Bajor rozskenyér recept

Bajor rozskenyér
Bajor rozskenyér
70 perc / előkészület: 25 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a rozskenyér a menő. Ez volt az első típus, amit megszerettünk, szintén Limara receptje (nála "Egyszerű rozskenyér"-ként szerepel). Ezt aztán később felülmúlta az ő ukrán rozskenyere, ami a legeslegfinomabb rozskenyér, amit valaha ettünk. Teljesen rászoktunk, most már főként azt, a házi sós kiflimet, meg a cicás kalácsot sütöm, ezek váltak be leginkább. Az ukrán rozskenyér receptje lesz a következő, amit felpakolok, csak ahhoz kovászt kell érlelni, amit szintén szeretnék Veletek megosztani, ezért pár nap türelmeteket kérem. :-)

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

egyszerű rozskenyér, joghurtos rozskenyér, fűszeres rozskenyér, rozsos kenyér fűszerekkel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálba mérjük a liszteket, elkeverjük bennük a sót, a fűszereket és a sikért.
  2. Közepébe mélyedést nyomunk, ide mérjük a joghurtot (ne legyen vad hideg!), a melaszt vagy cukrot, vizet, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. Kézzel állítjuk össze, ami kissé hálátlannak tűnhet, mert a rozsliszt igen ragacsos, nyúlik, nehéz vele dolgozni, de megéri. (Én úgy szoktam, hogy a legelején a robotgépem dagasztókarjaival állítom össze, aztán, ha már valamelyest szelídebb, akkor veszem kézbe.) Ha nagyon muszáj, tehetünk még hozzá egy kis lisztet.
  4. Pár perc gyúrás után kiolajozott keleszőtálba tesszük, és kb. 2 órán át kelesztjük. Ezalatt a duplájára emelkedik.
  5. Lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt, majd vekni formára igazítjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsire ültetjük, s egy nagyobb zacskót húzunk rá, vagy leborítjuk egy nagy edénnyel, hogy a kelesztéshez a nyirkos közeg biztosítva legyen. További 1 órán át kelesztjük.
  7. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 230°C-ra. A megkelt tésztát egy grillpálca vagy hurkapálca segítségével több helyen teljesen átszúrjuk. Így a gőz távozni tud a kenyérből, kisebb az esély, hogy szétreped.
  8. 230°C-on, gőzös sütőben sütjük 10 percig (gőzös sütő = a sütő aljába egy lapos, nagy fémedénybe forró vizet teszünk, vagy egyszerűen belocsolunk a sütőtérbe kevés vizet), majd visszavesszük a hőt kb. 200-210°C-ra, és további 35 percig hagyjuk bent. Ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad, készen is van.
  9. Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd konyharuhába csomagoljuk. Csak másnap szeleteljük fel!

  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 52 356
elküldve: 2
receptkönyvben: 294
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cirbolya
cirbolya Tue, 2013-08-27 23:45

Sikérem nem volt, így 10dkg fehér liszttel készült a világos rozs helyett. Nagyon jó lett így is!
Köszi a receptet.

radica947
radica947 Tue, 2012-01-31 17:48

Sziasztok, az lenne a kérdésem, /ha még jártok erre/ hogy milyen lesz, ha végig a gépben sütöm. Az én sütőm max. 220 fokot tud, az is elég? Előre is köszönöm.

anemone55
anemone55 Tue, 2012-02-14 23:02

Szia! 220 °C is jó az első 10 percre, legfeljebb nem lesz a szokásos keménységű a kérge. A belseje biztos finom lesz.
Üdv

Zit
Zit / Zit Sun, 2011-03-06 21:47

Szia! A rozslisztben nincsen sikér, csak a búzalisztben, ezért van rá szükség. Én még nem próbáltam nélküle.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-09-13 22:02

nem lett jó, ragad, és be is horpadt.

Zit
Zit / Zit Tue, 2010-09-14 06:51

Jaj, Lilianah, úgy sajnálom!! :-((( Nem tudom, mi lehetett a gond. Tudod, mit? Írj Limara blogjára, ehhez a receptjéhez! Ő szokott válaszolni, de E. Margitka is felsorol a saját weboldalán egy csomó hibajelenséget, s megnevezik mindketten, hogy szerintük mi lehet az oka. Remélem, nem adod fel és nekirugaszkodsz majd még egyszer, mert egyébként nagyon finom. Tartozom még a kedvenc rozskenyerünk (egy másik fajta) receptjével, csak IDŐM legyen feltölteni végre (a többi sok, várakozó receptemmel együtt). HÁtha azzal több sikered lesz!

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-07-28 19:40

Szia! Köszönöm. :-) Nem tudom, meddig áll el, mert mi másnap felszeleteljük, aztán megy a fagyasztóba, így mindig csak annyit olvasztunk ki, amennyit épp megeszünk, így aztán mindig friss. :-)

189