Articsókás rizottó recept

Articsókás rizottó
Articsókás rizottó
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újra itt az articsókaszezon, nagy örömömre. Most ezt a receptet készítettem el, és nagyon ízlett mindenkinek, a pici lányom is csak úgy falatozta :-)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Pici őrölt chilit is tehetünk a hagymapirításnál az articsókához. Finom hűtött, száraz fehérbor illik hozzá.

 

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

articsókás rizs, rizottó articsókával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálba vizet eresztünk, belefacsarjuk a citrom levét.
  2. Az articsókát megpucoljuk, levágjuk a tetejét, leszedjük a kemény leveleit, majd levágjuk a szárát. Kettévágjuk, kiszedjük a bajszot kiskanál segítségével, majd vékony cikkekre vágjuk, a száráról is lehámozzuk a héjat, majd ezt kis karikákra metéljük és azonnal a citromos vízbe dobjuk őket.
  3. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, nagyon apróra metéljük. A fokhagymát is megpucoljuk.
  4. Egy nagyobb serpenyőben 5-6 ek olívaolajat felhevítünk, fokhagymanyomó segítségével belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a metélt hagymánk felét és picit pirítjuk.
  5. Hozzáadjuk a leszűrt articsókát, sózzuk, pár percig kevergetve pirítjuk, madj felöntjük a fehérborral, nagy lángon hagyjuk elpárologni a bort, majd felöntjük fél merőkanálnyi forró húslével, majd fedő alatt hagyjuk párolódni kb. 8-10 percig (ellenőrizve, hogy ne égjen le, ha túl száraz, akkor kevéske levest öntünk rá), ha kész megszórjuk a majorannával, pici borssal.
  6. Egy nagyobb lábasban felforrósítunk 6-8 ek olívaolajat, majd megpirítjuk benne a maradék hagymát, ráöntjük a megmosott, lecsöpögtetett rizst, kevergetve pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk az articsókát a levével együtt, majd óvatosan sózzuk, felöntjük kevéske forró húslével, keverjük, majd ha a lé elfőtt, utánaöntjük mindig apránként, majd így eljárva készre főzzük a rizottót (kb. 18-20 perc).
  7. Ha már puha a rizs, akkor lekapcsoljuk a lángot, beledobjuk a vajat, keverjük, míg el nem olvad, megszórjuk a reszelt parmezánnal, ha kell még utánaborsozunk.
  8. Melegen tálaljuk.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 640
elküldve: 2
receptkönyvben: 25
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept
hirdetés

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

998