Almás borzas pite recept

Almás borzas pite
Almás borzas pite
60 perc / előkészület: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megunhatatlanul finom, hagyományos sütemény az almás pite. Az almaízesítést drága nagymamámnak köszönhetem, akitől eltanultam. Naná, hogy örültem, amikor ugyanazt a nosztalgikus érzéseket keltő ízt kaptam végeredményül. Az inspiráció a Lipóti pékség álomszerű pitéje. Az elkészített süti kellemes vasárnap délutáni csemege a család számára, de nálunk ugyanúgy elfogy a hét bármely napjának bármely napszakában.

hozzávalók / 4 adag

Töltelék

  • 5 nagy db alma
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 1 evőkanál búzadara (étkezési)
  • 1.5 ek cukor (kristály- vagy porcukor)

Tészta

ajánlat

Az esetleges cukorhiányt porcukorszórással kompenzálhatjuk, de ez egyszerű, igényes tálalási módszerként is használatos.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

almás borzas, almás pite, morzsás almás pite, almás süti
Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék

  1. A meghámozott almákat lereszeljük almareszelőn vagy nagy lyukú sajtreszelőn.
  2. A lereszelt almát a fahéjjal, cukorral és a búzadarával összekeverjük. A cukor hozzáadását a szubjektivitásra bízom, kóstolgatni kell közben, abszolút egyénenként változó ízlés dolga az édes íz mértékének meghatározása.

Tészta

  1. Felolvasztjuk a vajat, majd szobahőmérsékletűre hűtjük (tűzhelyes melegítés után kb. 10 perc múlva felhasználhatóvá válik).
  2. A tészta összes hozzávalóját összegyúrjuk. A kapott tésztát elfelezzük, és az egyik részét egy 20x30 cm-es tepsiben kinyújtjuk. Egy vékony alapot kapunk ezzel, viszont sütés közben feljön.
  3. A tészta alapra egyenletesen kiterítjük az almatölteléket.
  4. A tészta második fele kerül felhasználásra. Ismét vegyük elő az almareszelőt vagy nagy lyukú sajtreszelőt, mellyel most a tésztát reszeljük le, hogy lehetőleg teljesen lefedje az almát.
  5. A sütemény mehet a sütőbe 35 percre 200 °C-on.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 20x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 90
össznézettség: 42 685
elküldve: 21
receptkönyvben: 420
elkészítve: 40/40
Facebookon megjelent: 2

szakács

P. Adél

Mióta szakács: 2014.05.13.
2 recept
hirdetés

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dda
dda p, 2016-02-12 14:43

nagyszerű recept!! éppen hogy csak egy kis citromlével meglocsoltam az almát, és igen, a reszelendő adagot érdemes bedobni a fagyóba egy 10 percre, de amúgy tökéletes!

tomcat
tomcat v, 2015-11-01 21:14

Zseniális recept! Köszönjük! Én a töltelékbe tettem egy kis kakukkfüvet is, és még jobban feldobta. Azt azért hozzátenném, hogy sütéshez érdemes letakarni sütőpapírral a tepsit, mert a "borzak" a tetején könnyen megégnek. Ráadásul nekem 200 fokon 24 perc alatt sült tökéletesre, 35 perc alatt szén lett volna az egész.

p.adel
P. Adél / p.adel p, 2016-01-01 21:45

Bizony a sütési időt az én tűzhelyemhez mérve írtam, figyelni kell, eltérés bárkinél lehet a kapacitástól függően.

KatalinM
KatalinM sze, 2015-08-19 12:49

Ez nagyon jó recept, a tészta állagát mindenki változtathatja egy kis tejföllel. Különösen tetszik, hogy nincs dinsztelve az alma ( attól nagyon pépes lenne a töltelék), hisz a sütéssel kellően megpuhul. Annyi változtatással szoktam készíteni, hogy a búzadarát nem szórom bele az almába, hanem a tésztára, az almaréteg alá és rá , így felszívja a nedvességet, nem ázik el a tészta.

Dzsiong
Dzsiong szo, 2015-01-31 17:07

Annyiszor, de annyiszor megcsináltam, már ezt a sütit, hogy úgy gondoltam, mostmár írok is, hogy ez a legjobb almás recept, amit eddig készítettem. Nagyon finom, minden hónapban legalább kétszer elkészítem. Meg szeretném köszönni, mert tényleg isteni. :)

p.adel
P. Adél / p.adel szo, 2015-02-14 22:27

Nagyon örülök minden pozitív hozzászólásnak, valójában egy élmény átadni a jó tapasztalatokat! :)

csylluska
csylluska v, 2015-01-25 19:02

Szerintem nagyon fincsi! Az alja laza, puha és meglepő módon nem áztatta el az alma leve(pedig volt bőven), a teteje pedig megérte a fáradtságot-picit nehéz volt reszelni. De akkor is az egyik legjobb almás süti!

vorosne
vorosne cs, 2015-08-20 12:55

A hamis túrós receptnél is a felső tésztaréteget reszelni kell, én a reszelni való adagot beteszem a fagyasztóba annyi ideig, amíg meg nem keményedik. Egy próbát megér.....

Gombics
Gombics szo, 2014-10-18 20:17

Ez lett a kedvenc almásunk:) Annyi kiegészítéssel ,hogy míg a tésztát összegyúrtam párolódott picit az alma.

hinta6
hinta6 v, 2014-10-05 15:51

Ma elkészítettem,de nekem a leírt alapanyagok alapján nagyon kemény lett a tészta,és nem is ízlett annyira,túl száraz...! A töltelékről meg nem is beszélve,mivel nem kell dinsztelni,nekem az sem jött be.Sajnálom,de én ennél már jobb almást is ettem! :(

p.adel
P. Adél / p.adel szo, 2015-02-14 22:26

Sajnálom, hogy nem tetszett, de hátha megér még egy próbálkozást! Ha az ízvilágot nem kedvelted, akkor sajnos nem tudok mit mondani, viszont a tészta lazítására talán még egy kis tejfölt javaslok, vagy az is lehet, hogy túl kicsik voltak a tojásaid. Vigyázz, hogy még reszelhető állagú legyen a tészta. A tölteléket pedig saját ízlésed szerint is elkészítheted, és csak bele kell töltened a tésztába. :)

Bogibaba1983
Bogibaba1983 szo, 2014-09-06 14:52

Nagyon finom lett, igaz én egy kicsit átalakítottam. Teljes kiőrlésű rozsliszttel csináltam meg. Kellett hosszá a liszt miatt még egy kanál tejföl. Köszönöm a receptet! ;)

sziporka25
sziporka25 v, 2014-08-31 14:40

Istenien finom volt!!!!Azonnal elmentettem ahogyan éreztem az illatát!!A férjem el volt tőle ájulva:-))))))) legközelebb dupla adagot csinálok

1016