Almás pite mentás creme fraiche-val recept

Almás pite mentás creme fraiche-val
Almás pite mentás creme fraiche-val
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kedvenc süteményem az almás pite. Szinte minden formában, bármikor meg tudom enni. Az oldalon található, bevált receptek közül ihletet merítve született meg ez a verzió. Az egyik recept Gréti bécsi almás pitéje volt, a másik pedig Alkonyat vaníliasodós receptje.

Mindenesetre hamar elfogyott, remélem másnak is ízleni fog.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Alma és társai

Vaníliasodó

Creme Fraiche

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás pite creme fraiche-val, almás pite másképp, almás pite mentás tejszínes tejfölös krémmel
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
  2. Kézzel morzsalékos tésztát készítünk belőle, és közben az olvasztott vajat kisebb adagokban folyamatosan hozzáadjuk.
  3. A tésztából cipót formálunk, és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Amíg a tészta pihen, jöhet minden más

  1. 4 almát meghámozunk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és vajat, végül a darált dióval keverjük el.
  2. Figyeljünk rá, hogy az alma levét ne nagyon passzírozzuk ki, miközben összeállítjuk a tölteléket. Arányaiban több tészta vesz körül majd 1-1 adagot a süteményből, kelleni fog az alma nedvesség tartalma.

Vaníliasodó

  1. A sodóhoz elkeverjük a lisztet a 2 féle cukorral, majd a tejszínnel és a vanília aromával simára keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és azzal is jól elkeverjük.
  2. Tegyük hűtőbe felhasználásig.

Formázás és sütés

  1. A tészta felét a pihentetés után vegyük ki a hűtőből, és kilisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra (egyszerre nem érdemes az egészet, mert nem fér bele a muffin sütőbe, és míg az első adag sül, a többi tésztát vissza lehet tenni a sütőbe).
  2. Vegyük elő a muffin sütő tepsit, kenjük ki a formákat vajjal.
  3. A kinyújtott tésztából szaggassunk akkora köröket, amivel ki tudjuk bélelni az egyes muffin formákat (nekem 10-11 cm átmérő vált be). Ha ezzel megvagyunk, vegyük elő a sodót és az almatölteléket.
  4. A formák aljába tegyünk kb 1 evőkanállal a sodóból (kb. 30 db lett belőle, próbáljuk elosztani, hogy jusson mindegyikbe), majd töltsük meg a diós almatöltelékkel. Kanállal kicsit lenyomkodhatjuk, lesimíthatjuk a tetejét.
  5. A másik két almát nem hámozzuk meg. Vékony szeletekre szeljük, ne sokat egyszerre, mert megbarnul. Fektessünk pár szelet almát a formák tetejére, hintsük meg cukorral, majd egy vízbe mártott ecsettel kenjük át a tetejét.
  6. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és hőlégkeverésen kb. 40 perc alatt készre sütjük. A maradék tésztát ennek mintájára ugyanígy elkészítjük.

Creme Fraiche

  1. Én nem kaptam eredeti Creme Fraiche-t, úgyhogy tejfölből és tejszínből kevertem egy hozzá hasonló krémet, amibe egy marék friss mentalevelet aprítottam.
  2. Természetesen enélkül is finom az almás pite, de aki teheti, kóstolja meg így is! Szerintem nem bánja meg :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 409
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Takibácsi

Mióta szakács: 2014.07.22.
21 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

goldea
goldea h, 2016-08-22 21:33

nagy rajongója vagyok a minipitéknek, hát ezt is ki kellett próbálnom, és nem bántam meg, istenire sikeredett; mondjuk, annyit változtattam rajta, hogy - miután én tojás nélkül készítem a pitetésztát évek óta - azzal helyettesítettem a recept-bélit, szerintem ezzel nem rontottam rajta; na de ez a mentás créme fraiche... remek ötlet volt, köszönöm szépen a tippet, és persze a receptet is. :)

732