Babgulyás recept

megosztás
0
Babgulyás
Babgulyás
110 perc / előkészület: 30 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idén is eljutottunk addig, hogy megrendezhettük a 2009-es év leányfalui főzőcskézését. Az időjárás két alkalommal már közbeszólt, de most mindenki úgy döntött, lesz, ami lesz, belevág a kalandba, és mindannyiunk közös örömére kimerészkedik a vadonba, ahol az elemek nem csak egy elektronsugárcsövön keresztül élvezhetőek. Mindenki otthagyta a sorozatokkal és celebekkel kibélelt kényelmes életét pár órára, hogy közösen elkészítsük a nem igazán Tesco gazdaságos alapokon nyugvó ebédünket. Öröm volt nézni a NEXT GENERATION-t, ahogy a kerékpárútnak definiált aszfaltcsíkon esnek-kelnek, és minden szülői instrukció ellenére pontosan ellenkezőleg csekszenek, mint ahogy azt az ősök javasolják torkuk szakadtából.
Köszönöm a segédkezeket Zitának és Mariannak, bár a hámozott paradicsom véleményem szerint nem igazán mutatott volna jól a levesben. Meg különben is, ha idén meghámozzuk a paradicsomot, akkor jövőre meg egyesével megmossuk majd a paprikamagokat? Jó ötletnek bizonyult a Vegeta bevetése is, kedves Mariann :-), de azért bízom benne hogy a valóságban nem borogattatok bele mindenféle mixeket a témába :-). Köszönöm Krisztinek is a segítséget, bár a lassan alámerülő papírkendőt csak rendkívüli reflexeimnek köszönhetően tudtam eltávolítani a majdnem kész műalkotásbó l:-).
Egyszóval köszönöm mindenkinek hogy eljött, hogy ott volt és egyéniségével emelte a délután hangulatát!
 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Csipetkét is készíthettünk volna, de nem tettük, maradtunk egy szép nagy, 3 kg-os parasztkenyérnél tésztaügyileg.

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

bableves, babgulyás szabad tűzön, szabad tűzön készült babgulyás
Szólj hozzá!
megosztás
0

elkészítés

  1. Az apróra vágott bacont üvegesre pirítjuk.
  2. Felöntjük étolajjal (ízlés, és koszorúér állapottól függően, zsírt használunk).
  3. Belehelyezzük a szintén apróra vágott, és előre felkozkázott vöröshagymát és fokhagymát, kb. 10 percig pároljuk.
  4. Miután a hagyma megpuhult, beletesszük a felkockázott sertéshúst kb. 15 percig főzzük, sűrű kevergetés mellett.
  5. Amikor a húsok kifehéredtek, hozzáadjuk a felkockázott paprikákat (az erőspaprikát is), kb. 5 percig kevergetve főzzük.
  6. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, felszeletelt répát, zellert és fehérrépát. Kb. 10 percig kevergettve főzzük. (A zöldségekben lévő folyadék elegendő nedvességet biztosít, hogy a kondérban lévő alapanyagok ízei összeérjenek.)
  7. Miután a kondér tartalma elkezd rotyogni hozzáadjuk a füstölt sertéshúst, az őrölt pirospaprikát, az őrölt borsot, és a kakukkfüvet.
  8. Nagyon fontos, hogy egy-két kevergetés után azonnal öntsük föl az egészet kb. 2-2,5 liter vízzel, nehogy az őrölt paprika odakapjon, és megkeserítse a babgulyásunkat. Kb. 10 percig, lassú tűzön rotyogtassuk.
  9. Miután a lé tökéletesen átforrt, tegyük bele az előzetesen babérlevéllel beáztatott babot. Nyugodtan belefőzhetjük a babérlevelet is, ez csak egy plusz pikáns ízt kölcsönöz a gulyásunknak. (Amennyiben a babot előfözzük, időt spórolhatunk meg, de véleményem szerint az étel élvezeti értékét csak abban az esetben befolyásolja, amennyiben beáztatott bab túlságosan kemény marad, és nem képes mepuhulni a főzés folyamán sem.)
  10. Rakjunk a tűzre, és kevergetés mellett addig főzzük a levet, amíg a bab kellőképpen meg nem puhul. Természetesen az elfőtt folyadékot folyamatosan pótoljuk. 
  11. A főzés utolsó szakaszában dobjuk bele a petrezselymet.
  12. Természetesen az étel sózása sem maradhat el. Menet közben kóstolgassuk a művünket, és ennek függvényében ízesítsük sóval.

          további ételfotók...

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 56
össznézettség: 354 114
elküldve: 44
receptkönyben: 1 436
elkészítve: 65/87
Facebookon megjelent: 3

szakács

Gabci Apó

Mióta szakács: 2008.03.13.
4 recept

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bandibá
bandibá szo, 2016-01-23 16:47

A recept jó, de valószínűleg tévedésből került ide. Ez inkább babkondás leves lenne. Mivel a gulyás marhát őriz, a kondás sertést. A zöldséggel gazdagítás tetszik. Sokan úgy vélik az nem kell bele. Ez onnan ered, hogy a keletkezésénél nem állt rendelkezésre. Viszont ma már könnyedén tudjuk vele gazdagítani. Különlegesen jó ízük van a párolás következtében felvett zamatoktól.

southwind
southwind cs, 2016-07-14 22:09

nagyon igazad van, a múltkor nem volt időm főzni, gondoltam eszek valahol, lencsegulyás, na ez pont jó, de kiderült sertéshússal készült: a gulyás szó a marhahúshoz kapcsolódik nem a sertéshez. Igaz a sertéshús olcsóbb, mint a marha, de nem csak az ára különbözik, hanem az íze is. Nem is kicsit. Ez pont itt kell elmagyarázni?

acelmamusz
Barna Fruzsina / acelmamusz szo, 2014-05-24 18:45

Megcsináltam a levest, csak sertéshús helyett marhával. A húst a hagymával, paprikával végül fűszerekkel összepirítottam, aztán vízzel felöntöttem, főtt 2,5 órát, majd fél órát még a leveszöldségekkel. Ezt leszámítva követtem a receptet, és nem is tudom, csináltam-e már valaha ilyen finom levest. Mindenki imádta :) Köszi a feltöltést! :)

berka11
berka11 v, 2014-03-16 11:58

Ma elkészítettem és isteni finom lett! Köszönöm a receptet!

lu-lu
lu-lu szo, 2012-03-31 21:27

Kimereszkedni a vadonba en is nagyon sziveseeen veletek tartottam volna, es persze a : " fozocske de okosan" tevekenysegbol sem huztam volna ki magam. De hogy a gulyasleves receptjere terjek, ez valoban nem gulyasleves, ugyanis a gulyas az marha husbol keszul...ugy tudom. egyebkent nagyon gusztusos a leves a foton, szerintem nagyon finom is volt, nekem is becsuszott volna egy tanyerkaval. Csak a leves nevevel nem egyezem. :)

mamec
mamec k, 2012-11-06 10:23

Nálad a pont Lu-lu!A babgulyásba se sertés, se füstölt hús nem való!Igaz mind a kettővel isteni a bableves, de az nem babgulyás!!! Valamint a fűszerezése sem a babgulyáshoz való.

sankoxxl
sankoxxl k, 2011-04-19 21:35

Remek bableves recept. Én is szeretem a füstölt húst babbal, de a babgulyás az marhából készül... Lásd még: gulya.
És még valami. a baconról le kéne végre szokni: ez magyarul nem más, mint szalonna. Az angolszász "sliced bacon" szeletelt szalonna kifejezés kultúrbarbárok és egyéb sznobok által használt kifejezés, amúgy ízben meg sem közelíti az igazi (figyelem: nem Tescós!) kolozsvári szalonnát! Sajnos, ma már János bácsi Bivalyb...nádon is grappát iszik törkölypálinka helyett, és "welcome drinknek" nevezi... Hagyjuk ezeket a managereknek, nekik amúgy is mindegy. Legyünk inkább magyarok, és becsüljük meg hagyományainkat, nyelvünkben is,

Finimini
Finimini / Finimini p, 2015-10-23 11:50

Nem tudok egyetérteni a bacont illetően. Ha szeletelt szalonnát írsz, akkor (bár nagyon finom a házi kolozsvári szalonna) körül kellene írnod magyarul, hogy az a hajszálvékony szalonnaszelet, amit lapos, vákuum csomagolásban árulnak és a húsos szalonna csíkok félig fedik egymást. Mert aki bacont szeretne venni, az ezt veszi az egész világon (ahol kapható) és semmi mást. Ha ez nem győzött meg, akkor gondolj az angol szalonnára, ami semmi mással nem téveszthető össze. Főleg a bacon-nel nem.
Valamilyen szinten én is hagyománytisztelő vagyok, de a XXI. században élünk és egyre többen beszélünk világnyelveket, az elnevezéseket illetően is haladni kell a korral.
Ez jó szándékú kritika volt részemről.

1012