Almáspite 7. - vékony, omlós tésztával recept

Almáspite 7. - vékony, omlós tésztával
Almáspite 7. - vékony, omlós tésztával
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Konyhatündérkedésem" során sokféle almáspite-receptet kipróbáltam már, és nálunk ennek a fajtának van a legnagyobb sikere, így jó ideje már csak ez a recept alapján készítem. Az adagok egy gáztepsi méretre vonatkoznak, de ennél kevesebbet szerintem nem is érdemes készíteni belőle. Nálunk még langyosan már a fele elfogy! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki édesebben szereti a tésztáját, az 15 dkg porcukrot is tehet bele. Nekünk a 10 dkg tökéletesen bevált.
Az alma fajtájától és savanykásságától függően a töltelékbe is mehet több - vagy akár kevesebb cukor is.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vékony tésztájú almás pite
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat jól megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, és egy lábosban pici vizet aláöntve megdinszteljük. 2-3 ek cukrot és ízlés szerint fahéjat keverünk hozzá közben.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral, majd hozzáadjuk a margarint és a 2 tojást. A tejfölt kanalanként adagolva jól összedolgozzuk, amíg egynemű tésztává áll az egész.
    Ezután késsel kettévágjuk, és az egyik felét tepsi méretűre nyújtjuk.
  3. A tepsi alját kivajazzuk, megszórjuk liszttel, majd belesimítjuk a kinyújtott tésztát.
  4. Erre zsemlemorzsát szórunk, és rákanalazzuk az almatölteléket, miközben a kanállal kissé kinyomkodjuk a levet belőle. Végül megszórjuk 1 cs vaníliás cukorral.
  5. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, beborítjuk vele a sütit, és a tetejét óvatosan egy villával megszurkáljuk.
  6. Előmelegített sütőben, a sütő közepén kb. 30 percig sütjük.
  7. Miután a pite megsült, hagyjuk a tepsiben kicsit hűlni. A tetejét meghintjük porcukorral, és vizes késsel (hogy ne ragadjon) felkockázzuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: gáztepsi 32x40x2 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 44 460
elküldve: 32
receptkönyben: 785
elkészítve: 21/47
Facebookon megjelent: -

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

Hozzászólások (18)

DKriszti
DKrisztiszo, 2014-01-04 20:52

Első almáspitém, és nagyon finomra sikerült!!!
Köszi a receptet!!

fonicia
foniciacs, 2012-09-27 09:29

Kedves Iceflower!
Most sütöttem meg a sütidet. És NAGYON fini lett! Jó sok az almás töltelék és puha porhanyós a tészta. Köszönjük! Elmentettem!

teknosbeka81
teknosbeka81k, 2012-09-04 14:00

Szia!
Engem igazából az érdekelne,hogy lehet-e nyers almából is készíteni vagy fontos a dinsztelés?
üdv: Zsuzsi

iceflower
iceflowersze, 2012-09-05 14:06

Szia Zsuzsi!
Még sosem készítettem dinsztelés nélkül, de elképzelhető, hogy úgy is működik. Igazából a dinsztelés során szoktam ízesíteni az almát, és amikor a töltelék a sütire kerül, akkor kinyomkodom a dinsztelésnél keletkezett levet, hogy ne áztassa el az alsó tésztát sütés közben.
Ha nem dinszteled elő az almát, akkor reszelés után keverd el egy tálban a cukorral és a fahéjjal - minden almához más és más mennyiségű cukor kell.
Az alsó tésztalapra pedig tegyél bőven zsemlemorzsát, hogy az alma levét felszívja. Egy próbát megér, hátha így is működik.

teknosbeka81
teknosbeka81sze, 2012-09-05 17:34

Szia!
Köszi a választ! Mi meg sosem készítettük dinsztelve az almát.Gondoltam esetleg funkcionálisan van jelentősége ( finomabb az íze vagy ilyesmi....).
Természetesen mi is mindig kinyomkodjuk az alma levét miután lecukroztuk és utána vízzel vagy szódával,ásványvízzel hígítva boldogan fogyasztjuk! :D
Üdv: Zsuzsi

mouse78
mouse78p, 2012-08-10 15:34

Életemben most csináltam először almás pitét... rettegtem tőle, mert azt hittem nehéz... olyan gyakran ettem már rontott pitét. De azt kell mondjam, viccen kívül, ez az egyik legfinomabb, amit valaha kóstoltam! Állagra, kinézetre, ízre is tökéletes. Hogy ez kinek az érdeme, nem tudom, a receptet nagyon köszi, magamra nagyon büszke!!! Amúgy állandóan diétázom, de ezt nem bírom abbahagyni... sebaj, majd holnap lefutom... ;)

iceflower
iceflowerh, 2012-08-13 14:43

Kedves Mouse78!
Örülök, hogy jól sikerült a pitéd! Ez egy nagyon jó pitetészta, én más töltelékű pitékhez is ezt használom. Anyukámtól tanultam, egyszerű és szinte elronthatatlan.

little79
little79v, 2012-01-29 17:33

Szia!
Most találtam rá a receptedre. Kérlek írd már le nekem, hogy a dinsztelést hogy csinálod. Mennyi vizet teszel alá és mennyi ideig dinszteled kb.? Illetve melyik fajta almából készíted te? Köszönöm!

iceflower
iceflowerk, 2012-01-31 09:47

Kedves Little79!
A dinszteléshez nem teszek túl sok vizet az alma alá, max. 1 dl kell. Cukorból is csak 2-3 evőkanállal szórok rá, de ez persze függ az alma fajtájától és savanykásságától is. A dinsztelés kb. 10 percig tart, amíg az egész felmelegszik, és a hő hatására felvesz egy barnás színt. Közben többször átkeverem.
Én már nagyon sok fajta almából elkészítettem ezt a pitét, attól függően, hogy épp milyen volt itthon. Készülhet nyári almából, idaredből, goldenből, gála almából vagy bármelyik téli fajtából is.
Timi

Georgina319
Georgina319szo, 2012-01-21 17:39

Azt szeretném megkérdezni, hogy mitől függ az, hogy megkenjük tojás sárgájával, vagy fehérjével? Mert olvastam egy pár pite receptet, és az egyiket ezzel, a másikat azzal, a harmadikat meg semmivel sem kell bekenni.

iceflower
iceflowerp, 2012-01-27 14:26

Ezt sajnos nem tudom pontosan, én sosem szoktam bekenni a pite tetejét semmivel. A kenés szerepe talán csak annyi lehet, hogy attól szép sárgára, fényesre sül a teteje.

Maja50
Maja50v, 2011-10-09 09:45

Köszönöm szépen ezt ma meg sütöm KELLEMES SZÉP NAPOT üdv Marika

Katika81
Katika81sze, 2010-10-27 00:04

Szia Iceflower,

Nagyon koszonom a receptet. Mar 4-er sutottem meg, mindenkinek annyira izlik. Ez a legjobb almas recept :)

gigike
gigikev, 2010-09-19 16:48

Szia. Ilyen fincsi almáspite receptet kerestem nagyon régóta.Már sokat kipróbáltam, de egyik sem volt ilyen jó.Ez nagyon szuper lett,ezentúl csak ezt fogom sütni,isteni finom,és szuper a tésztája.Köszi

Flóra
Flórav, 2010-08-15 21:42

Szia!
Már régóta szerettem volna almás pitét készíteni, de mindig halogattam. Most viszont ez a recept megtetszett, úgyhogy megcsináltam, és nagyon finom lett :)

iceflower
iceflowerszo, 2010-06-26 20:39

Szia Toma! Örülök, hogy tetszik a receptem. Remélem sikerül elkészítened, nálunk ez a változat a családi kedvenc. :)

zederta
zedertaszo, 2010-06-26 19:50

kedves Iceflower!
már nagyon rég szerettem volna egy tökéletes almáspite receptet. úgy látom, most megtaláltam.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Legfrissebb cikkek

"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
A spontán bulik mindig jól sikerülnek. Ez alól a mostani sem volt kivétel. Sajnálom is, hogy nem előtte írok róla beharangozót.
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
A tengeri herkentyűk elkészítésétől általában idegenkedünk, mert bonyolultnak és költségesnek tartjuk. Az alábbi recept megváltoztatja elképzeléseinket.
1294