Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranysárga fácánleves

Aranysárga fácánleves
Aranysárga fácánleves
280 perc / előkészület: 40 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családi összejövetelek, az összetartozás, a szeretet szimbóluma a Magyar gasztronómiában a jó húsleves. Az aranyló színe, illata és íze minden Magyar ember emlékeiben ott él. Gyógyító ereje a rengeteg ásványi anyag tartalma miatt jelentős. Évszaktól függően sokféle zöldségből elkészíthető, de ha csak az alapvetően szükséges répa, zeller és petrezselyem áll rendelkezésünkre, akkor is kiváló lesz a levesünk. Türelem azonban kell hozzá, ne siessük el, amint ha feltettük és a habot már levettük róla, bármi mást is csinálhatunk mellette, nem kell állandóan figyelni rá, elég 20-30 percenként egy kóstolás. Melegen a húsleves mindig kevésbé sós, mint a tálalási hőmérsékleten! Másnapra pedig még finomabb lesz!!!

hozzávalók / 7 adag

A húsleveshez

A zöldségekhez

A zöldségekhez idény jelleggel

A fűszerekhez

A tálaláshoz

ajánlat

Mindenkinek! §:-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított fácánt megmossuk, és a fazék aljára fektetjük.
  2. A 2 db velős csontot keskenyebb felével beékeljük a fácánnal a fazék alján. (Erre azért van szükség, hogy a velő lehetőleg ne csússzon ki a csontból.)
  3. A fazekat ezután felengedjük 3/4 részéig hideg vízzel. Feltesszük főni, sózzuk, és beletesszük a fűszereket és az egy fej hagymát hámozva, de egészben, valamint a fokhagyma gerezdeket is szintén egészben, ezeket lehet héjastól is. 
  4. A levest közepes lángon elkezdjük főzni, amint felmelegedett levesszük a lángot annyira, hogy csak épp buggyanjon a leves. A húslevest mindig sokáig, nagyon lassan kell főzni. Hamarosan észrevesszük, hogy szépen feljött a fácánlevesünk tetejére a hab. Várunk 5 percet, és főzés közben egy teaszűrő segítségével leszedjük a habot. A kimert fűszereket újakkal pótoljuk. 
  5. Megtisztítjuk a zöldségeket. Minél több zöldséget teszünk bele, annál jobb. A kisebb zöldségeket egészben, a nagyobbakat két ujjnyi vajtag hasábokra vágjuk, és így tesszük majd a leveshez.
  6. A levest minimum 3 óra hosszat főzzük, a zöldségeket pedig az utolsó órára tesszük csak bele a készülő levesbe. Én a 12-re készülő levest 8-kor teszem fel, 10.30 kor teszem bele a zöldségeket, és fél 12-kor zárom le. A fácánnak vajpuhának kell lennie.  A húsból a csontokból ezalatt szépen kifőnek az ásványi anyagok, ezért az ilyen levesnek gyógyító ereje van. 
  7. A levest tálalás előtt negyed óráig pihentetni kell, ilyenkor szépen letisztul, nem is muszáj leszűrni, de egyébként teaszűrőn keresztül szokás leszűrni. 
  8. A leveshúst külön tányéron a zöldségekkel mellékelve tormával mustárral tálaljuk a levessel egy időben.
  9. A velőscsontot óvatosan egy húsfogó csipesszel kiemeljük a levestből tányérra borítjuk, és ha nem csusszant volna ki magától, kiütjük vagy kikaparjuk a csontból. Pirítóson sóval borssal fogyasztjuk, meleg előételként.
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 139 206
elküldve: 34
receptkönyvben: 210
elkészítve: 24/26
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mayura

Mióta szakács: 2012.04.29.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsleves, gyömbéres fácánleves, zöldségleves fácánhússal

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsamama
zsuzsamama Tue, 2012-10-23 11:32

Kedves Mayura!

Én is így főzöm a fácánlevest, de csak kb. 10 évenként tudom megtenni az ára miatt.
Sem én, sem családom egyetlen tagja sem vadász, így nem engedhetjük meg magunknak, hogy ebből a vad madárból levest készítsek. Pedig az unokáim imádják!
Számunkra ez luxus.
További jó sütést, főzést kívánok.
Zsuzsa mama.

mayura
Mayura / mayura Tue, 2012-11-20 16:58

Kedves Zsuzsa Mama
Hát igen, a tyúkhoz képest drága, jól jönnek a vadászok a családnál, kívánom hogy az elkövetkező időkben, annyi fácánt ehessetek, amennyit csak kívántok, és minden teljesüljön amit egyébként, még csak szeretnétek. Nagy szeretettel írsz a kis unokáidról, akik biztosan imádják a főztödet, remélem ez boldoggá tesz, és kárpótol a fácán miatt.
Üdv Mayuara

Sancho
Sancho Sun, 2012-05-20 10:37

Annyit hozzátennék, hogy ha sikerül lábszárcsontot beszerezni, aminek jó nagy mócsingos része is van - a felső bütykös része - akkor lehet egy kis kocsonyát is alakítani a husi-zöldség keverékből. Az is tuti, egy pár csepp lime, vagy citromlével... Nyammm...

Sancho
Sancho Sat, 2012-05-19 09:42

A velő nem csúszik ki a csontból, ha főzés előtt 20 perccel vastagon besózod a csontvégét.

mayura
Mayura / mayura Sun, 2012-05-20 10:25

Köszi ezt kipróbálom, még nem hallottan. Nagyon kedves vagy, és légyszi írd be ezt a praktikákhoz, mert aki szereti a velőscsontot, annak ez a pár sor nagy kincs.
:-)

EperUK
EperUK / EperUK Fri, 2012-05-18 22:26

Ez valami gyönyörű. Vasárnap tuti, hogy húslevest készítek! Sajna nem fácánból, de talán lesz alkalmam azt is kipróbálni egyszer. Klassz recept, köszi.
Üdv: Saci

mayura
Mayura / mayura Sun, 2012-05-20 10:26

Köszi! Egyébként én még a fácánnál is jobban szeretem a gyöngytyúk levest! De egy jó kis tyúkícca is megteszi.!!!

Sancho
Sancho Sun, 2012-05-20 10:28

A gyöngytyúk sem kispályás! Macerásabb, ha otthon vágod le. Ugyanis, meg kell fojtani vágás előtt, akkor lesz olyan a húsa, mint a fácánnak.

Sancho
Sancho Sun, 2012-05-20 21:52

Tényleg. Vendéglátós is vagyok, de úgy finomabb.A plussz kijön belőle így is. Csak a hús rostjai közt marad meg az a kevés amitől nagyon fácános lesz. Először én is idegenkedtem, de most már összejön. Ezek ilyen kulisszatitkok, amiket nem sok helyen mesélnek el. Főleg nem ilyen helyeken, de el kellett meséljem.

848
fácánhús 1.5 kg
marha velőscsont 2 db
víz 7 l
sárgarépa 8 nagy db
fehérrépa 6 nagy db
zeller 1 nagy db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 1 db
gomba 2 közepes db
kelbimbó 5 dkg
zöldpaprika 0.5 db
karfiol 2 kis db
karalábé 1 kis db
zöldborsó 10 dkg
szegfűbors 0 ízlés szerint
fekete bors 1 kávéskanál
2 ek
borókabogyó 0 ízlés szerint
gyömbérpor 1 kk
petrezselyem 1 csokor
csigatészta 500 g