Bakonyi borda recept

1 adag
780
kcal
Bakonyi borda
Bakonyi borda
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maradt még egy kis darab hús a hűtőben, friss gombával tökéletes választás volt a bakonyi.
Én erdei gombákkal szeretem a legjobban, de így december vége felé elég nehéz lenne frissen beszerezni, így maradt a csiperke.
A kisfiam is befalta, aki nem is eszik gombát....állítólag...
Szalonnát viszont annál inkább...:)))

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Köretként a galuska kézenfekvő választás, miután egyfajta paprikásról van szó.
Aki nem rajong a galuskáért, könnyen kiválthatja krokettel, burgonyafánkkal, vagy egyszerűen főtt tésztával.
Gyors, ízletes vacsora.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sertésborda bakonyi módra, gombás sertésborda
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát vágjuk fel kb. 0,5 cm vastag csíkokra. (nem kell, hogy 2 cm-nél hosszabb legyen) és kevés zsíron olvasszuk ki a zsírját.
  2. Mikor megsült, szűrőkanállal vegyük ki a zsírból, és tegyük félre.
  3. A húst szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk, majd a visszamaradt zsírban süssük elő a szeleteket. Ezután a szalonnához hasonlóan vegyük ki, és tegyük félre.
  4. Adjunk finomra vágott vöröshagymát a zsiradékhoz, és pirítsuk aranybarnára, közben a megtisztított gombákat vágjuk fel vastagabb szeletekre. Ha a hagyma lepirult, adjuk hozzá a gombát, majd borsozzuk.
  5. Amikor az első leve elpárolgott sózzuk meg, és pirítsuk tovább. Fontos, hogy a gombát mindig nagy lángon pirítsuk, máskülönben lassabban párolog el a leve, és inkább főtt lesz, mint pirított.
  6. Amikor zsírjára pirult, vegyük le az edényt a tűzről, szórjuk meg fűszerpaprikával, majd tegyük vissza a tűzre, és öntsük fel a csontlével. Közepes lángon főzzük, közben készítsünk habarást.
  7. A lisztet keverjük el a tejföllel csomómentesre, majd végezzünk hőkiegyenlítést. Merőkanállal egy kevés forró levet adjunk a habaráshoz, majd az egészet öntsük az edénybe és jól forraljuk ki. Kis lángon végezzük a forralást, gyakori kevergetés mellett.
  8. Ha esetleg sűrűnek érezzük a mártást, kevés vízzel lehet hígítani. Kóstoljuk, szükség szerint ízesítsük.
  9. Tegyük vissza a hússzeleteket, és a pirított szalonnát, forraljuk még néhány percig, majd tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 19 623
elküldve: 3
receptkönyben: 288
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
145 recept

Hozzászólások (3)

Giorgio73
Giorgio73szo, 2011-10-15 14:21

Helló!

Elkészítettem ma ezt a csodás étket!
Isteni lett!!! A rengeteg recept közül ez tetszett a legjobban és nem csalódtam benne!
Kicsit tartottam tőle, hogy nehéz de nem!! Tök egyszerű!! :)
Ajánlom mindenkinek!
Hali!

Legfrissebb cikkek

Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Nemsokára eljön a nap, hogy hiába keressük a piacon az ízes, lédús paradicsomokat, csak melegházi nevelésű társaikkal találkozunk. Főzzünk az utolsó adagból finomakat!
A hét szakácsa: Inom
A hét szakácsa: Inom
Eheti kiemelt szakácsunk Inom, aki Debrecenből küldi isteni sütireceptjeit. Legnagyobb elismerés számára, ha lányai megdicsérik az általa készített "Inomságokat".
Kézműves lekvárok háza
Kézműves lekvárok háza
Kamillás alma- vagy camparis narancslekvár? A "lekvárok házában" olyan ízpárosításokat is találunk, amelyekről eddig álmodni sem mertünk! (x)
Heti menü: a nagyi receptfüzetéből
Heti menü: a nagyi receptfüzetéből
Kinyitottuk a nagymama féltve őrzött könyvét, és egy egész hétre való menüsort állítottunk össze legfinomabb házias fogásaiból!
782