Baconbe tekert szűzérmék zöldbors mártással és sáfrányos polentával recept

Baconbe tekert szűzérmék zöldbors mártással és sáfrányos polentával
Baconbe tekert szűzérmék zöldbors mártással és sáfrányos polentával
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy hirtelen ötlettől vezérelt vacsora volt, amit egy a husosfazek.blog.hu -n olvasott recept ihletett. Picit átalakítottam, egy-két dolgot kicseréltem, és végül egy hihetetlen ízvarázs született. Ajánlom mindenkinek kipróbálni!

hozzávalók / 2 adag

A polenta elkészítése

A hús sütése

A mártás

ajánlat

Mi testes vörösbort fogyasztottunk mellé, mely remekül kihangsúlyozta az ízeket ezen a kései vacsorán.

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

göngyölt szűzérme polentával, sütőben sült szalonnába tekert szűzérme, göngyölt szűzpecsenye zöldbors mártással
Szólj hozzá!

elkészítés

A polenta elkészítése

  1. Egy lábosban forraljunk 5 dl vizet, tegyünk bele egy kávéskanál sót és némi polentát. (Azért kell egy kevés polenta már az elején, hogy megússzuk a csomósodást később.) Mikor felforrt a víz, vegyünk vissza kicsit a lángból és lassan, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a maradék polentát is, illetve szórjuk meg némi sáfránnyal.
  2. Így főzzük, keverjük, főzzük, keverjük kb. 10-15 percig, mígnem már egészen nehéz lesz a keverés és be nem sűrűsödik teljesen a massza. Akkor van készen. Tetszés szerinti formájú és méretű, kivajazott tálkákba öntsük ki a masszát, ami néhány perc elteltével szépen megdermed és összeáll olyan állagúvá, hogy akár egy éles késsel, vagy damillal bármilyen formára vágható. Tegyük félre.

A hús sütése

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A szűzpecsenyéről távolítsuk el a felesleges inakat, hártyákat és mossuk meg, majd ezt követően azonos vastagságú, 2-3 cm széles korongokra szeleteljük fel. Mindkét oldalukat borsozzuk, de a sózással még várjunk, mert a só idő előtt kiszívja a húsból a nedvességet, márpedig ez egy elég száraz hús, nehéz zamatosra sütni.
  2. Egy serpenyőbe forrósítsunk kevéske olívaolajat, majd mikor már jó forró, tegyük bele a szűzérméket, és mindkét oldalukat 2-3 percig, avagy az aranybarna szín eléréséig süssük. Mikor készen vannak szedjük ki őket a serpenyőből, majd sózzuk mindkét oldalukat, szórjunk rá némi apróra vágott rozmaring levelet, és tekerjük őket körbe bacon szalonnával, majd helyezzük egy tepsibe mindet. A szalonnából kiolvadó zsiradék segít zamatosan tartani a húst. Tegyük az előmelegített sütőbe őket, és 8-10 percig süssük.

A mártás

  1. A zöldbors mártás elkészítéséhez kisebb, mély tálban olvasszunk némi vajat, majd öntsük bele a mozsárban széttört zöldborsot. Pattogtassuk 1-2 percig, majd dobjunk rá két gerezd szétzúzott fokhagymát, majd egy perc után öntsük rá a főzőtejszínt, kevés mustárt, ízesítsük sóval és még borssal ha kell, és vegyük vissza a lángot kicsit, nehogy kicsapódjon. Kóstolgassuk bátran és játszunk az ízekkel. Kevéske fehérbor vagy citrom leve megbolondíthatja az ízeket, valamint én mindig rakok bele egy kávéskanál barna cukrot is, ami felteszi a pontot az i -re :)
  2. Mikor minden szépen elkészül, helyezzük egy nagy tányér közepére a tetszőleges formára vágott polentát, tegyük mellé a húsokat, öntsük nyakon a fantasztikus mártással és díszítsük egy ágacska rozmaringgal.
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 1700 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 77
össznézettség: 107 548
elküldve: 50
receptkönyvben: 512
elkészítve: 59/59
Facebookon megjelent: 1

szakács

Andrew

Mióta szakács: 2013.12.07.
8 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nemnemsoha
nemnemsoha szo, 2017-03-04 19:06

Nagyon jó lett, annyit módosítottam, cukor helyett mézet adtam hozzá. Nagyon kellemes, édeskés íz társult így a bors markáns íze mellé, fantasztikusan jó lett! Az i-re a pontot a kevés friss citromlé rakta fel, fantasztikusan jó lett!

monika landherr
monika landherr cs, 2016-02-11 16:55

Kedves Andrew ! Köszönöm neked ezt a receptet! Ma van a párom születésnapja és a Te recepted után készítettem a mai meglepetés ebédet, mennyei volt ! Egy igazi meglepetés ! - ahol még a tányér is ki volt nyalva... !

crazyrat
Andrew / crazyrat cs, 2016-02-11 17:12

Móniiii... :)) Köszönöm szépen a visszajelzést! Boldog vagyok, hogy sikerült örömet okozni a párodnak!!! :)

salome72
salome72 cs, 2015-11-26 17:04

nagyon finom lett,köszönöm hogy megosztottad...mindenkinek izlett,és már el is kérték a receptet:)

Saabó
Saabó sze, 2015-10-14 17:59

Nagyon köszönöm, bár én szalonna nélkül készítettem el, a mártás tényleg nagyon finom!

crazyrat
Andrew / crazyrat sze, 2014-12-17 18:33

:)))) Hahaha... Az elhanyagolható összetevő egy baconbe tekert ételnél... :D
Köszönöm a hozzászólást, máris javítom!

811