Bakonyi borda recept

Bakonyi borda
Bakonyi borda
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maradt még egy kis darab hús a hűtőben, friss gombával tökéletes választás volt a bakonyi.
Én erdei gombákkal szeretem a legjobban, de így december vége felé elég nehéz lenne frissen beszerezni, így maradt a csiperke.
A kisfiam is befalta, aki nem is eszik gombát....állítólag...
Szalonnát viszont annál inkább...:)))

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Köretként a galuska kézenfekvő választás, miután egyfajta paprikásról van szó.
Aki nem rajong a galuskáért, könnyen kiválthatja krokettel, burgonyafánkkal, vagy egyszerűen főtt tésztával.
Gyors, ízletes vacsora.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sertésborda bakonyi módra, gombás sertésborda

elkészítés

  1. A szalonnát vágjuk fel kb. 0,5 cm vastag csíkokra. (nem kell, hogy 2 cm-nél hosszabb legyen) és kevés zsíron olvasszuk ki a zsírját.
  2. Mikor megsült, szűrőkanállal vegyük ki a zsírból, és tegyük félre.
  3. A húst szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk, majd a visszamaradt zsírban süssük elő a szeleteket. Ezután a szalonnához hasonlóan vegyük ki, és tegyük félre.
  4. Adjunk finomra vágott vöröshagymát a zsiradékhoz, és pirítsuk aranybarnára, közben a megtisztított gombákat vágjuk fel vastagabb szeletekre. Ha a hagyma lepirult, adjuk hozzá a gombát, majd borsozzuk.
  5. Amikor az első leve elpárolgott sózzuk meg, és pirítsuk tovább. Fontos, hogy a gombát mindig nagy lángon pirítsuk, máskülönben lassabban párolog el a leve, és inkább főtt lesz, mint pirított.
  6. Amikor zsírjára pirult, vegyük le az edényt a tűzről, szórjuk meg fűszerpaprikával, majd tegyük vissza a tűzre, és öntsük fel a csontlével. Közepes lángon főzzük, közben készítsünk habarást.
  7. A lisztet keverjük el a tejföllel csomómentesre, majd végezzünk hőkiegyenlítést. Merőkanállal egy kevés forró levet adjunk a habaráshoz, majd az egészet öntsük az edénybe és jól forraljuk ki. Kis lángon végezzük a forralást, gyakori kevergetés mellett.
  8. Ha esetleg sűrűnek érezzük a mártást, kevés vízzel lehet hígítani. Kóstoljuk, szükség szerint ízesítsük.
  9. Tegyük vissza a hússzeleteket, és a pirított szalonnát, forraljuk még néhány percig, majd tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 18 331
elküldve: 3
receptkönyben: 278
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
140 recept

Hozzászólások (3)

Giorgio73
Giorgio73szo, 2011-10-15 14:21

Helló!

Elkészítettem ma ezt a csodás étket!
Isteni lett!!! A rengeteg recept közül ez tetszett a legjobban és nem csalódtam benne!
Kicsit tartottam tőle, hogy nehéz de nem!! Tök egyszerű!! :)
Ajánlom mindenkinek!
Hali!

Legfrissebb cikkek

Sonkás gulka – ismered? Szereted?
Sonkás gulka – ismered? Szereted?
Kérdeztem unokáimat, kérnek-e gulkát, de rögtön visszakérdeztek: mi az? Mivel a sonkás tésztát szeretik, bíztam benne, hogy a gulka is ízlik majd nekik.
Húsvéti kiegészítő étkek
Húsvéti kiegészítő étkek
Húsvétkor mindenki azon töri a fejét, mi legyen a menü. De nem elég csak ezzel foglalkozni, kellenek kiegészítő ételek is - jöjjön néhány ötlet!
Minden étel fontos, szól valamiről
Minden étel fontos, szól valamiről
Sokszor a hétköznapi sietségben nem jut időnk azon gondolkodni, mit főzzünk vacsorára. Varázsoljunk ünnepi ételeket hétköznapokon is a Vénusz Alkalomválasztóval!
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypénteki böjtkalauz
Nagypéntek a gyász napja az egész keresztény világban, egyben szigorú böjt is: csak háromszor szabad ennünk, de jóllaknunk csak egyszer szabad.
782