r
Nosalty Logó

Babuska bukta Torma konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Torma
Babuska bukta Torma konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 9% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2922 kcal
  • 9% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 181 kcal
  • 9% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1131.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    268 mg
  • Nátrium
    567 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.7 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    208 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 487 kcal
  • 9% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125 g

Zsír

  • Összesen
    76.5 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6787.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    1259 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    1609 mg
  • Nátrium
    3403 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    424.4 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    785 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1249 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    587 micro
  • Kolin:
    172 mg
  • Retinol - A vitamin:
    543 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 2922 kcal
  • 9% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    418.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    210 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 181 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta langyos hozzávalóiból puha, sima, fényes tésztát dagasztunk (atejet kezdjük 1.5 decivel, majd lassan növeljük, ahogy a liszt felveszi), majd 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: a hagymát, fokhagymát, kaprot apróra vágjuk, belekeverjük a túróba, hozzáadjuk a 2 kanál darát (ez a fajta túró sajnos elég híg), majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. Ezután megformázzuk a tésztát: előszörkettévágjuk, majdmindkét tésztadarabot hosszú (kb. 55 cm), téglalap alakúra nyújtjuk (nyújtófát használtam). A rövidebb oldala csak kicsivellegyen hosszabb, mint a babuska-forma hossza. Mindkét kinyújtott lapot (kb. 3 mm vastagságúak) 3 felé vágjuk, tehát van 6 db jó tenyérnyitéglalapunk.
  4. Mindegyik lapra teszünk egyevőkanálnyi tölteléket, feltekerjük a tésztát, a végeket és azoldalakat szorosan összecsipkedjük, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben,majd a vastagon kivajazott formába nyomkodjuk őket. Elég, ha félig van a forma, de ha magasabb, az sem baj (az enyémek sem lettek teljesen egyformák:). Itt a minta miatt én a csipkedett oldalttettem felülre, de ha sima tepsiben sütjük a buktákat, akkor a csipkedett rész alul legyen, és a bukták között hagyjunk helyet, mert sütéskor bizony megnőnek!
  5. 30 percet pihentetjük; ezalatt felmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  6. Pihentetés után lepermetezzük a buktákat vízzel, majd kb. 30 perc alattszép aranybarnára sütjük őket. Sütőrácson hűtjük,langyosan már tálalhatjuk!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 4
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2146
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 07.

Ajánló

Édes-túrós variációnál követhetjük a foszlós vaníliás kalács receptemet, ekkor a túrós tölteléket vaníliás cukorral, cukorral, reszelt citromhéjjal, esetleg mazsolával ízesítjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fel kellett avatnom az újonnan vásárolt babuska sütőformámat! A foszlós vaníliás kalács receptemet alakítottam sósra; a tésztát 1 dl kefirrel lágyítottam, és kapros túróval töltöttem. Foszlós, selymes belsőt kaptam, kissé ropogós külsővel. 

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek