András napi hájas pogácsa recept

András napi hájas pogácsa
András napi hájas pogácsa
70 perc / előkészület: 35 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

November utolsó napjához, az András naphoz is számos egyházi, népi szokás, hagyomány fűződik. Szent András apostol égi születésnapjának tartják. Andráshoz eső legközelebbi vasárnap advent első vasárnapja. Advent az egyházi év kezdete, a karácsonyra való készülődés időszaka, amikor a keresztény világ várja Jézus születését. Egyes népi hiedelmek szerint az András nap a legjelentősebb házasságjósló nap. A leányok titokban böjtöltek, és férfiruhaneműt dugtak a párnájuk alá, de jósoltak ereszrázásból is, hogy megtudják gazdag vagy szegény lesz-e a férj. A hallgatózásból való jóslással a férj eljövetelének az idejét, irányát tudhatták meg, de próbálkoztak ólomöntéssel vagy gombócfőzéssel is, amelyből a jövendőbeli férj neve vált ismertté. András nap az első hagyományos disznóölő nap, ettől kezdve a farsang végéig tartanak a disznótorok.
A disznótoros vacsorák étrendjében sok helyen szerepel a hájas pogácsa, amelyet friss hájból készítenek, és gyakran tesznek a disznótorra meghívott távozó vendégek kóstolójába is.
(A pogácsa készítésésről további képek itt láthatók.)

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: közepes
szezon: ősz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

hájas pogácsa, kelt hájas pogácsa, hájas-boros pogácsa, novemberi hájas pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük.
  2. A liszthez adjuk a zsírt, a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, a bort, a megkelt élesztetőt és összedolgozzuk.
  3. A rétestésztához hasonló tésztát kell kapnunk, amelyhez ha szükséges adhatunk még fehérbort vagy kevés vizet.
  4. A tésztát 15-20 percig pihentetjük, addig a hájat megkaparjuk vagy ledaráljuk.
  5. Ezt követően a tésztát vékonyan kinyújtjuk téglalap alakúra, rákenjük egyenletesen a hájat, felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hideg helyen 30 percig pihentetjük.
  6. Majd ismét kicsit nyújtófával nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk és hidegen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
  7. Ezt követően ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket felvert tojással megkenjük, vigyázva, nehogy az oldalára lefolyjon, mert az akadályozza a tészta felemelkedését.
  8. 200 fokra előmelegített sütőben30-35 perc alatt pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 43 012
elküldve: 16
receptkönyvben: 439
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept
hirdetés

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

AGI40
AGI40 szo, 2011-12-31 23:32

Szia Tündér! Hát megkövetlek ,most szilveszterre meg sütöttem a pogácsát hát igazad volt én rontottam el a múltkor most nagyon szép és finom lett köszönöm a receptet ne haragudj.

AGI40
AGI40 szo, 2011-12-17 21:46

Hát nekem nem jött be szépnek szép lett de egyáltalán nem jó!!!!Többet soha ne sütöm meg!!!

szmari
szmari p, 2011-10-07 13:52

Ez is elkészült ma, de nem tudom jelölni...így itt mondom el, hogy remek a recept, nálunk tepertő-zsír "kombó" került bele, mert nincs háj:-)) Köszönjük:-))

kriszta néni
Kriszta néni / kriszta néni cs, 2011-03-03 20:48

Kedves izes kaland!Örülök ha olyan nőkkel találkozom akik örömmel sütnek.főznek föleg ha van kinek!Igen sajnos azt tapasztalom hogy a városi nök nem igazán szeretnek tüsténkedni a konyhában ....de mindenkit erre szeretnék buzdítani...mert attól jobb érzés nincs mikor sugárzó arcal eszi a föztömet a csaádom!Olyan fantasztikus jó mester volt a tanítóm:)köszönöm édes anyám!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok h, 2011-02-28 19:46

Kriszta néni! Nagyon egyet tudok érteni veled, a házi keltek, kenyerek, pogácsák messze-messze finomabbak mint a felfújt, adalékokkal telepakolt bolti változatok.(Most a kenyérsütésre kaptam rá:)Én is falusi lány vagyok és a mai napig az ott látott, tanult dolgokból élek....:)

kriszta néni
Kriszta néni / kriszta néni h, 2011-02-28 10:06

Mivel én vidéki vagyok és a disznó vágás nálunk általános dolog,mint ahogy az is fözni-sütni egy asszonynak tudni kell,ezért örülök az ilyen recepteknek!Nagyon sok változata van ennek is...de ez is nagyon jó....a házi finomabb mint a készen vett....!

Zúza
Zúza / Zúza h, 2010-12-13 11:27

Hát igen, azok a finom hájas tészták.... akár édes, akár sós :)
Szépek! Kár, hogy most azonnal nem tudok levenni egyet a tányérról.

836