Angol szelet recept

Angol szelet
Angol szelet
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legfinomabb tésztájú sütemények szalakálival készülnek. Nagyon könnyű tészták készülnek vele. Igaz, sütéskor kicsit kellemetlen szaga van, de mire elhűl a tészta, elillan a kellemetlen illat is.
Ezen süti nem csokimázat, hanem zöld fondan bevonatot kapott a tetejére.
Nem kell megijedni, ha a tészta a tepsiben szinte elveszik, olyan vékony. Sütés közben nagyon jól magára talál és megvastagodik.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

  • 6 db tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj (puha)
  • 31 dkg liszt
  • 10 g szalalkáli
  • 1 dl tej
  • 38 ml mandulaaroma
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Bármilyen ünnepi alkalomra kiváló.
Tésztája nem szárad ki hamar, jól eltartható.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
sütési mód: hőlégkeveréses
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

angol lepény, háromszínű szelet

elkészítés

  1. A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vajjal.
  2. A szalakálit langyos tejben felfuttatjuk, és a masszához adjuk, majd belekeverjük a lisztet.
  3. A tojásfehérjét két kanál vízzel kemény habbá verjük.
  4. Óvatosan a masszába forgatjuk, és három részre osztjuk.
  5. Egy rész marad sárga, a másodikhoz egy mandulaaromát, a harmadikhoz egy kanál kakaót keverünk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
  7. Elsimítjuk, és előmelegített sütőben sütjük.
  8. Nagyon gyorsan sül, ha a széle megpirul már vehetjük is ki a sütőből!
  9. A krémhez a tejben sűrűre főzzük a lisztet, de vigyázzunk ne legyen csomós!
  10. A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzátesszük a kihűlt lisztes pépet.
  11. Jól összekeverjük és a lapok közé kenjük.
  12. Tetejét a felolvasztott csokival vonjuk be.

  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 32x23 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 37 928
elküldve: 6
receptkönyben: 534
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

Hozzászólások (29)

Lengyelné Etelka
Lengyelné Etelkav, 2012-09-16 20:14

Kedves Eszter
Nekem egy problémám van a recepteddel kapcsolatban. A képen zöld a süti felső része azaz azt irod hogy a tetejére Katica tortabevonó csokoládét teszel. A problémám az, hogy a Katica tortabevonó csokoládé nem ZÖLD énnekem pedig éppen ez tetszett meg a receptedben és a közölt képen ahol az látszik hogy az angol szelet teteje zöld szinű és nem csoki szinű
Kérlek ezt a receptet küld el nekem.
Előre is köszi
endzso @gmail.com e-mail cimre
további szép napot

Angéla Mészáros

maria_0725
maria_0725k, 2012-09-18 15:41

A zöld fondan receptje alább a hozzászólások között megtalálható!

maria_0725
maria_0725k, 2012-09-18 15:39

Kedves Angéla!
A képen látható süti az Angol szelet és annak a receptjét látod. Annyi a különbség, hogy az eredeti recept szerint csoki van a tetején de én szoktam játszani a színekkel és nem mindíg ugyanúgy készítem. A képen levő sütinek zöld fondant van a tetején a csoki máz helyett. Amikor ez a fotó készült nagyon sok süteményt sütöttem egy lakodalomra és nem akartam, hogy mindnek csokis legyen a teteje ezért zöld az ami a képen van.Ezt a sütit bármilyen szín összeállítású lapokkal lehet sütni, csak színezék kérdése., és töltheted bármilyen ízesítésű krémmel.

laraed
laraedh, 2012-09-17 08:20

Kedves Etelka ! Lentebb az egyik hozzászólásnál le van írva a zöld fondant elkészítése is:)) Üdv Edit

kathy55
kathy55sze, 2011-11-16 20:41

Szia! Ma végre én is megcsináltam ezt a sütit. Nem is olyan vesződséges, mint elsőre látszik! Nagyon finom, és mutatós lett! köszönöm szépen a receptet! :)

szibur
sziburp, 2010-09-17 14:50

Ezt a sütit én is szoktam sütni,csak a nevét nem így adta meg akitől a receptet kaptam,mandulás lepényként ismerem.Szerintem is nagyon finom.

mancanyu
mancanyuv, 2010-09-12 08:05

Megsütöttem ,csokimázat húztam a tetejére. Nagyon mutatós és finom. megy a receptkönyvembe. Köszönöm.

fegyverkarolyne
fegyverkarolynev, 2010-09-12 06:55

én is sütöttem már ezt a sütit.én piros,sárga,barna lapot sütök és a tetejére csokimázt teszek.nagyon finom a családom egyik kedvence

malomkert
malomkertszo, 2010-09-11 16:01

köszönöm a tippeket igen én is igy gondolom,hogy van lehtöség a variálásra. szép napot. Szia

malomkert
malomkertszo, 2010-09-11 11:13

Szia Marika! tegnap elkészítettem a süteményt.Hát ezernyi dícséret érte. Gyönyörű és nagyon finom.Fantasztikus recept,hamar készen van ,semmi bajlódás és hát az élmény na meg a dícséret amit érte kaptam, és továbbítom neked is hiszen Tőled ered.Gratulálok érte.!!!További sok finom szép sütiket ossszál meg velünk.Köszönöm.További szép napot kívánok.Puszi Éva.

maria_0725
maria_0725szo, 2010-09-11 15:01

Kedves Éva!
Nagyon örülök, hogy sikerült elkészítened, és ekkora sikere volt.
Ezt a receptet bátran variálhatod különböző krémekkel, más ízesítéssel.
Én szoktam belőle tortalapokat is sütni, mert szerintem az egyik legkiadósabb, és legkönnyebben kezelhető sütitészta.Könnyebb készíteni mint a piskótát, nem olyan kényes.
Nagyon finom gesztenyés, vagy csokis krémmel készítve is.Üdv Marika

a-Édrienn
a-Édriennk, 2010-07-13 12:23

A hétvégén elkészítettem ezt a sütemény, nagyon ízlett mindenkinek. Én cukormázat csináltam a tetejére, így is nagyon finom volt! :) Köszönöm a receptet, azt hiszem ezt máskor is elfogom készíteni! :) Üdv.: Adrienn

burkun
burkuncs, 2010-07-08 15:01

Ha jól látom ennek nem csoki van a tetején ez hogy készül?

maria_0725
maria_0725p, 2010-07-09 16:11

Zöld fondan van a süti tetején!
Készítése:6 evőkanál viz,1 evőkanál margarin,,2 evőkanál méz,1 evőkanál zselatin, ezeket gőz felett felolvasztjuk, és forrásig kevergetjük.
Átszitálunk porcukrot, és a közepébe öntjük a felfőzött masszát. Kanállal kezdjük kevergetni, ha már a kezünk elbírja kézzel folytatjuk az összegyúrását tovább. Először nagyon ragad, de ahogy veszi fel a cukrot úgy tudunk vele mindíg jobban bánni.Kb 1 kg porcukor kell hozzá./Hol kevesebb, hol több, egyforma mennyiségből még sose tudtam készíteni./A fehér masszát lehet színezni, akár ételfestékkel, aromával, vagy természetes szinező anyagokkal.Egy napra folpackba csomagolom és pihentetem másnap porcukros deszkán kinyújtom és mehet a sütire.
Ez elég nagy mennyiség, de lehet tárolni hűtőben. Felhasználás előtt margarinos kézzel át kell gyúrni. Ha nagyon kemény mikróban meglehet puhítani, olvasztó programon pillanatok alatt megpuhul.
Nagyon jól lehet vele tortákat bevonni, sütik tetejét, vagy lehet vele játszani, és csak a fantázia szab hatáért, hogy mit készítünk belőle.
Jó sütést Marika

hamori01
hamori01cs, 2010-07-08 14:11

Szia Eszter !
Köszönöm a gyors választ. Megnéztem - és a bio boltos a foszfátmentes . 4 db 600 .- Ft , végülis nem olyan drága Azért majd kipróbálom, bár nekem a szodabikarbóna is bevált a sütéshez.
Igazad van, nagyon fontos, hogy a mai világban odafigyeljünk az étkezésre, hogy milyen alapanyagokat használunk. Mi már szinte csak teljeskiörlésű dolgokat eszünk, és növényi tejet, illetve tejszint használok a főzéshez sütéshez. Az ember úgysem tud mindent kivédeni, de legalább amit lehet arra vigyázzunk.
Üdvözlettel: Marika

hamori01
hamori01cs, 2010-07-08 12:16

Kedves Gargoyle !

Köszönjük a sok hasznos információt. Kérdésem az lenne, hogy a borköves sütőpor azaz amit a Bio boltokban lehet kapni ???? Mert annak sajnos nagyon borsos ára van , vagy ez valami más ??? Illetve hol lehet kapni.
Üdvözlettel: Marika

Gargoyle
Gargoylecs, 2010-07-08 13:10

Szia Marikám!
Sajnos ezt nem tudom neked pontosan megmondani, mert nem Magyarországon élek. De láttam már otthon interneten is. Sajnos el tudom képzelni, hogy drágábban adják, mint a hagyományost, de hogy mennyivel annak azért érdemes utánajárni. Lehetnek különbségek. Keress rá a google-ben borköves sütőpor vagy foszfátmentes sütőpor néven.
Remélem, segítettem.
Eszter

látogató
látogatócs, 2010-07-08 07:02

Nem értek egyet Gargoyle/Eszter véleményével, mert hatásmechanizmusa (a tészta lazítása és megemelése) a sütőpornak, szódabikarbónának, szalalkálinak megegyezik, mégsem ugyanazt produkálja a tésztával.
Gondolom az sem véletlen, hogy a tésztákhoz egyiket vagy másikat javasolják.
Ezt a süteményt több mint 20 éve, amikor a "800 süteményrecept" könyvben megjelent készíti a családom és állíthatom, hogy szalalkálival az igazi, attól lesz a tészta habkönnyű és sokáig frissen maradó.
Én úgy vettem észre a szódabikarbónás tészta mindíg egy kicsit szárazabb - ez is csak egy tapasztalat, remélem nem veszed rossz néven.

Cilavirág
Cilavirágsze, 2010-07-07 22:27

köszi a válaszokat, nálunk (usa) csak borzasztóan erős fajta kapható - pontosabban mindegyik, amit eddig próbáltam, nagyon erős volt - egy teljes adag (literes) fagyiba teszek 3(!) cseppet, és az éppen elég... :) ezért kérdeztem, de akkor azt hiszem, kísérleteznem kell, ami - félreértés ne essék - nem esik nehezemre, sőt! soha nem hagyok egyetlen receptet sem "érintetlenül". :) köszönöm még egyszer!

Krisztin
Krisztinsze, 2010-07-07 18:45

Szia Cilavirág!
Az egész kis üveg mandulaaroma kell bele, nagyon szép szine és finom íze lesz tőle.
Gyermekeim kedvence, örülök, hogy megjelent a recept.
Én szódabikarbónával ismerem.

Chris77
Chris77sze, 2010-07-07 18:27

Elnézést, ha buta a kérdés, 3 lapot kell sütni, ami különböző színű, ugye?

maria_0725
maria_0725sze, 2010-07-07 21:28

Szia Chriss 77!
Jól értetted 3 különböző színű lapot kell sütni. Egyben megkevered a tésztát elosztod 3 felé.
Egyet bele öntesz a tepsibe ahogy kikeverted, a másik kettőt pedig kakaóval, és mandula aromával kell színesíteni.
Szilikonos sütőpapírral szoktam a tepsit kibélelni. Azon nagyon jól el lehet kenni a tésztát, nem kell lisztezni és kivajazni. Sütés után pedig csak lehúzom róla.Marika

Cilavirág
Cilavirágsze, 2010-07-07 17:47

"1 mandulaaroma" az mennyi? Nem hiszem, hogy az a kis üveg, amiben kapni lehet, egy egész olyannal elég biztos vagyok benne, hogy ehetetlen lenne, szóval mégis mennyi? 1kk, 1 csepp, 1 tk? Köszi a választ előre is! :)

maria_0725
maria_0725sze, 2010-07-07 21:23

Cilavirág!
Nem, az üveges, hanem a kis műanyag flakonos aromát szoktam használni. Az egészet nyugodtan tedd bele, nem lesz ehetetlen, az illata és az ereje elpárolog sütés közben. Marika

Gargoyle
Gargoylesze, 2010-07-07 14:35

Szia Marikám!
Csak egy észrevétel azok kedvéért, akik nem szeretik:
Sokan nem tudjuk, hogy szalalkáli helyett nyugodtan lehet szódabikarbónát használni, hiszen ezzel helyettesítették már akkor, amikor a szalalkáli még nem is létezett. Aztán jött a szalalkáli, próbálván felváltani a szódabikarbónát, több-kevesebb sikerrel. Szóval, aki nem bírja, hogy a konyha szaga oyan lesz, mint egy vegyi labor, nyugodtan használjon helyette bikarbónát. Hatásmechanizmusa ugyanaz, csak szagtalan. Lényegi különbség az eredményben egyáltalán nincs. Tapasztalat.
Remélem, nem bánod, hogy ezt leírtam.
Puszillak:
Eszter

maria_0725
maria_0725sze, 2010-07-07 21:20

Kedves Eszter!
Még soha nem próbáltam helyettesíteni a szalakálit, de megér egy próbálkozást.Köszönöm! Marika

1862