Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bableves füstölt csülökkel

Bableves füstölt csülökkel
Bableves füstölt csülökkel
135 perc / előkészület: 15 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mi a bablevest csak így szeretjük.

hozzávalók / 6 adag

Bableves

Rántás

Csipetke

Tálaláshoz

receptjellemzők

konyha: erdélyi
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csülkös bableves, fejtettbab-leves
Szólj hozzá!

elkészítés

Bableves

  1. A babot néhány órával előtte bő vízben beáztatjuk. (Ha reggel főzzük, akkor este is megtehetjük.)
  2. A csülköt megmossuk, és egy nagyobb fazékba tesszük. A babot leszűrjük, és a fazékba tesszük, és bő vízben feltesszük főni a babérlevéllel.
  3. A habot leszedjük a tetejéről.
  4. Körülbelül 1 órán át főzzük, amíg a bab megpuhul. Közben többször megkeverjük. És a csipetkét is előkészítjük.
  5. Amikor már nem zörög a bab, akkor a megpucolt és apróra vágott répákat hozzáadjuk. Sózzuk.
  6. Ha a répák is megpuhulnak, akkor jöhet a rántás.
  7. A rántás után 5-10 percig, gyakori kevergetés mellett főzzük. Majd hozzáadjuk a csipetkét.
  8. Amikor a csipetke feljön a tetejére, cukrozzuk, majd elzárjuk, és hozzáadjuk az ecetet is.
  9. A csülköt kivesszük.
  10. Lila hagymával és tejföllel tálaljuk.

Rántás

  1. Az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
  2. Beletörjük a fokhagymát, elzárjuk, és felöntjük fél deci vízzel.
  3. Fém szűrőn át gyorsan a leveshez keverjük a rántást.

Csipetke

  1. A tojást felverjük, hozzáadjuk a sót, lisztet és egy kevés hideg vizet.
  2. Kiskanállal vagy nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a levesbe.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 183
össznézettség: 47 082
elküldve: 1
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

eragal

Mióta szakács: 2014.08.30.
43 recept

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ani32
Ani32 Sun, 2018-02-04 10:34

Jó néhány éve főzök már, úgyhogy nem vagyok kezdő. De ha a csülökkel együtt főzném a babot, akkor vagy a csülök nem főne meg, vagy a bab főne szét. Én előző nap megfőzöm a csülköt (általában 2-3 óra alatt), a vizét pedig levesalapnak használom. Ha neked megfő a csülök egy óra alatt, akkor kérném hozzá a receptet :).

eragal
eragal / eragal Sun, 2018-02-04 11:04

Neked is szia! A receptet fent láthatod. A 120 perc nem egy óra. A csülök meg füstölt, nem teljesen nyers húsról beszélünk. Jó étvágyat hozzá!

Ani32
Ani32 Tue, 2018-02-06 00:01

Szia! A receptet elolvastam. Azt írtad, tegyük a csülköt egy fazékba, majd a babot is. "Körülbelül 1 órán át főzzük, amíg a bab megpuhul." Nos, ebből indultam ki. A füstölt csülök nem fő meg sem 1, sem 2 óra alatt, de nem vitatkozni jöttem, hanem csak megkérdezni, hogyan lesz neked a bőrével együtt puha a csülök egy, de egye-fene két óra alatt. Én egyébként majdnem készre főzöm egy fazékban (2 és 3 óra közötti főzőidővel), s a főzővizét használom a levesben, nem vész el semmi íz, aztán még együtt fő a babbal és a répával. Az lesz a legjobb, ha mindketten a saját receptünk után megyünk :).

780
füstölt sertéscsülök 1 kg
fejtett bab 500 g
babérlevél 4 db
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
ecet 1 ek
víz 2.5 l
napraforgó olaj 4 ek
finomliszt 2 csapott ek
fokhagyma 1 gerezd
víz 0.5 dl
tojás 1 db
finomliszt 5 csapott ek
0.5 kávéskanál
tejföl 6 ek
lila hagyma 1 közepes db