkészítésére. Íme tippjeink!
Ismerjük meg a szürkemarhát!
Ismerjük meg a szürkemarhát!
Egyre egészségtudatosabban élünk, ezért szeretnénk ismerni a főzéshez felhasznált húsok eredetét, minőségét. Most az egyik őshonos fajtát, a szürkemarhát mutatjuk be. (x)
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Emeletes citromos torta és duplacitromos muffin - csodálatos és illatos sütemények. Így kezdjük mi a sulit idén. Citromot teszünk mindenbe!
782