r
Nosalty Logó

Anyukám rakott tésztája -Sonkás rakott tészta 3.

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Anyukám rakott tésztája -Sonkás rakott tészta 3.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 17% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A mártáshoz

A tetejére

Összesen 871 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A mártáshoz

A tetejére

Összesen 3482 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A mártáshoz

A tetejére

Összesen 243 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.9 g

Zsír

  • Összesen
    50.1 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    287 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2217.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    656 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    505 mg
  • Nátrium
    921 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    458 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    453 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    197 micro
Összesen 871 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    167.6 g

Zsír

  • Összesen
    200.3 g
  • Telített zsírsav
    110 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8869.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    263 mg
  • Kálcium
    2622 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    247 mg
  • Foszfor
    2021 mg
  • Nátrium
    3685 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    232.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    413.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1832 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    182 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    735 micro
  • Kolin:
    559 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1813 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    232 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    788 micro
Összesen 3482 Kcal
  • 17% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    618.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    257 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 243 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mártáshoz

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztát sós vízben kifőzzük. Csak 3-4 percig főzzük, szóval legyen egy kicsit "ress", nem kell teljesen megfőnie. Miután leszűrtük, kevéske olajjal keverjük át, hogy ne tapadjon össze felhasználásig.
  2. A tojásokat keményre főzzük.
  3. A gépsonkát kockára vágjuk.
  4. Elkészítjük a besamel mártást: a vajat serpenyőben felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos aranyszínűre pirítjuk (rántást készítünk), majd a tűzről levonva apránként hozzáadjuk a forró tejet. Mindig csak egy keveset, hogy ne csomósodjon. Célszerű a fakanalat habverőre cserélni. Sóval, frissen reszelt szerecsendióval és őrölt fehérborssal ízesítjük. Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük el benne a tejfölt.
  5. Egy hőálló tálat kissé kivajazunk, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, amit megszórunk a sonkakockákkal, erre kerül a karikára vágott főtt tojás, majd mártás. A tetejére vékony rétegben tészta, és arra jó bőven mártás kerüljön. (Egyébként kb. 3-4 réteggel számoljunk.)
  6. A tetejét vastagon megszórjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt sajttal, és kb. 190-200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (míg a sajt szépen rápirul) megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 2526
  • Tegnapi nézettség: 19
  • 7 napos nézettség: 92
  • Össznézettség: 261046
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hetek óta tervezem, hogy feltöltöm ide anyukám "messze földön híres" rakott tésztáját, ami voltaképpen semmi extra, viszont elképesztően finom. Legalábbis a mi családunkban dobogós helyen áll. Kb. 15, de az is lehet, hogy 20 évvel ezelőtt ötölte ki egy kreatív szombat vagy vasárnap délelőtt, azóta nagyon sokszor elkészült már. A recept megszületését azóta már homály fedi, bár van egy olyan sejtésem, hogy a húsvétról megmaradt sonka és tojás volt a motiváció. :) Anyukám azóta is olyan büszke rá, hogy ez tényleg az ő saját receptje, teljesen saját kútfőből származik, na de a lényeg, hogy az egész család oda meg vissza van tőle kétszer. :) Főleg az én válogatóművész tesóm. Talán furcsa lehet, hogy gépsonkát írtam a hozzávalók között....Igen, 15-20 éve még csak gépsonkát lehetett kapni a lakótelepi abc-ben, ha jól emlékszem, kb. kétfélét: "simát" és egy téglalap alakút - utóbbit sonkatekercshez használtuk. Máig emlékszem, amikor anyukám elküldött a boltba, és utánam szólt, hogy: "Vegyél vagy 30 deka gépsonkát is, kislányom! De egyben!" - akkor már tudtam, hogy bizony rakott tészta vagy rakott karfiol lesz ebédre (mi utóbbit is sonkával készítjük, nem darált hússal.) Ma már nyoma sincs azoknak a gépsonkáknak sajnos. Talán a Kapuvári uzsonnasonka, de az sem az igazi. Pedig azok a vajas-gépsonkás puha zsömlék gyerekkoromból...  Bevallom, amikor valamelyik nap a kezdőlapon megláttam Feenuee rakott tésztáját, majdnem infarktust kaptam, mert azt hittem, más is "kitalálta". Amikor megnéztem a receptet, már láttam, hogy a miénk kicsit más, így talán van létjogosultsága ezen az oldalon, még akkor is, ha már több sonkás rakott tészta szerepel itt. El is határoztam gyorsan, hogy mihamarabb megsütöm, és megosztom Veletek. Remélem, szeretettel fogadjátok.

Hozzávalók

A tésztához

A mártáshoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek