Kolbász, hurka sütése praktika

Kolbász, hurka sütése
hozzászólások (27)

Tudtad?

Ha sütés előtt hideg vízbe áztatjuk a kolbászt és a hurkát, nem fognak szétpukkadni.

Beküldte:   Petra

Hozzászólások (27)

sántakutya
sántakutya cs, 2014-11-13 15:33

Sziasztok!
Remek ötleteket olvastam itt, de ne vessetek követ rám én ha a fagyasztóból veszem ki a hurka-kolbászt, akkor sem "szurkálom" meg. 180 fokon sütöm míg eléri a meg felelő színt. Ne reped ki s nagyon szépre sül. A friss hurkát ugyan így sütöm.

manna21
manna21 h, 2015-02-23 17:18

Kedves sántakutya! kissé sántít a hurka-kolbász sütési ideje. Ugynis a hurka (legyen az májas, véres, husos(tüdős) alapanyaga előre hőkezelt, tehát töltés előtt már ehető. (gyerekként ettük is) A kolbász viszon teljes mértékben nyers húsból áll. Ebből adódóan egyidőben nem tudnak megsülni.
Nem akarom az észt osztani, de kivétel, ha a hurkát nem kolbász (mű) bélben töltik, hanem a nagymamám idejében a levágott sertés frissen kimosott vastagbelébe, amely egyidőben sült meg pirosra a nyers alapanyagú kolbásszal Ez a hurka nem száradt ki, mint a "vékonybeles". Az volt az igazi. Szerencsémre még a gyermekeim is élvethették ezeket a finom friss ízeket. Sajnos az unokáim már nem, mert az én drága nagymamámnak , gyermekeim dédikéjének, a Jó Isten 1897. október 01-től, 1986. szeptember 26-ig adott földi életet.
Még sok finomságokról tudnék mesélni a régi, békebeli idők disznóvágásainak receptjeikről. Azért kerestem ezt a receptet, mert most tettem sütőmbe igazi, baráti családomtó kapott hurkát és kolbászt sütni. Kíváncsi voltam, ki, hogyan sütik a boltban kapható terméket vásárlók.
Mindenkinek jó sütést -főzést kívánok.

sántakutya
sántakutya h, 2015-02-23 19:42

Kedves manna21
A sütést csakis házi készítésű hurka és kolbászra vonatkozik, hisz boltit még nem vettem.Gyerekkoromban nagymamáéknál ettünk, utána a vidéki rokonoktól kaptunk kóstolót, 1995-2007-ig a saját tartású disznóból saját készítési hurkát ettük, mivel vidékre költöztünk. 2007 óta ha a szomszédoktól kapunk kóstolót akkor eszünk. S akár milyen furcsa igen is, hogy a kolbász is megsül az adott időre. Igaz lassabban sütöm de elkészül s teljesen meg is sül. Mi akorunknál fogva s anyagi helyzetünknél fogva már nem tartunk házi állatokat, de ha találok háznál eladó "apró jószágot a mai napig csak a házit eszem meg, finnyás lennék? Igen az vagyok de a boltit nem tudom meg enni inkább nem eszem rántott csirkét sem kakas pörköltet, Persze nem mondok igazat :) a póstás Évikénél be tudom azt is szerezni. Ez a válaszom s remélem nem vet meg érte.

marinka1234
marinka1234 sze, 2014-11-12 20:24

Nekem soha nem reped meg a hurkám sütéskor.Titka:nincs mosás stb,úgy ahogy van ,zsir nélkül,lassú tűzön sütöm.A hurkában van annyi zsiradék ami elég a sütéshez.A májas hurka az emberek 80%-NÁL megreped,ha igy sütöd akkor kizárt.Garantálom!!!!!!

Zoltán Istvánné
Zoltán Istvánné sze, 2014-11-12 18:44

Egyáltalán nem szabad sokáig sütni a hurkát! Mivel az már meg van abálva, csak a bőrének kell megsülnie, belül úgy sem sül és nem is kell. Félidőben meg kell fordítani. Az egész kb. 15-20 perc, ha meleg sütőbe van téve.

pergamon
pergamon szo, 2012-11-17 14:01

Sziasztok!

Pont tegnap (2012.11.17.) kérdeztem meg a hentest, hogy hogyan süssem úgy a hurkát, hogy ne jöjjön széjjel, mert ha megfigyelitek a hentesnél soha sincs szétszakadva. Azt monda, hogy kb 150 fokos legyen a sütő és ha hagyományos gázsütő, akkor az aljára tegyek fémtálba vizet, hogy gőz keletkezzen és akkor nem szakad ki a hurka.
Ui: Egy kis segítség, hogy megtudjátok venni a hurkát és a kolbászt :)

apus112
apus112 szo, 2012-04-28 17:58

Érdekes oldal,keresem a hurka sütését és előjön a bejgli,csak nem tudom mi köze a hurkához!Meg szurkálom magamat,hogy el ne durranjak.............

vica32
vica32 cs, 2014-11-13 12:06

"Meg szurkálom magamat,hogy el ne durranjak............."
:D :D :D

gevi1931
Livi / gevi1931 p, 2011-10-21 19:57

Mindig megmosom a hurkát, kolbászt sütés előtt, A kizsirozott tepsibe savanyúkáposztát szoktam egy réteget tenni és erre teszem a hurkát és a kolbászt így sütöm meg. Nagyon finom és szaftos lesz. Meg is kell előtte szurkálni.

Sancho
Sancho v, 2011-10-09 17:26

Guszták azok a kolbászok... Már várom, hogy nyuvasszuk ki a disznót.

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula cs, 2011-03-10 19:34

Szerintem mindenki jó csinálja. De a félig megfőtt rizs meg a rossz béltől mindig szétmegy a hurka.Én öntök alá egy kis vizet is.

Tutti1
Tutti / Tutti1 sze, 2011-01-05 11:12

Üdv Mindenkinek!

Akkor sem lesz "durranós " a kolbász,ha valóban hús van benne. Egyébként a szójától szeretnek a kolbászok repedezni,szinte kifordulnak a saját bőrükből!Én már magam töltöm itthon-bárhol megoldható,nem kell családi ház udvara hozzá-,azóta eszek igazi jó kolbászt. Ja!! Természetesen nincs benne tartósító,meg fokhagyma granulátum,meg semmi mesterséges sz@rság. Az,hogy olcsóbban kihozom,mintha megvenném a kész,sokszor ehetetlen terméket...nem utolsó szempont. Én igaz füstölni nem szoktam,mert inkább sütnivalónak teszem el. Hurkát valahogyan én nem komálom,bár szoktunk tölteni azt is. A hurka(véresről van szó) viszont komolyabb előkészületet igényel-vér beszerzése szerencsére megoldott,valamint sok összetevőt előre meg kell főzni- de az íze(aki szereti) összehasonlíthatatlan. Van azért pár hentes, ahol lehet venni elfogadható már-már kiváló minőségűnek is nevezhető sütnivalót...

zsófika2011
zsófika2011 sze, 2014-11-12 20:25

Húsboltokban általában árulnak. Mert az a legfinomabb amit házilag töltünk.

trewq
trewq cs, 2014-11-13 10:51

Ha arra gondol, hogy a magyar húsboltokban árulnak vért , akkor nem ezen a bolygón él ! A vágóhidakból szigorúan tilos vért kihozni. Évtizedekkel ezelőtt még konzervben is lehetett kapni !

Ágicica68
Bloemcake / Ágicica68 v, 2011-01-02 21:01

Kedves Kornelli 73!
Én tavaly óta tudom a nem szétrepedős beigli titkát: mielőtt beteszed a kelesztés után a sütőbe, alaposan és teljesen az aljáig kell megszurkálni villával. Nem csak úgy szurkálgatni, mert az nem elég, hanem teljesen a tepsi koccanásáig kell szurizni. Már elmúlt sajna a karácsony, de hátha jövőre sikerül Neked is. Üdv

Kornelli73
Kornelli73 v, 2011-01-23 23:04

Kedves Agicica68!!
Köszönöm bíztató szavaid... a következő karácsonykor még ezt megpróbálom :D
Minden jót!!! További szép napot Neked és a többieknek is!!!
Üdv.!

Pöszke
Bloemcake / Pöszke szo, 2011-01-01 18:18

Mamuskának (is)!
A hurkába, kolbászba kb. 10-15 cm távolságra félbetört fogpiszkálókat kell szúrni. Ennyi. :-) Így a zsiradék a fogpiszkáló mellett szépen folyamatosan kisül. Ha akarod 8 és kell a sütő miatt) félidőben kiszedegeted belőle és átfordítod, de oda is szúrd vissza a fogpiszkálókat. Semmi törölgetés, időmérés, látszik azon ha kész van. Vagy 20 éve így sütöm, tuti a dolog!
BUÉK mindenkinek!

Második2011
Második2011 szo, 2012-04-14 22:43

Megköszönöm, én vagyok a Mamuska is! De azóta rádöbbentem, igaz, ennek már lassan egy éve, hogy nagyon lassan sütöm. Ott rontottam el, hogy forró sütőbe tettem, vagy ha hidegba, akkor később felcsavartam. Eszembe jutott, hogy a különböző vásárokban, ott forró platnin sütik készre a hurkát és a kolbászt is. Tehát szó nincs arról, hogy "adunk a hőből", hanem szép lassan, ráérősen. Az utóbbi két sütésem csodásan sikerült! - Mamuska2009=Második2011

Kornelli73
Kornelli73 sze, 2010-12-29 23:04

Üdv Mindenki!
Bocsánat, nem tartozik szorosan a hurka-kolbász projekthez a mondandóm, de annyira megérintett Mamuska írása :) - a szó legkedvesebb értelmében - hogy csak egy hozzáfűznivalóm lenne...
Nálam a beigli a kritikus.. Még soha de soha nem sikerült úgy sütnöm, hogy ne repedne szét. :( Mindent próbáltam. MINDENT! De isteni íze van, mindig én sütöm a család tágabban értelmezett részének is, mert külön kérik.. :D Pedig esküszöm minden évben megfogadom, hogy az életben többet soha.... és hogy így meg úgy... aztán persze mindig megcsinálom :) Mindig szétreped. Mindig finom. Mindig elfogy :)
Szóval egyáltalán nem "szégyen" és semmiképp sem "átok" ha kanállal fogy az a hurka :D

Boldog Új Évet!!!!

e-drot
e-drot v, 2010-12-19 14:18

Kedves Mamuska!

Most sütöm életem második hurka-kolbász duóját. (Az elsőt olyan régen csináltam, hogy már nem is vagyok biztos benne, hogy tényleg megtörtént. ;)
Azt a tanácsot kaptam, hogy papírszárazra töröljem, szurkáljam meg és a kolbász sütési idejének a felénél tegyem be a hurkát sülni.
Most megyek és így teszek.

40 perc múlva...

A hurkám ugyan nekem is eldurrant egy-két helyen, de úgy látom, hogy a titok az, hogy 40 percnél semmiképp ne süssük tovább. Én ugyanis most még rátettem 10 percet a sütési időre, és a helyzet ekkor romlott el....
Üdv,
e-drot

Mamuska2009
Mamuska2009 p, 2010-12-10 19:26

Már elmúltam 60 éves, de a hurka nálam mindig kanállal... nagy szégyenemre... Csak ámuloik a Lacikonyhák szakácsain, hogy a pitymalatyban marad egyben a hurka?! A kolbásszal többnyire nincsen gondom. Hústűvel szúrkálom meg, megmosom, megtörlöm. Sütöm - sütőben, platnin, lábasban, teszek alá pároló rácsot, vagy nem és helyette zsírt, s amikor forró, akkor teszem bele a ,,cuccot" - hiába próbálkozom, ez az ,,átok" nem képel elszállni rólam... Még ezt a hidegvízes ,,fürdetést" kipróbálom... S, ha ez sem, feladom. Marad a kanál... :) A lényeg, jóízű legyen, s hagymás krumplival, párolt káposztával igazi fejedelmi lakoma!
Hja, a hagymáskrumplit őrületesen jól készítem. A következőképpen: felkockázom a nyers krumplit, sós vízben megfőzöm, leszűröm. Időközben a jó sok vöröshagymát felaprózva zsíron szép pirosasra megpirítom, majd KEVÉS zsírral ráöntöm az összetört krumplira. Majd tejfölt teszek bele, s jól összetöröm... Forrón tálalom - SZÉTPUKKADT HURKÁVAL :) és DINSZTELT KÁPOSZTÁVAL!!! Azt pedig úgy, hogy kevés cukorral megkaramelizálom, vörösborral, köménymaggal, törött borssal, attól függ mennyire száraz a vörösbor, ha édeskés, akkor egy pár csepp ecettel (KEVÉS MUSTÁRRAL) pikáns ízűre ,,varázsolom".... No, várom az ötleteket, mit és hogyan csináljak a hurkáimmal???? - Mamuska és KÖSZÖNÖM!

Orsi1981
Orsi1981 k, 2010-11-23 12:56

Ezt nem tudom. De az biztos hogy ha sütés előtt megszurkáljuk tűvel akkor nem hasad szét a bőre. Illetve én sütőben tepsiben szoktam sütni.