Almáspite 7. - vékony, omlós tésztával recept

Kalória?
Almáspite 7. - vékony, omlós tésztával
Almáspite 7. - vékony, omlós tésztával
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Konyhatündérkedésem" során sokféle almáspite-receptet kipróbáltam már, és nálunk ennek a fajtának van a legnagyobb sikere, így jó ideje már csak ez a recept alapján készítem. Az adagok egy gáztepsi méretre vonatkoznak, de ennél kevesebbet szerintem nem is érdemes készíteni belőle. Nálunk még langyosan már a fele elfogy! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki édesebben szereti a tésztáját, az 15 dkg porcukrot is tehet bele. Nekünk a 10 dkg tökéletesen bevált.
Az alma fajtájától és savanykásságától függően a töltelékbe is mehet több - vagy akár kevesebb cukor is.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vékony tésztájú almás pite
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat jól megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, és egy lábosban pici vizet aláöntve megdinszteljük. 2-3 ek cukrot és ízlés szerint fahéjat keverünk hozzá közben.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a 2 tojást. A tejfölt kanalanként adagolva jól összedolgozzuk, amíg egynemű tésztává áll az egész.
    Ezután késsel kettévágjuk, és az egyik felét tepsi méretűre nyújtjuk.
  3. A tepsi alját kivajazzuk, megszórjuk liszttel, majd belesimítjuk a kinyújtott tésztát.
  4. Erre zsemlemorzsát szórunk, és rákanalazzuk az almatölteléket, miközben a kanállal kissé kinyomkodjuk a levet belőle. Végül megszórjuk 1 cs vaníliás cukorral.
  5. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, beborítjuk vele a sütit, és a tetejét óvatosan egy villával megszurkáljuk.
  6. Előmelegített sütőben, a sütő közepén kb. 30 percig sütjük.
  7. Miután a pite megsült, hagyjuk a tepsiben kicsit hűlni. A tetejét meghintjük porcukorral, és vizes késsel (hogy ne ragadjon) felkockázzuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: gáztepsi 32x40x2 cm
  • elkészítettem: 48 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 50 582
elküldve: 33
receptkönyben: 847
elkészítve: 37/63
Facebookon megjelent: -

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

Hozzászólások (28)

csordaszakácsa
csordaszakácsa k, 2015-02-24 21:03

Az első almás pitém olyan szuperül sikerült,hogy még a feleségemnek is ízlett pedig ö nem is rajong az ilyen tésztákért. Többször is elkészítettem, köszönöm.

iceflower
iceflower / iceflower p, 2015-03-06 11:21

Örülök a sikerednek, köszi hogy megosztottad velem!
Ez a tészta valóban nagyon jó. Az én párom pl. azt nem szereti, ha egy sütinek kemény az alja. Ez pedig elronthatatlan, nekem mindig egyformán jól sikerül.
További jó sütögetést kívánok neked!

tasanika
tasanika sze, 2015-01-14 10:59

A recept tökéletes, már sokszor megsütöttem! Ha még finomabbra akarjátok, a tölteléket kevés vajon kell párolni, jól kinyomkodva . Víz nem kell!
:- )

Ledebaba
Ledebaba v, 2014-12-07 12:01

Kedves iceflower

megsütöttem én is, és szuper lett, csak annyiban változtattam, hogy én barna cukorral dinszteltem az almát, ettől kissé karamellás ízt kapott és megkentem tojássárgájával a tetejét: maga lett a gyönyörűség! A tészta omlós - tényleg pont elég neki a fél óra :)

iceflower
iceflower / iceflower p, 2015-03-06 11:23

Szia Ledebaba!
Én is szoktam barna cukorral készíteni. ;-)
Tojással még sosem kentem meg a tetejét, de egyszer azt is kipróbálom.

midinger
midinger / midinger p, 2014-09-12 13:07

Nagyon finom lett, köszönöm a receptet. A 91 éves Nagymamám névnapjára (Mária) készítettem.....és sikert arattam :)

Picurkám
Picurka / Picurkám p, 2014-08-29 14:10

Iceflower, tíz perce vágtam fel az almáspitédet. Mindent pont úgy adagoltam, ahogy írtad, maga a tészta gyönyörű, jó állagú, szépen nyújtható lett. Nagy gáztepsire méreteztem, ahogy te is. Finom fél-nyárialmát dinszteltem, tényleg jó izű lett. De amikor megsült a pite, sajnos, nagyon elmaradt az eredménytől, amiért előre már reszkettem (tényleg nagyon vártam egy OMLÓS sütire. A férjem megjegyezte, hogy "kemény, de azért jó izű". Biztosan, hogy elfogy, mert ehető. Csak éppen nem omlós. Mondjuk, félpuha (félkemény), enyhén kőttestészta-állagra emlékeztet. Nahhh. mondja meg már valaki, mitől függ az omlós tészta omlóssága??? Már sokat kipróbáltam, egy se lesz igazán porhanyós. Villanysütőm van, igazán jól süt.

iceflower
iceflower / iceflower p, 2015-03-06 11:34

Kedves Picurka!
Elnézést, hogy csak most válaszolok, talán jársz még erre és elolvasod. Ennél a tésztánál az egyik kulcsszereplő szerintem a tejföl, nem mindegy hogy mennyit teszünk bele, hogy a tészta szépen összeálljon. Függ a liszt minőségétől is, hogy mennyi tejföltől fog kellően összeállni a tészta. A lényeg, hogy ne legyen ragacsos, akkor inkább adagolj hozzá még egy kevés lisztet, ami felveszi a plusz tejfölt.
A ragacsos, túl sok tejfölt tartalmazó tészta sülhet keményre.
Illetve akkor is megkeményedik a tészta alsó része sütés közben, ha az almatöltelék túl sok levet tartalmaz, és ezt sütés közben a tészta magába szívja - ezért is kell a töltelék alá zsemlemorzsát szórni.
Remélem, tudtam segíteni, és legközelebb jobban sikerül a pitéd.
További jó sütögetést kívánok!

Picurkám
Picurka / Picurkám szo, 2015-03-07 23:59

Köszi a választ, "Iceflower", sajnos nem segít :(( Semmit nem hagytam ki, semmit nem méreteztem el, mindig jó minőségű hozzávalókat használok, a tészta nem volt ragacsos, amint korábban írtam, gyönyörűen nyújtható lett, szerintem tökéletes állagúra sikerült. Zsemlemorzsa se hiányzott az alma alól, s túl sok a leve az almának, ki szoktam facsarni és boldogan felhajtom :) Na, szóval nem tudom. De azért még egyszer megkísérlem...

DKriszti
DKriszti szo, 2014-01-04 20:52

Első almáspitém, és nagyon finomra sikerült!!!
Köszi a receptet!!

fonicia
fonicia cs, 2012-09-27 09:29

Kedves Iceflower!
Most sütöttem meg a sütidet. És NAGYON fini lett! Jó sok az almás töltelék és puha porhanyós a tészta. Köszönjük! Elmentettem!

teknosbeka81
teknosbeka81 k, 2012-09-04 14:00

Szia!
Engem igazából az érdekelne,hogy lehet-e nyers almából is készíteni vagy fontos a dinsztelés?
üdv: Zsuzsi

iceflower
iceflower / iceflower sze, 2012-09-05 14:06

Szia Zsuzsi!
Még sosem készítettem dinsztelés nélkül, de elképzelhető, hogy úgy is működik. Igazából a dinsztelés során szoktam ízesíteni az almát, és amikor a töltelék a sütire kerül, akkor kinyomkodom a dinsztelésnél keletkezett levet, hogy ne áztassa el az alsó tésztát sütés közben.
Ha nem dinszteled elő az almát, akkor reszelés után keverd el egy tálban a cukorral és a fahéjjal - minden almához más és más mennyiségű cukor kell.
Az alsó tésztalapra pedig tegyél bőven zsemlemorzsát, hogy az alma levét felszívja. Egy próbát megér, hátha így is működik.

teknosbeka81
teknosbeka81 sze, 2012-09-05 17:34

Szia!
Köszi a választ! Mi meg sosem készítettük dinsztelve az almát.Gondoltam esetleg funkcionálisan van jelentősége ( finomabb az íze vagy ilyesmi....).
Természetesen mi is mindig kinyomkodjuk az alma levét miután lecukroztuk és utána vízzel vagy szódával,ásványvízzel hígítva boldogan fogyasztjuk! :D
Üdv: Zsuzsi

mouse78
Mouse78 / mouse78 p, 2012-08-10 15:34

Életemben most csináltam először almás pitét... rettegtem tőle, mert azt hittem nehéz... olyan gyakran ettem már rontott pitét. De azt kell mondjam, viccen kívül, ez az egyik legfinomabb, amit valaha kóstoltam! Állagra, kinézetre, ízre is tökéletes. Hogy ez kinek az érdeme, nem tudom, a receptet nagyon köszi, magamra nagyon büszke!!! Amúgy állandóan diétázom, de ezt nem bírom abbahagyni... sebaj, majd holnap lefutom... ;)

iceflower
iceflower / iceflower h, 2012-08-13 14:43

Kedves Mouse78!
Örülök, hogy jól sikerült a pitéd! Ez egy nagyon jó pitetészta, én más töltelékű pitékhez is ezt használom. Anyukámtól tanultam, egyszerű és szinte elronthatatlan.

little79
little79 v, 2012-01-29 17:33

Szia!
Most találtam rá a receptedre. Kérlek írd már le nekem, hogy a dinsztelést hogy csinálod. Mennyi vizet teszel alá és mennyi ideig dinszteled kb.? Illetve melyik fajta almából készíted te? Köszönöm!

iceflower
iceflower / iceflower k, 2012-01-31 09:47

Kedves Little79!
A dinszteléshez nem teszek túl sok vizet az alma alá, max. 1 dl kell. Cukorból is csak 2-3 evőkanállal szórok rá, de ez persze függ az alma fajtájától és savanykásságától is. A dinsztelés kb. 10 percig tart, amíg az egész felmelegszik, és a hő hatására felvesz egy barnás színt. Közben többször átkeverem.
Én már nagyon sok fajta almából elkészítettem ezt a pitét, attól függően, hogy épp milyen volt itthon. Készülhet nyári almából, idaredből, goldenből, gála almából vagy bármelyik téli fajtából is.
Timi

Georgina319
Georgina319 szo, 2012-01-21 17:39

Azt szeretném megkérdezni, hogy mitől függ az, hogy megkenjük tojás sárgájával, vagy fehérjével? Mert olvastam egy pár pite receptet, és az egyiket ezzel, a másikat azzal, a harmadikat meg semmivel sem kell bekenni.

iceflower
iceflower / iceflower p, 2012-01-27 14:26

Ezt sajnos nem tudom pontosan, én sosem szoktam bekenni a pite tetejét semmivel. A kenés szerepe talán csak annyi lehet, hogy attól szép sárgára, fényesre sül a teteje.

Maja50
Maja50 v, 2011-10-09 09:45

Köszönöm szépen ezt ma meg sütöm KELLEMES SZÉP NAPOT üdv Marika

Katika81
Bloemcake / Katika81 sze, 2010-10-27 00:04

Szia Iceflower,

Nagyon koszonom a receptet. Mar 4-er sutottem meg, mindenkinek annyira izlik. Ez a legjobb almas recept :)

gigike
gigike v, 2010-09-19 16:48

Szia. Ilyen fincsi almáspite receptet kerestem nagyon régóta.Már sokat kipróbáltam, de egyik sem volt ilyen jó.Ez nagyon szuper lett,ezentúl csak ezt fogom sütni,isteni finom,és szuper a tésztája.Köszi

Flóra
Flóra / Flóra v, 2010-08-15 21:42

Szia!
Már régóta szerettem volna almás pitét készíteni, de mindig halogattam. Most viszont ez a recept megtetszett, úgyhogy megcsináltam, és nagyon finom lett :)

iceflower
iceflower / iceflower szo, 2010-06-26 20:39

Szia Toma! Örülök, hogy tetszik a receptem. Remélem sikerül elkészítened, nálunk ez a változat a családi kedvenc. :)

zederta
ze(n)derta / zederta szo, 2010-06-26 19:50

kedves Iceflower!
már nagyon rég szerettem volna egy tökéletes almáspite receptet. úgy látom, most megtaláltam.
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Legfrissebb cikkek

Óriás buborékok fillérekből gyereknapra
Óriás buborékok fillérekből gyereknapra
Ha ismersz olyan gyereket, aki szeret buborékot fújni, akkor olvass tovább. (Ha csak felnőttet, akkor is ér.)
5 hely, ahol tilos mosogatószert használni!
5 hely, ahol tilos mosogatószert használni!
 Jön a tiltólista. Erre az 5 helyre semmiképp se használd a mosogatószered.
Csodás cukkinisaláták 200 kcal alatt
Csodás cukkinisaláták 200 kcal alatt
Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a cukkini is rendszeres résztvevője lehet a fogyókúrás menünek, nem csak grillezve, hanem akár salátaként is!
1258