6 tojásos piskóta recept

6 tojásos piskóta
6 tojásos piskóta
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt a fagyasztóban sok maradék tortakrémem, és a férjem nagyon kívánta a krémes sütit. Gondoltam, sütök egy piskótát és megtöltöm a maradékokkal. Ezt a receptet nagyon ajánlotta a "gazdája" az interneten. Gondoltam, kipróbálom, hiszen most nincs tétje a sütésnek. Nem bántam meg, szertintem nagyon egyszerű, ráadásul jó is. Azt írja szerző, hogy ez egy építkezős piskóta, ahány tojás, annyi kanál liszt és cukor. Mindenkinek ajánlani tudom, aki kezdő sütögető vagy nincs még bevált piskótareceptje. Persze tettem hozzá saját ötletet is, így lett szerintem jó ez a piskóta.

Javaslom a kipróbálását!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kakaósan is készíthető, akkor a lisztből 2 kanállal lecserélünk kakaóra.

Bármikor amikor piskótára van szükségünk!

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tortatészta, torta alap, piskóta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy 26-os átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral (csak az alját) és a sütőt bemelegítjük 180 fokra.
  2. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája.
  3. A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel felverjük addig, amíg majdnem kemény lesz, akkor a kristálycukrot  kanalanként belekeverjük. Egy-egy kanállal addig keverjük, míg nem érezni már a cukrot. Ha már az összes cukrot belekevertük, még egy percig verjük.
  4. Most egyesével belekeverjük a tojássárgákat. Itt már jó kemény masszánk lesz
  5. Következik a liszt hozzáadása. A  lisztet elkeverjülk a sütőporral és 1 -2 kanállal gyors-durva mozdulatokkal fakanállal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan-lassan. Nem kell, hogy teljesen sima legyen.
  6. A masszát beleöntjük a formába és mehet a sütőbe.
  7. 10 percig nem szabad a sütőt kinyitni, mert összeesik a tészta. 10 perc után visszavesszük a sütőt kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig, de lehet több is, még sütjük. Ha már jó az illata és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük.
  8. Ha már jó, lekapcsoljuk a sütőt és még egy kicsit bent hagyjuk a formát a nyitott ajtó mellett.
  9. Kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni, majd körbevágjuk a piskótát a formában és az oldalát levesszük.
  10. Óvatosan rácsra tesszük és az aljáról levesszük a sütőpapírt. (Időnként én megfordítom, hogy ne ragadjon rá a piskóta a rácsra) Kész, lehet tölteni.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 283
össznézettség: 622 856
elküldve: 64
receptkönyvben: 1 381
elkészítve: 140/156
Facebookon megjelent: 2

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Fri, 2016-03-11 15:00

Kedves Nosalty ! Nagyon szépen köszönöm! Örülök, ha más is jónak találja. Üdvözletem. Marcsi Boszi.:)

Thomas8543
Mr. Hawk / Thomas8543 Sat, 2016-01-23 12:46

Kedves Boszi!

Köszönet a receptért. Tegnap páromat megleptem 4. hó forduló alkalmából egy tortával! A piskotát az általad leírtak szerint készítettem el! Olyan jó lett, hogy a jövőben ha piskóta alapú süti készül nekem kell megcsinalni!

Hozzátartozik most sütöttem először piskotát!

Köszönöm neked! :)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sat, 2016-01-23 13:30

Kedves Thomas !
Nagyon örülök, hogy megosztottad velünk a sikerélményedet! Megerősített abban is, hogy ha néha, néhányunknak nem sikerül, nem feltétlenül a receptben van a hiba. De nem is a "szakácsban", hiszen, mint tudjuk, sokszor a körülmények is közrejátszanak!

Üdvözlettel:
Marcsi/Boszi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sat, 2016-01-23 13:26

Kedves Thomas!

Nagyon örülök, hogy megosztottad velem sikerélményedet! Ez megerősített abban, hogy nem a receptben van a hiba, ha néha néhányunknak nem sikerül. :)

Üdvözlettel: Marcsi/Boszi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2015-12-21 19:10

Szia Boszi!
Épp most készült el a piskóta, köszi a receptet :-) Holnap fincsi torta lesz belőle az ünnepekre :-) Könnyű volt elkészíteni, hamar megvolt. Én tovább sütöttem, az első 10 perc után 150 fokra vettem vissza, és összesen 35 percig sült. Szerintem fincsi lesz :-) Puszi: Evu

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2015-12-21 22:27

Szia! Örülök, hogy bíztál a receptben és, hogy valószínűen akkor sikerült is! Az jó, ha "lefordítottad" a sütést a saját sütődre.
Kellemes ünnepeket kívánok!
Puszi: Marcsi/ Boszi

Mocsnik
Mocsnik Sun, 2015-10-25 13:24

Sziasztok,

Nekem is összeesett a piskóta,persze attól még finom,de laposabb... :)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2015-10-25 17:42

Sajnálom, hogy így jártál! :( Nekem ez mindig sikerülni szokott. Az alapanyagtól függően néha kicsit alacsonyabb, de általában egy 6 tojásosnak megfelelő magassága van a 26-os karikában.

Charemja
Charemja Fri, 2015-10-16 15:29

Sziasztok!

Torta sütéshez készülődve találtam erre a receptre.A hozzászólások kedvezőek voltak, ezért úgy döntöttem a tortalapokat ebből a tésztából sütöm.Terveim szerint 2 lapot kellett volna sütni, majd azokat félbevágni. Hát...nekem még ilyen lapos piskótám soha nem lett :( Mindenben követtem az utasítást és 10 perc eltelte után a sütési hőfokot visszavettem. Abban a pillanatban a piskóta tészta is visszavett a magasságából. Szinte azonnal összeesett. Olyan lapos lett, hogy nem lehet félbevágni. Gondoltam a következő "lapot" majd nem 180 fokon kezdem el sütni így nem kell attól félnem ,hogy a hőmérséklet különbség miatt össze esik a tészta.De sajnos ezzel is ugyna úgy jártam. Lapos. Érdekes ,hogy csak én jártam így. :(

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sat, 2015-10-17 17:45

Szia! Nagyon sajnálom, hogy így jártál, de nem is tudom megmondani mi lehet az oka. Egyébként én is szoktam úgy járni, hogy egy tuti recept nekem nem sikerül, így megértelek! :( A "szakértők" ilyenkor szokták szidni a lisztet, a tojást, stb. Nekem ez a piskóta mindig sikerülni szokott. Ha ez nem jött be neked, keress új receptet, mert az én tapasztalatom az, hogy nem lesz többet bizodalmad hozzá és nem is fog sikerülni.

margitcifra
margitcifra Tue, 2015-05-12 12:35

Üdvözöllek Marcsi! Most sütöttem meg,tökéletes lett, a recept kifogástalan, nem tettem hozzá, nem vettem el belőle.A sütést kicsit tovább engedtem, összesen 32 percig sült. További szép napot.

marion57
marion57 Wed, 2015-04-08 17:00

Nagyon jó recept! sokszor probáltam piskotát sütni,soha nem volt jó! De ezzel a receptel nagyon jól sikerült,finom let mindenki dicsérte! Köszönöm szépen a receptet. Üdv. Marcsi

mociccah
mociccah Fri, 2014-12-26 18:05

A sokadik tortát csinálom ezzel a recepttel, mindig megjegyzik, hogy "és a tésztája is nagyon jó" – mert tényleg az :), köszönet érte!

juda1
juda1 Fri, 2014-11-14 12:15

Szia!
Egy kérdésem lenne: 3 részre lehet vágni ezzel a mennyiséggel a tortát ha 28cm-es a tortaformám? Vagy érdemesebb lenne 1-2 tojással többet használni? Leányzóm 6. szülinapjára készítenék egy emeletes hercegnős tortát és fontosnak érzem, hogy elég magas legyen a "kastély". Előre is köszönöm válaszodat!
Üdv.: Juda

Boszi13
Boszi / Boszi13 Fri, 2014-11-14 13:03

Szia!
Ha 28-as formában szeretnéd megsütni, valóban több hozzávaló kell. Igazából ha szép karikákat szeretnél, jobban jársz ha a karikákat egyenként sütöd meg.
Üdv.Marcsi

csokicsillag
Csokicsillag / csokicsillag Thu, 2014-04-03 10:24

Köszönöm a receptet, nagyon jól sikerült. Örültem, hogy részletesen leírtad, hogy csináltad. A krémhez ezt a receptet használtam: Hozzávalók: 2 tojás, 4 ek liszt,4 dl tej, 20 dkg margarin, 14 dkg porcukor, 1 vanília rúd magjai.
A tojásokat a liszttel és a tejjel jól elkeverjük és a vanília magjaival sűrűre főzzük.
Ezután hagyjuk kihűlni úgy, hogy celofánnal közvetlenül letakarjuk.
Ha kihűlt, kikeverjük a margarint a porcukorral, majd alaposan elkeverjük a kihűlt, sűrű krémmel. (Forrás: http://www.nassolonaplopo.hu/p/tortakremek.html). Neked mi a tortakrém recepted?

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2014-05-18 12:25

Bocsi, de most vettem észre, hogy írtál. Én mindig másféle krémet használok, mert olyan kísérletezgetős vagyok. Azért köszi a recepteket, elmentettem.

Vivien15
Vivien15 Fri, 2013-10-25 16:03

Kedves Boszi!
Ma megsütöttem ezt a piskótát,és nagy sikere volt. :) Nagyon boldog voltam,mert eddig az összes piskótám összement.Szóval nagyon köszönöm a receptet! :)

Üdv. Vivien

mataka
mataka Thu, 2013-02-21 18:13

Szia Boszi!
Kérlek írd meg hogy hány grammos egy csomag sütöpor. Nálunk sajnos nem csomagan árulják! Grammban vagy kk-al kérném a mennyiséget. Elöre is köszönöm a receptet!
Üdv Mataka

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2013-10-28 18:31

Szia Mataka!
Ne haragudj, de most láttam csak meg a kérdésed. Gondolom, azóta már utána néztél. Nálunk is két fajta méret van. Én nem nagyon szoktam nézni, ha csomag a méret, akkor az a csomag amit éppen kapok. Azt meg, hogy hány kanál? Még nem is néztem, kivétel, ha úgy adja meg a recept. Szóval, ebben nem sokat tudtam segíteni.
Üdv.: Boszi

barbara0501
barbara0501 Tue, 2012-07-31 11:47

Szia! Nagyon jónak tűnik a piskóta, és ami nekem a legjobban tetszik, egyszerű!! :) Nekem a sütés még nem nagyon megy, főleg a piskóta. A kérdésem a fagyasztott krémeidre vonatkozna, ezen nagyon megragadt a szemem.:) Milyen tortakrémeket szoktál lefagyasztani, ill. hogy kell ezekkel bánni ??:) Köszi, Barbi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Tue, 2012-07-31 14:39

Szia Barbi!
Ez valóban egy egyszerű piskóta recept, azért tetszett meg nekem is. A fagyasztott krémmel kapcsolatban: én bármilyen krémet lefagyasztok ha marad, legyen az pudingos vagy csak margarinos. Egyszerűen egy zárható dobozba teszem és mehet a fagyasztóba. felhasználáskor felengedem és elhasználom. Szinte olyan mintha friss lenne. Persze azért , ha alkalomra készítek valamit akkor mindig friss krémet "gyártok".
Üdv.Marcsi

norivirag
norivirag Sun, 2012-06-24 13:04

Szia Boszi! Elkészítettem ma ezt a piskótát és nagyon jó lett,ezentúl ezt fogom sütni. Köszönet a receptért!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-06-24 16:43

Szia "norivirág"! Örülök, hogy Neked is tetszik ez a piskóta recept. Én is nagyon megörültem neki amikor megtaláltam és először elkészítettem.
Üdv. Boazi-Marcsi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Fri, 2012-03-09 09:34

Szia Valcsi!
Köszönöm szépen, kipróbálom a Te receptedet is.
Üdv.Marcsi

csocsóka
csocsóka Wed, 2012-03-07 19:13

Kedves Boszi!
Nagyszerű recept, én is ilyen arányokkal készítem a piskótát,de egyszerűbben. A tojásokat a cukorral együtt felverem/ kivilágosodik,sűrű massza lesz és nagyon fincsi/. A lisztben elkeverem a sütőport ,és óvatosan hozzákeverem a tésztához.Én hosszú ideje így készítem a piskótát,szeretettel ajánlom, meg ér egy próbát! Üdv. Valcsi

245