r
Nosalty Logó

Ángádzsáborleves - örmény fülleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Olaszné Anci
Ángádzsáborleves - örmény fülleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A leveshez

A töltelékhez

A fültésztához

Összesen 240 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A leveshez

A töltelékhez

A fültésztához

Összesen 1200 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A leveshez

A töltelékhez

A fültésztához

Összesen 38 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1957.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    1731 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    495 micro
  • β-karotin
    1220 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 240 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.1 g

Zsír

  • Összesen
    55.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    361 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9788.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    318 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    639 mg
  • Nátrium
    8653 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    435.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    938 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    132 micro
  • Kolin:
    267 mg
  • Retinol - A vitamin:
    324 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6101 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    616 micro
Összesen 1200 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    270 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    77 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 38 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A töltelékhez

A fültésztához

Elkészítés

A leveshez

  1. A darált húsba belereszelünk egy fél ek - nyi vöröshagymát. Ízlés szerint sót, borsot, hurutot (jellegzetes örményételízesítő tejtermék) teszünk bele. Jól összegyúrjuk, félretesszük.
  2. A fültésztához lágy állagú tésztát gyúrunk. Levestészta vékonyságúra nyújtjuk, 2 x 2 cm-es darabokra vágjuk. A tésztadarabok közepére borsószemnyi hústölteléket teszünk. A megtöltött tésztadarabokat előbb téglalap alakúra hajtjuk, majd két, átlósan szemben álló sarkát kisujjunk köré tekerve egymásra nyomjuk.
  3. A sárgarépát, gyökeret csíkokra vágjuk, ledinszteljük 3 ek kacsa vagy tyúkzsíron. Vágott petrezselyemmel meghintjük (1 ek-nyi).
  4. Felöntjük a húslével, ha felforr, beletesszük a tésztafülecskéket. Sóval, borssal ízesítjük a levest. Fél óra lassú forralás után hozzáadjuk a tejfeles habarást. Pár percig még forraljuk, majd tálaljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9606
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 20.

Ajánló

Ha van egy kis szabad időnk, egyszerre több fülecskét is készíthetünk, és a fel nem használt fülecskéket parkolópályára állíthatjuk a fagyasztóba. A hurut elkészítését itt találod: http://abufe.hu/2011/10/erdelyi-ormeny-hagyomanyok/

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ángádzsáborleves - örmény fülleves
Olaszné Anci 191 recept

Az Erdélyi Konyha c. Gasztronómiai újságban olvastam, hogy az idén első alkalommal megrendezték az Örmény Művészeti Fesztivált Gyergyószentmiklóson. Több, mint száz előadó ismertette az örmény ételeket, melyek nagy sikert arattak, és meg is lehetett őket kóstolni! Konyhájukban fontos szerepe van a zöldségeknek, gyümölcsöknek. A gyümölcsöket szárítják, cukrozzák, marinírozzák, főleg a gránátalmát, amit sokféle ételekhez is hozzáadnak. Az ételeiket általában hússal dúsítják. Az örmény ételek egyik jellegzetes fűszere a hurut, ami egy erjesztett, szárított túró, petrezselyemzölddel ízesítve. Erről a gyergyószentmiklósi rendezvényről ír a lap, és közöl néhány örmény receptet. Ezek után kaptam kedvet én is az Ángádzsáborleves kipróbálására, a családom ízléséhez igazítva. Jövőre több lesz a dolgom, ki szeretném próbálni a hurut elkészítését is, ezzel is igazodva az örmény ízvilághoz.

Hozzávalók

A leveshez

A töltelékhez

A fültésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek