Tökéletes rizsfőzés titka praktika

Tökéletes rizsfőzés titka
hozzászólások (63)

Tudtad?

A rizs főzése szerintem sokaknak egy mumus. Én viszont most leírom Nektek, hogyan lehet egyszerűen, gyorsan, nagyszerű rizst főzni, és még az sem fontos, hogy "A" minőségűt vegyünk.
Én először kikészítem az arányokat magam köré. Egy tálkába kimérem a rizst, most legyen 3 bögre. Majd öntök forró vizet egy kancsóba, és most jön egy titok, NEM KELL dupla annyi víz. Én csak egy fél bögrével teszek többet, mint a rizs maga. Tehát 3 bögre rizs, akkor 3 és fél bögre forró víz.
A következő lépés, amit már biztosan tudtok, hogy meg kell pirítani olajon a rizst. Annyi olaj kell, ami finoman megfényesíti. Figyelni kell, kavargatni, nehogy nagyon megpiruljon. Pirulás közben ízesíthetjük is, bors, só (ebből lehet többet, mert a rizs felveszi), ételízesítő, én fokhagymakrémet is szoktam rárakni. Ha már megpirult, öntsük rá a már kimért forró vizet, és tekerjük fel maximumra a gázégőt. Fedőt rá. Hamar elkezd rotyogni, a forró víz miatt. Egyszer-kétszer bele szoktam kavarni villával, mert néha pár szem rizs letapad. Ha ki akarna futni, akkor kicsit vegyük lejjebb a gázt. Néha belekukkantunk, és ha már látjuk, hogy dagad a rizs (nem baj, ha még van rajta egy pici víz), megnézzük, bár még picit kemény, zárjuk el a gázt. A fedőt hagyjuk rajta, kb. 10 perc múlva megkavarjuk villával. Fedő vissza. Pár perc múlva megint megnézzük, és ha már puha, vegyük le róla a fedőt, hogy már ne párolódjon tovább. Villával átkavarjuk, és kész. Remélem Nektek is olyan jól fog sikerülni, mint Nekem!

Beküldte:   gjucci

Hozzászólások (63)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

poprocsi
poprocsi sze, 2015-10-28 06:44

Atyaúristen! Ezért a receptért Ázsiában egy hétig dolgoztatnának a rizsföldön. Kavarás? Fedő levétele? Olaj? Só? Mind tabu.

SantaneSA
SantaneSA h, 2015-08-17 16:33

eddig 2x készítettem el,mindannyiszor kiváló lett. hálás köszönetem!! :)

Évike.
Egyszeregy / Évike. p, 2015-08-14 10:22

Próbáltam én is ezt a pirítgatós módszert, de nem lett jobb, mint az én egyszerű rizsfőzésem.
A legegyszerűbb szerintem:
A rizst lábosba öntöm, kicsit kiszedegetem ami nem tetszik, megmosom a lábosban. Annyi vizet töltök rá, hogy kb egy ujjnyival több legyen, mint a rizs szintje. Megsózom, olajat bele, fedőt rá és felforralom. Mikor elkezd habosodni, még hagyom egy keveset főni (1-2 perc), aztán elzárom és letakarom (elég rendesen, konyharuha, meg az edényfogó kesztyű is rajta van). 10-15 perc kb elég, hogy elkészüljön ezután, aztán a fedőt leveszem róla, még forrón átkeverem, hogy ne álljon össze és kész.
(Mindenesetre ki fogom próbálni az itt olvasottak alapján, hogy milyen lesz, ha nem mosom meg a rizst főzés előtt.)

Robág Etnel
Robág Etnel / Robág Etnel k, 2015-05-19 13:03

Hőlgyek és Urak! Először azt kellene tisztázni, hogy van a pergős rizs és a "mancsos".
Mindkettő isteni finom annak, aki a rizst szereti.
A mancsos is lehet nagyon finom, főként, ha kis gombóckákat gyúr belőle az ember és valamilyen mártógatósba buktatja.
Az előzetesen megmosott rizsről pont azt a finom rizsliszt bevonatot távolítjuk el, ami az ízét, tapadósságát fokozza, ezért én sohasem mosom meg a rizst, csak átválogatással tisztítom. A másik amit ajánlhatok, az ismeretlen összetételű fűszerkeverékek (pl. vegeta) helyett, próbáljanak ki természetes ízesítőket, pl. zöldfűszereket. A változatosság kedvéért holnap pedig rizottót fogok készíteni, sok-sok vöröshagymával és kurkumával, gyömbérrel. Egészségünkre!

bumi
bumi p, 2015-04-10 18:05

Én mexikói zöldségkeveréket teszek rá, (miután felöntöttem vizzel ) hogy befedje és együtt főzöm meg..isteni

énígy
énígy szo, 2015-01-03 06:39

A legegyszerűbb rizsfőzés:
1. kívánt mennyiségű rizst lábosba öntöm, ne túl vékony aljúba
2. vizet eresztek rá annyit, hogy egy ujj percnyivel legyen a rizs szintje felett (mindegy mennyi a kiindulási rizs, a lényeg hogy kb. 1,5 cm-vel több legyen a víz)
3. ízlés szerint sózom
4. kis lángra teszem lefedve, 20 perc múlva kész
Mi általában jasmine rizzsel csináljuk, de más hasonlóval is működik. Olyan lesz, mint a kínaiban a sima rizs.

terranova56
terranova56 v, 2015-11-22 09:58

Nekem nincs külön rizsfőző edényem, és ha ugyanazt a mennyiségű rizst egy 15 ill 25 cm-es edényben főzöm meg, az egy ujjpercnyi egész más mennyiségű vizet jelent.
Ha 20 dkg vagy fél kg rizst főzök meg ugyanabban az edényben a víz aránya szerintem nem stimmel
üdv:Ticcsi

pepo77
pepo77 p, 2014-11-14 21:11

A rizs főzés leges legtutibb módja, ha úgy főzöd meg, mintha tésztát főznél ki. finom pergős rizs lesz a végeredmény. Nem kell félni, hogy nem főtt meg rendesen, hogy oda kozmál az alja, cupákos lesz, stb..ennél tutibb módszer nincs! Én is így főzöm. Ha pl. rizi-bizit akarok, akkor a végén bele rakom a borsót, és úgy szűröm le. :D

Bari Bori
Bari Bori p, 2014-11-07 21:20

Én a mikrós verziót részesítem előnyben :-)
Van erre egy műanyag tálam aminek van teteje is.
1 csésze rízs (átmosás nélkül)
2 csésze víz
ízlés szerint só, vagy vegeta
kevés olaj/zsír/vaj (kinek mi tetszik)
esetleg egy kis fej vöröshagyma, de ez elhagyható...
Lefedve be a mikróba és 20 perc alatt készen kiveszem a tökéletes rízst :-)

nmarti
nmarti p, 2014-10-31 23:12

Szentségtörésnek tűnhet a módszer amit anyósomtól tanultam, de mindig finom és pergős rizst készített. Megmosta, megfőzte /nem túl puhára/, majd szűrőbe öntötte és leöblítette. Hagyta, hogy kicsit lecsöpögjön. Majd a sült hús alól kivett kevés zsíradékon átpirította. Néha /ha kellett/ megborsozta, fűszerezte. Ha nem szaftos hús mellé készült /pl.rántott hús, karfiol,stb./akkor kevés reszelt hagymát, fokhagymát rózsaszínűre pirított olajon, vagy vajon és erre rakta a lecsöpögtetett főtt rizst. Közben ízlés szerint fűszerezte, vagy gazdagította borsóval, kukoricával. Sosem volt ragacsos vagy száraz. Érdemes kipróbálni.

terranova56
terranova56 v, 2015-11-22 10:19

Nekem nem szentségtörés
Ha bő vízben főzzük a rizst, és elérte a megfelelő keménységet és leöblítjük hideg vízzel megtartja az állagát, anyám is így csinálja.
Én mennyiség alapon főzöm, és néha kis kurkumával, gyönyörű sárga lesz tőle, de az íze nem változik
A többivel is egyetértek, nagyon jó ízt adnak a rizsnek, én is hasonlóképpen készítem
Üdv:Ticcsi

efera
efera p, 2014-10-31 16:52

Bocs, nem nagy, hanem kis lángon főzni, de forrjon!

efera
efera p, 2014-10-31 16:39

Na, én egy szakácstól tanultam, és nem kell variálni, sütőzni, fakszizni, rohadt egyszerűen lehet a sima A vagy B rizst elkészíteni. Kevés zsír v. olaj felforrósítva, egy adag rizs beleborítva pirítani (persze kevergetve), majd felönteni dupla adag forró vízzel, só, fűszer, és nagy lángon főzni (egy-kétszer megkeverve csak) addig, míg már csak kevés a víz, felszívta magát a rizs. Ekkor fedővel betakarni, elzárni a gázt, s kellemesen otthagyni a tűzhelyen. 15 perc múlva kész, pörgős, ízletes. Párom (aki kifejezetten rizs kedvelő) szerint pedig nagyon finom így.

breni
breni cs, 2016-02-25 12:54

Kezdő rizsfőzőként a te módszeredet próbáltam ki, szuper lett! :)

Anna0323
Anna0323 szo, 2014-11-08 13:16

Én is így készítem és nagyon finom, az egész család szereti.

D.Melinda
D.Melinda cs, 2014-10-30 20:45

Ugyanígy készítem, de mindenképpen megmosom előtte és megszárítom. Tudom hogy tárolják csomagolás előtt, mindenkinek ajánlom és forró vízzel, mert hamarabb szárad. A vége felé megszórom petrezselyemzölddel. Többször csinálom gombásan, zöldborsósan vagy kukoricásan.

gregorbori
gregorbori cs, 2014-10-30 16:05

Én még azt is tapasztaltam, hogy nem mindegy, hogy gázon v. villanytűzhelyen főzöd.Gázon 1,5x-es vizet adok hozzá, villanyon 2x-eset. Hideg vizet adok hozzá, nagyon szeretem ha hagyma fől vele, csak úgy egészben.

boil54
boil54 cs, 2014-10-30 21:19

Kb. 30 éve főzöm kuktában... gyors, pergős, finom

annaszabo
annaszabo sze, 2014-10-29 23:37

A legjobbkor jött ez az írás, sok helyen olvastam már, és mindenhol máshogy írják le. Holnap ki is fogom próbálni ezt a módszert. Már csak egy kérdés. Megmossam a rizst főzés előtt, vagy ne?

gjucci
gjucci / gjucci cs, 2014-10-30 22:06

Én nem szoktam megmosni, és úgy is sikerül, de pl anyukám mindig megmossa, és így is úgy is jó. De persze kinek hogy ízlik jobban. :)

Tippan67
Favágó / Tippan67 cs, 2014-10-30 08:49

ha pergő rizst akarsz, akkor mindenképp, mert lemosod róla a keményítőt, így nem ragad össze.

Szorsi76
Szorsi76 sze, 2014-10-29 21:43

Köszönöm szépen az ötletet!!! NEKEM mumus a rízsfőzés........ :D

zs58
zs58 sze, 2014-10-29 21:26

Én is pirítom egy kicsit, rá a viz, felforralom, az edényre teszek duplán hajtva egy konyharuhát, rácuppantom a fedőt, a gázt lezárom, és ennyi.
Németországban az arab asszonyoktól hallottam, hogy félig főzik meg a rizst, be a hűtőbe, és ha kell akkor elővesznek egy adagot, és készre készitik. Percek alatt meg van.

culiko55
culiko55 sze, 2014-10-29 21:18

kevés olajon picit 1-2 perc megdinsztelni majd dupla mennyiségű vízzel fel önteni.Kb 2-3 perc főzés letakarva erős lángon majd lekapcsolni a gázt és kész.kb 1/4 ó pihenés ennyi.

GABELI THERESIA
GABELI THERESIA sze, 2014-10-29 21:15

Németországi barátnöm --ha megforrt egyszer,,mindjárt az ágyba tette öreg plédbe --és mire hazajött a vásárlásbol 1--ora készen volt,,1 bögre rizs egy bögre viz,,nem tette olajra

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 sze, 2014-10-29 20:55

...Próbáltátok már olajon jól lepirítva, mielőtt a vizet rázuttyantjátok? Szinte már kezd pirulni, színe lenni, addig pirítom, persze, állandóan kevergetve....és nekem ez a "lesütött" verzió annyira finom, hogy amikor kész, - előre olíva olajon szintén lepirított - csili paprikával összekeverve a kész rizst, önmagában is nagyon finom vacsora! Imádom a "sült" rizs és csilipaprika ízét, zamatát!

korg
Borostyán Tamás / korg sze, 2014-10-29 20:38

Az én verzióm a következő! 1 bögre rizs (2,5dl) 1,5 bögre forró víz. Megpirítjuk a rizst kevés olajon, fehéredésig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ráöntjük a forró vizet, megkeverjük, és fedőt rá. A legkisseb láng, takarékján lefedve főzzük 20 percig. Nem kevergetjük, nem csinálunk vele semmit. Amikor az idő letelt, lekapcsoljuk a lángot, fedő le és kész. Nekem ezzel a módszerrel mindig tökéletes lett. Értelem szerint nagyobb mennyiségnél, arányosan nő a víz igény, de a főzési idő mindig 20 perc.

Ejudit10
Ejudit10 p, 2014-10-31 09:10

Én is pontosan így készítem már régóta, anyukámtól, nagymamámtól tanultam. A fehér rizst szoktam így készíteni, mostanában kezdtem barna rizst használni, ami viszont hosszabb főzést igényel, legalábbis az én tapasztalatom szerint.

ppuszedli
ppuszedli szo, 2014-09-20 18:49

Pokrócos rizs
Már reggel elkészítem ezt a déli köretet.Teflon lábasban 2-3 ek. olajat forrósítok.Erre szórom a 2 személyre elegendő 2 dl. száraz rizst.Pirítom egy kissé, majd felöntöm 4 dl. forró vízzel. Forralgatom csendesen 5 percig, picit sózom, vagdalt petrezselyemmel megszórom, fedővel betakarom. Fogok 1 nagy méretű újságpapírt, abba a forró, lefedett lábast ügyesen behelyezem. Az egyik ágyneműtartóban csak a pokrócaink vannak és azok közé a jó meleg helyre biztonságosan ott lehet hagyni.Ha délután hazaérkezünk, finom puha, meleg, rizsköret vár készen. Akkor már csak hirtelen ki kell sütni a fokhagymás tej pácból kivett csirkemell szeleteket, a savanyús üvegből az uborkát és kész a friss vacsora. A rizs utolsó cseppig felveszi a vizet, pont jó.
Szoktam tejberizst is így , pokrócosan előre bekészíteni az esti vacsorához, de 2 dl rizshez 6-7 dl tejjel forralom be és cukorral ízesítem. Puha is lesz, de szaftja is marad.
A vasárnapi ebédhez is így csinálom a rizsköretet, mert nem foglalja a gázon a helyet és a gázt sem fogyasztja. Ízre tökéletes puha és pergős. Reggel beteszem a pokrócok közé, ebédkor csak elő kell venni. Vacsoráig is forró marad és friss, finom.Ha egyszer megpróbáljátok, szeretni fogjátok. Még mindenki hálás volt ezért a módszerért, akinek elmondtam.

kingabinga
kingabinga / kingabinga h, 2014-09-01 18:34

Nekem bizony mumus, megerősítem! :) Kísérletezek is bőszen vele, keresem a receptet, ami az én ízlésemnek igazán megfelelő. Szerintem sok múlik az edényen is, nekem sajna régiek vannak, a fedők eldeformálódtak már, nem igazán fednek jól gondolom ez is számít, mert szökik a gőz. Ennek ellenére valamelyik nap sikerült igazán finomat készítenem: mosás nélkül pirítás olajon (kivételesen nem voltam türelmetlen, odafigyeltem, kavargattam), kábé dupla mennyiségű forró víz, fűszerek, felforraltam, tető rá, lassú tűzön pároltam üveg fedő alatt (így láttam mikor szívta be a vizet), elzártam. A biztonság kedvéért konyharuhával is befedtem egy negyed órára. Finom, pergős rizs lett, és nagyon-nagyon puha, de nem mócsingos. Büszke voltam magamra. :D

malyvacukor
malyvacukor p, 2014-08-08 20:00

Nekem is a kuktás verzió vált be. Egy bögre rizst olajon megpirítok, két bögre vízzel felengedem, sózom, tető rá, miután felforrt, kb 5 percig takarékon főzöm, aztán lezárom. Nem nyitom fel egyből. Ha több kell, akkor nagyobb bögrét használok, ha kevesebb, akkor kisebbet. Általában fél literest szoktam, az az adag épp elég.

moncsihk
Moncsihk / moncsihk p, 2014-08-08 12:38

No para, én feleségként tanultam meg a férjemtől, hogy így kell. Ő még egy kicsi fej negyedbe irdalt hagymát is tesz bele főzéskor. ( éttermi rizs :) ) Szóval igen, pergős rizs lesz belőle. :)

czigi1
czigi1 cs, 2014-08-07 04:43

Én nem faxnizok, 1 lábasba beöntöm a rizst /kb: 1 bögre, 1,5 bögre vizet rá, ezt felteszem főzni, sóval és amikor majdnem elfőtte a vizet elzárom a gázt, lefedem és pár perc múlva kész.

Jinx72
Jinx72 sze, 2014-08-06 23:50

Én meg kuktában olajon megpirítom ré a fűszereket és a forró vizet kb kétszer annyit, lezárom. Sípolás után majd negyed órával kész is.

keep
keep sze, 2014-08-06 22:09

És akkor én vagyok az, aki ehhez képest megint tök máshogy csinálja. Egyszer valami cikkben olvastam, hogy főzzük úgy, mint a tésztát. Forrásban lévő, bő, sós vízbe beleöntöm, megvárom, míg megfő és utána leszűröm tésztaszűrőn.
Egyszerű hétköznapi B rizshez nekem teljesen megfelelő, még olajat sem használtam el hozzá.

veinhardt
veinhardt sze, 2014-08-06 19:07

Tényleg sok háziasszony nem készít rizst, nem tudja, hogyan kell! Nem mindegy az sem ,hogy milyen rizst használunk, valóban nem egyformán kell velük bánni! A leírtak szerint szoktam én is eljárni, egy két apróságot kivéve, de az már egyedi igény és tapasztalat. Na meg kinek mi a jó köret!? Nálunk a családban sem egyformán szeretjük! Rizsfőző? Pénzkidobás, főleg az egyszerű szegény embernek!

Vajtáné Kovács Katalin
Vajtáné Kovács Katalin sze, 2014-08-06 18:53

Én a következőképp főzöm: Egy rész rizs; 2 rész víz,amit felforralok addíg , amíg zsíron megfuttatom a megmosott,lecsurgatott rizst. Arra mindíg ügyelek,hogy a zsiradék forró legyen,amikor a tiszta,lecsurgatott rizst beleteszem. Serceg egy kevés ideig,de nem fröcsköl. Addíg kevergetem közepes lángon,amíg a lábas aljában már könnyen gurul,ekkor ráöntöm a lobogó,forró,vizet,amihez 1 kávéskanál sót raktam. Előtte felforrósítom a lángelosztót és ráteszem a rizzsel a lábast,és ezután ráöntöm a forró vizet ,egy kissé megkeverem,takarék lángon lefödve 20 percig főzöm,anélkül,hogy többé megkeverném. Több,mint 35 éve így főzöm,még soha le nem sült,mindíg "gurulós" lett! Ha rizi- bizit csinálok,a felöntés előtt a borsót és a petrezselymet megfuttatom a már zsiradékon gurulós rizzsel és így öntöm fel a forró vízzel. A borsó a rizzsel együtt 20 perc alatt csodásan megfő.

zsuzsa.gerencser
zsuzsa.gerencser sze, 2014-08-06 15:20

Nálam nagyon jól bevált, hogy mikróban csinálom. Csak is arborio rizst veszek, 2x annyi vízzel főzöm, beleteszem a fűszereket (só, bors, vegeta, hagyma egészben) lefedve 600 watton kb. 15 percig mikrózom, majd hagyom a gőz alatt még "párolódni). Közben készítem az ebédet. Ha vadrizst főzök, ahhoz kicsivel több vizet teszek, és kb. 20 percre teszem be a mikróba. Ne vessetek rám követ, de nekem bevált, és sok minden mással is tudok közben foglalkozni. :) !

vadgesztenye
vadgesztenye sze, 2014-08-06 15:04

Nem kötekedésnek szánom, nekem ez a mértékegység meghatározás sántít. Az itt meghatározott víz szerintem kevés.legalább másfél szerese kell, hogy legyen . Én majdnem dupla folyadékot adok hozzá. Amikor előfőzöm, pl töltött paprikához akkor egyenlő arányban teszem, az úgy félkemény. Az itt megadott 3 pohár mondjuk 3X2 dl=6 dl hozzáadok még egy pohárral az összesen 8 dl azt nagyon kevésnek találom. A másfél szeres folyadékkal is átfől a közepe, könnyebb is vele bánni, duplát megközelítő folyadékkal a legfinomabb. Ezt, csak a rizsköretre vonatkoztatom. A pirított rizshez sót belekockázott, vagy egy kicsi egész hagymát adok, azzal már nem pirítom. A rizottó más módon készül, azt meg kevergetni kell és a folyadékot mindig ,csak annyit adunk hozzá amennyit felvesz, lehetőleg a főétellel azonos alaplével azonos fűszerezéssel készítjük el. Még annyit amikor felöntjük és felforr ,kisebb lángra veszem, de még az egész egyenletesen forrjon.(a mai vastag aljú edényekben nem okoz nehézséget). Amikor majdnem felszívta az összes folyadékot lezárom kb.5perc múlva kétágú villával fellazítom meglevegőztetem. A rizs nem "szereti "ha menet közben a hőt le fel változtatjuk., csak egyenletes párolással érhetünk el szép eredményt. A túl erős főzés is tönkreteszi a szemeket.

cumpus
cumpus sze, 2014-08-06 14:46

Az alap, hogy az itthon kapható "A" és "B" rizsből - ami takarmányrizs - soha nem lesz tökéletes köret.
Innentől kezdve meg a recept többi része indifferens. :-P Szerencsére már itthon is lehet használható, minőségi rizseket kapni, de tudomásom szerint egyiket sem jó így főzni.

pomelo
pomelo / pomelo sze, 2014-08-06 14:25

Én is több embert ismerek akik képtelenek normális rízst főzni, nem is eszem ott soha. Úgyh a bejegyzés teljesen jogos :) Én is ilyen módon csinálom, csak nem keverem, mert egy kínai könyvben olvastam, h nem ajánlott.