r
Nosalty Logó

Amerikai pite - mogyoróvajas-lekváros

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Amerikai pite - mogyoróvajas-lekváros
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 32% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 876 kcal
  • 10% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 32% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3502 kcal
  • 10% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 32% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 449 kcal
  • 10% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    60.6 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    487.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    300 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    294 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 876 kcal
  • 10% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    242.5 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    533 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1950.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    397 mg
  • Foszfor
    1056 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    278 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1199 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    332 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1178 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    259 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    282 micro
Összesen 3502 kcal
  • 10% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    31 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    249.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    151 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 449 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk. A jéghideg vajat rávagdossuk és rákanalazzuk a vizet, ici-picit sózzuk.
  2. Gyors mozdulatokkal összedolgozuk, és 1 órára hűtbe tesszük.
  3. Ha letelt az óra, kivesszük, egyharmadát levágjuk és visszatesszük a hűtőbe. A maradék kétharmadot lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk.
  4. Kivajazunk-lisztezünk egy piteformát, vagy kapcsos tortaformát, és szépen beleigazítjuk.
  5. A tészta közepébe kanalazzuk a mogyoróvajat, úgy, hogy a tészta peremének 2/3-ig érjen.
  6. Kivesszük a hűtőből a maradék tésztát, gyors mozdulatokkal (a vajas tészta nem tűri az órákig tartó pepecselést) kis hengereket formázunk belőle. Berácsozzuk vele a süti tetejét, az illesztési pontoknál óvatosan rányomkodva.
  7. A felvert tojással lekenjük a rácsozatot, ügyelve, hogy ne nagyon csöpögjön mellé, mert az esetleg ráég.
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és fél óra alatt szép aranybarnára sütjük.
  9. Ha kész, állni hagyjuk egy jó órát, (amíg a mogyoróvaj visszaszilárdul) majd minden második rácsozatba teszünk egy jó nagy kanál eperlekvárt.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 184
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 17463
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 17.

Ajánló

Ha amerikai lennék, ötenék rá csokiszószt és cukormázat, fújnék rá tejszínhabot, megszórnám színes drazsékkal, és biztos, ami biztos alapon tennék mellé egy fél gallon vaníliafagyit. De mivel nem vagyok, csak egy kis plusz lekvárt kanalaztam mellé. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Eltűntem...van rá okom. A ˇ"nyarat" egy kis ohio-i szigeten töltöm, látástul-vakulásig munkával - sütésre-főzésre sajnos se idő, se lehetőség (pedig, haj, egy kis főzőcske milyen lelki gyógyír...). Na de ha az ember barátosnéjának, és nehéz órákban támaszának szülinapja van, akkor azért kijár a torta - bármi áron. Elmehettem volna a sziget egyetlen cukrászdájába, a szabadnapok mekkájába, ahol az elképesztően finom, és méregdrága fagyit és sütit mérnek - na de az olyan snassz. Szerezhettem volna egy doboz brownie vagy muffin port, összeönthetem vízzel, de az még snasszabb, nem beszélve arról, hogy nincs sütőm. Így aztán sütipor helyett nagy levegőt vettem, és bekéredzkettem az ír kocsma konyhájába, ahol a reggeleket vidám takarítással töltöm. Marie, az aranyszívű konyhafőnök megengedte, hogy az nagyüzemi sütőbe tegyem kicsiny pitémet, hogy Esztinek legyen tortája a nagy napon. Ezzel azonban még mindig nem volt megoldva minden probléma - a szigeten ugyanis egyetlen bolt van, és nem nagyon tart - számomra - alapvetőnek tekinthető élelmiszereket (pl. sütőport se). Így elővettem kedvenc és legegyszerűbb vajas tészta receptemet, kreáltam belőle egy pitét, és megtöltöttem az amerikaiak (és Eszti) kedvenc reggeli kombójával: mogyoróvajjal és lekvárral. Komoly gondot okozott az elkészítés - otthon nagyon ritkán dolgozom mogyoróvajjal, nem szeretem annyira, amennyire drága. Eredetileg a mogyoróvajra akartam kenni a lekvárt, és úgy berácsozni, de féltem, hogy összefolyik, és nem lesz túl guszta, időm, helyem, alapanyagom pedig nem lett volna újat csinálni. Ha valaki ezekben bővelkedik, megpróbálhatja úgy is - az eredményt meg ossza meg velünk. :)

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek