#

8zsuzsa8

  • receptjei: 210
  • regisztrált: 2011.04.05

8zsuzsa8 adatai

Mióta főzök

1967-ben, férjhez menetelem óta gyakorló háziasszony vagyok. Hamar megtanultam mindent édesanyámtól és nagymamámtól. Mai napig szeretek a konyhában ügyködni, imádom kipróbálni az újdonságokat. Tíz éve kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, főzési szokásaimat át kellett alakítani. Hatalmas kertünkben előkelő helyet foglal el a tűzrakó hely. Hol bográcsban főzök, hol faszénparázson sül valami, nem csak akkor, ha vendékek jönnek. Nem okoz gondot, ha kettőnkre főzök a férjemmel, vagy ha összejönnek gyermekeim és unokáim (velünk együtt ez 16 embert jelent), de főztem már kulcsos turistaházban 30 emberre is.

A hely, ahol főzök

Magyaroszágon élek, Budapesten. Étlapomon ezért alapvetően magyar ételek szerepelnek, de megszerettem más népek ételeit is. Sokat meg is tanultam főzni. Így lett a repertoár része a francia hagymaleves, az olasz rizottó, a lengyel bigosz, számos indiai és török étel. Mivel a lányom Ausztriába ment férjhez, belopakodott hozzám is az osztrák konyha. Nagyon kicsi a terület, ahol "alkotnom" kell. Sok ötlettel praktikusan rendeztem be. Minden kéznél van. Azért is szeretem a mosogatógépet, mert mindig rendet tarthatok, elsüllyeszthetem az éppen elpiszkolódott edényeket. Így hely is több jut a munkához.

Ars poetica a konyhában

Lehetőleg saját termelésű alapanyagot szeretek használni. A kertem ontja a zöldségeket, ezeket frissen lefagyasztom. Sok zöldségfélét eszünk, igen változatosan tudom elkészíteni. Nagyon sokféle fűszert használok, amit tudok, ezeket megtermelem: fokhagyma, snidling, majoranna, borsikafű, rozmaring, tárkony, oregano, zsálya, citromfű, boldogasszony tenyere, petrezselyem, édeskömény, kapor, sáfrányos szeklice. A fiammal közösen disznót vágunk minden télen. A disznó megbízható helyről érkezik, ahol kukoricát eszik, nem tápot...  Szeretek új ételeket kipróbálni, ha a családnak ízlik, bekerül a családi szakácskönyvbe.

További cikkek