Ajvár télire tartósítószer nélkül recept

Ajvár télire tartósítószer nélkül
Ajvár télire tartósítószer nélkül
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már a zakuszka receptemnél is mondtam hogy a padlizsán nálunk nagyon kedvelt, sokféle formában kerül az asztalra most ajvárként. Az egyik étel, amihez szeretjük, a képen látható rozmaringos sertés és marhahúsból készült sült kolbász (saját recept).

hozzávalók / 4 adag

Az ajvárhoz (14 db 220 ml-es üveg)

ajánlat

Aki teheti, a padlizsánt és a paprikát kint a szabadban, rácson faszénnen süsse meg. Így megmarad az az igazi enyhe füstös íze, és pikánsabb ajvárt kapunk.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, befőtt

egyéb elnevezések

zöldségmix télire, padlizsános paprikaturmix, fűszeres ajvár
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az ép érett paprikákat és a padlizsánt megmossuk, kétfelé vágjuk, kimagozzuk, a padlizsánoknak levágjuk a két végét, és előmelegített sütőbe egy tepsibe tesszük.
  2. Félúton, amikor már kezd puhulni-barnulni, megfordítjuk őket.
  3. Sütés után sütőzacskóba tesszük a sült paprikákat, pár perc után így könnyebb a héját eltávolítani, a padlizsán pucolása gyorsan megy.
  4. Botmixerrel ízlés szerint darabosra turmixoljuk a sült alapanyagot fokhagymával, sóval, borssal, olajjal, ecettel. (Én felébe tettem chili paprikát, kostólás közben.)
  5. Majd hidegen üvegekbe tesszük, és fémkupakokkal légmentesen lezárjuk.
  6. Befőzőautomatába tesszük, és 90 fokon 30 percig kidunsztoljuk.
  7. Garantált minőség, évekig eláll tartósítószer nélkül, de nem lesz annyi ideje. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 42x32x5,5 cm
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 74
össznézettség: 40 037
elküldve: 7
receptkönyvben: 404
elkészítve: 20/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Csak Természetesen

Mióta szakács: 2012.02.29.
23 recept
hirdetés

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

REGPmeirawillison
REGPmeirawillison v, 2016-04-24 16:52

és az igazi ajvárban nincs padlizsán, csak paprika, egy kevés ecet, olaj, fokhagyma és só-bors

Huncutka
Huncutka / Huncutka k, 2014-05-20 19:12

Imádom az ajvárt. Elég ígéretes a recepted ki is fogom próbálni!
Előre is köszönöm a recepted, pusza érte :)

Lucám
Lucám p, 2013-08-30 08:57

Szia! Segítség... :-) Ha nincs befőzőautomatám, akkor elég neki vajon a szárazdunszt is? :-)

modit
modit cs, 2012-08-16 11:56

Szia! Kipróbáltam és nagyon finom, köszönöm! Esetleg a kolbász recepted is megosztanád velem? Nagyon ígéretesen hangzik, nagyon szeretem a rozmaringot mindenfélével. Előre is köszönöm!

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 sze, 2012-09-05 22:11

Kedves modit!

Sajnos már a kolbászból nincs, a receptet nem tudom feltölteni és eléggé hangulat, gondolom és ízlés alapján készítem. Kicsit mindig más:) Az alap mindig : 2 kg darált sertéshús,1 kg darált marhahús, 1kg zsírszalonna és ami ízlés szerint adagolható: só, színes őrölt bors, piros paprika, őrölt rozmaring.
Kolbászbélbe töltöm és a sütőbe megsütöm.
Remélem azért így is használható!?

Üdv. Csak Természetesen

modit
modit cs, 2012-09-06 14:48

Köszönöm, biztosan kipróbálom. Remélem jó hangulatom lesz amikor készítem és akkor biztosan finom lesz. Mégegyszer köszönöm, szép napot Modit

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 k, 2012-07-03 22:05

Szia szali!
Szerintem a pirosaranyra egyáltalán nem hasonlít, a padlizsán miatt sokkal könnyedebb, krémesebb. Szeretjük még pirítósra is.
Akkor már inkább a zakuszkához hasonlítanám.

Üdv: Csak Természetesen

489