r
Nosalty Logó

Allgäui sajtleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Allgäui sajtleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
sörös
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 600 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 2399 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 124 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    41.1 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1852.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    366 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    1122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    122.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    343 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    357 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    340 micro
Összesen 600 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    65.5 g

Zsír

  • Összesen
    164.3 g
  • Telített zsírsav
    92 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    412 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7410.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    1464 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    1154 mg
  • Nátrium
    4490 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    489.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1370 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    392 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    263 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1251 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1429 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1360 micro
Összesen 2399 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 124 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Elkészítés

A leveshez

  1. A megpucolt vörös- és fokhagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük.
  2. A vajat felforrósítjuk, és megdinszteljük benne a hagymákat.
  3. Hozzáadjuk a lisztet, kicsit átforrósítjuk, de nem barnítjuk meg, majd felengedjük a levessel. Csomómentesre keverjük, sózzuk, és kb. 5-10 percig csendes tűzön forraljuk.
  4. A levest átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a fűszerekből egy-egy csipettel, a sajtokat is belekeverjük, és ismét felforraljuk. Kis lángon jól felolvasztjuk benne a sajtot. Kész a leves.
  5. A levesbetéthez a petrezselymet finomra vágjuk, a kenyérszeleteket meglocsoljuk a sörrel. Egy serpenyőben felforrósítunk 4 dkg vajat, megpirítjuk benne a kenyerek mindkét oldalát.
  6. A petrezselymet a maradék 2 dkg vajon megfuttatjuk, a kenyérszeletekre halmozzuk, így adjuk a leveshez.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 398
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 27130
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tudjátok, hol van Allgäu? Én szégyenszemre eleddig nem tudtam, de a finom sajtleves illata és látványa arra késztetett, hogy utánanézzek. Hát Allgäu egy régió Németország déli részén, mégpedig Svábföldön. Persze ezt sejtettem is, mert a recept a Sváb ételek c. szakácskönyvemből való, ami tele van egy sor finomabbnál finomabb, érdekes étellel. Apai ágon onnan származik a családom, igaz, picit nyugatabbról, pontosabban a Fekete-erdő vidékéről. Ahogy nézegetem a térképen és a fényképeken azt a szépséges tájat, és bár eddig soha ilyen gondolatom nem volt, de most nagyon szeretnék elmenni arra a vidékre. Hogy lássam, honnan jöttek azok a réges-régi sváb családok a messzi Magyarországra, úgy 300 éve. És persze nagyon-nagyon megkóstolnám eredetiben az ételeiket, vajon mennyiben hasonlítanak még drága vállaji nagyanyám főztjére.

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek