Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Alföldi túrós lepény

Alföldi túrós lepény
Alföldi túrós lepény
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám ezt egy kis méretű zománcos tepsiben sütötte, és négyzetekre vágva tálalta fel. Én jobban szeretem kör alakban készíteni. Nagyon finom, pihe könnyű túrós süti. Próbáljátok ki!

hozzávalók / 4 adag

tésztához

túrós krémhez

ajánlat

Ha véletlenül nincs kéznél búzadara, helyettesíthetjük grízes liszttel is.

Szólj hozzá!

elkészítés

tésztához

  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzátesszük a cukrot, sót, a tojássárgáját és a tejfölt.
  2. Gyors mozdulatokkal könnyű, omlós tésztát gyúrunk.
  3. Az edényt kicsit kilisztezzük a tésztacipó alatt, majd lefedjük fóliával, és két órára hűtőbe tesszük pihenni.
  4. A tepsit vagy más sütőformát vékonyan kikenjük margarinnal, majd lisztezzük.
  5. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformát.

túrós krémhez

  1. A túrót egy sima aljú edényben kézi krumplinyomóval jól áttörjük. Hozzáadunk 2 evőkanál tejfelt, a reszelt citromhéjat, 3 evőkanál cukrot, 1 tojássárgáját, valamint a vaníliás cukrokat. Jól elkeverjük 1 evőkanál búzadarával.
  2. Ezután óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét.
  3. Ez a masszát beleöntjük a tésztával bélelt sütőformába. Elegyengetjük.
  4. Egy külön tálkában jól elkeverünk 3 púpozott evőkanál tejfelt, 1 egész tojást, 1 evőkanál búzadarát, valamint 1 púpozott evőkanál cukrot.
  5. Ezt egyenletesen ráöntjük a túrós masszára úgy, hogy mindenütt befedje. Ezután itt-ott meglocsoljuk kevéske olvasztott margarinnal.
  6. Előmelegített sütőbe tesszük, és aranyszínűre sütjük. Langyosan kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 59 616
elküldve: 29
receptkönyvben: 546
elkészítve: 24/24
Facebookon megjelent: 2

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
319 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós pite, túrós lepény, túrós sütemény

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szida
Szida Fri, 2016-11-18 14:17

Szia, szeretném megkérdezni, hogy ha a krémből kihagyom a búza darát, mi történik? Illetve lehet-e helyettesíteni tönköly liszttel? Előre is köszi

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Fri, 2016-11-18 14:31

Szia!
A búzadara "szívja magába" a nedvességet. A túró töltelék így lesz kellemesen lágy-puha-krémes anélkül, hogy túl sok nedvességet eresztene és túl puhítaná a tésztát. Szerintem, ha kihagyod a búzadarát túl szaftos lesz a töltelék és puhább a tészta. Azt javaslom, hogy ebben az esetben süsd egy kicsit hosszabb ideig. Remélem tudtam segíteni. Andi

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2015-11-12 11:35

Kedves Andi!
Tegnap este elkészítettem a sütit. Tényleg nagyon finom lett, mondhatnám úgy is, hogy tökéletes:) Szokásomhoz híven elhagytam a tésztából a csipet sót, viszont tettem bele késhegyni sütőport. A margarinos itt-ott locsolást is kihagytam. Ennyit variáltam csak:)
Viszont nekem a szuper sütőmben kereken 50 percig sült, mire pontosan olyan lett mint a képen. A megadott 25 perc után még folyt. Így tűpróbára hagyatkoztam. Annyit javasolnék, ha megengeded, tedd egy kicsit egyértelművé a receptet, hogy a tésztánál és a túrónál kimaradt tojások fehérjének a felhasználásával készül a hab. Köszönöm a sütit:) Gabi

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2015-11-15 18:04

Szia Gabys!
Köszönöm az észrevételt, de a túrós krémhez csak a receptben írt 1 db tojásfehérjéje kell! Talán ez nem volt egészen egyértelmű!? A tésztánál felhasznált tojásból a fehérje megmaradhat egyéb célra. Ha felhasználtad a tésztából kimaradt fehérjét, azért lett lágyabb a massza és azért sült hosszabb ideig. De amint írtad így is sikerült és finom is volt.
További szép napot és jó sütés-főzést!
Andi

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2015-11-15 18:25

Szia Andi:)
Erre válaszolnom kell:) Igen, nekem valóban nem volt egyértelmű, ezért tényleg mind a kettő darab tojás fehérjét felhasználtam. De jól tettem. Mit bánom én, hogy rengősebb lett, tovább sütöttem, mert annyira finom volt, hogy az éppen hazalátogató lányom is rácsapott, felfalta és a receptet elkérte:) Köszönöm Neked a sikeremet!:) Szép estét kívánok Neked, Gabi

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2015-11-01 19:23

Szia!
Ez 27 cm átmérőjű kerek sütő forma. De a tészta elég egy kisebb méretű 30x40-es tepsihez is.
További jó sütkérezést! Andi

Miculaci
Miculaci Sat, 2015-05-02 14:16

Nagyon köszönöm a receptet . Kettőt készítettem mert a múltkor maradt az almatortából linzertésztám . Most így elfogyott és ebédre nagyon örült a család ennek a finomságnak . :)

Miculaci
Miculaci Sun, 2015-05-03 15:46

Még egyszer nagyon köszönöm hát csak azt tudom mondani csúúúcs mert mindenki oda volt tőle hogy mennyire könnyű a túrókrém benne. :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2015-03-08 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.03.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

758
finomliszt 25 dkg
margarin 10 dkg
porcukor 4 dkg
tojássárgája 1 db
tejföl 1.5 ek
1 csipet
tehéntúró 25 dkg
tejföl 5 ek
cukor 4 ek
vaníliás cukor 2 csomag
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
búzadara 2 csapott ek
margarin 2 ek