Almás pite ahogy goblarka készíti recept

Almás pite ahogy goblarka készíti
Almás pite ahogy goblarka készíti
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta szerettem volna váltani a hagyományos almás pitéről (amit nálunk almás bélesnek hívnak) erre a változatra, ahol darabos a gyümölcs. Számomra a fahéj illata az őszt, a szegfűszegé a telet és a karácsonyi hangulatot idézi. A tésztát készíthetjük finomlisztből is, a cukor lehet kristálycukor is, én az egészségesebb változatra szavazok, és szerintem finomabb is. Ez az adag 6-8 főnek is elegendő, de akkor csak egyszer kóstolhatják, és az garantáltan nem lesz elég...

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

  • 5 nagy db alma (vagy több kisebb - savanykás, édes, friss, picit fonnyadt - mindegy)
  • 3 ek nádcukor
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
  • fahéj ízlés szerint (sok, őrölt)
  • 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 1 ek vaj

A tészta szórásához

A kenéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas almás pite, gyümölcsös pite, almás édesség őszre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a citrom reszelt héját összekeverjük. A hideg vajat apróbb kockákra vágva beleszórjuk ebbe a keverékbe, és gyorsan apróra elmorzsoljuk benne. Ha ezzel készen vagyunk, hozzáütjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és a jeges vizet, és összedolgozzuk. Az elkészült tészta kicsit ragadós, zsíros és jól formázható. Egy nagy gombóccá formáljuk, amíg készül a töltelék, a hűtőben pihentetjük.
  2. A  töltelékhez megpucoljuk az almákat, és vékony szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, esetleg meglocsoljuk egy kis citromlével, és összeforgatjuk az egészet.
  3. A tésztát két részre osztjuk, az egyik rész valamivel legyen nagyobb, mint a másik. A nagyobbik tészta darabot lisztezett deszkán vékonyra  (kb. 4 mm) nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm-es tortaformát (ha nincs piteformánk) úgy, hogy magas peremet készítünk a tésztából. (A tészta egyenetlen szélét érdemes levágni, és azzal pótolni az esetleges hézagokat. Kicsit olyan, mintha kirakóst játszanánk, de a linzertésztát nem lehet egyszerűen kinyújtani.)
  4. A tésztára rászórjuk a búzadarát, majd ráöntjük a fűszeres almatölteléket, tetejére kis vajdarabokat teszünk (dombocska alakúra formázzuk, hogy szép piteformát kapjunk).
  5. A kisebb tésztadarabot is kinyújtjuk, majd bármilyen alakú szaggatóval (most virág alakút használtam) kiszaggatjuk, és a tésztadarabokkal befedjük a tölteléket. Figyeljünk arra, hogy a darabocskák kicsit fedjék egymást. Nem kell tökéletes fedés, mert a felesleges gőznek távoznia is kell valahol.
  6. A pite tetejét tejjel kenjük meg, majd szórjunk rá egy kis nádcukrot.
  7. 180 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje (kb. 35-40 perc).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 399
elküldve: 4
receptkönyvben: 182
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: 1

szakács

goblarka

Mióta szakács: 2012.07.30.
3 recept
hirdetés

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marimi
marimi sze, 2016-04-13 15:39

Kedves Goblarka!
Ez az almás pite nagyon jó! Azon kívül, hogy a töltelékbe tettem egy marék darabos diót, semmit sem változtattam a recepten, a teteje finom ropogós lett. Üdv. marimi

dadimami
dadimami v, 2013-03-17 22:54

Kedves Goblarka!
Tetszik az almás pite variációd. Két apró elkészítési javaslatot tennék - remélem nem bánod - a tészta szórásához búzacsíra helyett próbáld ki az étkezési búzacsírát, én azzal szoktam bőven megszórni a tésztát. A vajat pedig célszerű pár órával a felhasználás előtt fagyasztóba tenni és a lisztbe káposztareszelővel belereszelni, közben a lisztbe forgatni a reszelendő vajdarabot, hogy kevésbé olvadjon. Így könnyebb lesz elmorzsolni a liszttel a vajforgácsokat, így lerövidíthetjük, vagy el is hagyhatjuk a hűtőben történő tészta pihentetést.
üdvözlettel, aki a nevében is almás i,

564