Kolbász, hurka sütése praktika

Kolbász, hurka sütése
hozzászólások (16)

Tudtad?

Ha sütés előtt hideg vízbe áztatjuk a kolbászt és a hurkát, nem fognak szétpukkadni.

Beküldte:   Petra

Hozzászólások (16)

pergamon
pergamonszo, 2012-11-17 14:01

Sziasztok!

Pont tegnap (2012.11.17.) kérdeztem meg a hentest, hogy hogyan süssem úgy a hurkát, hogy ne jöjjön széjjel, mert ha megfigyelitek a hentesnél soha sincs szétszakadva. Azt monda, hogy kb 150 fokos legyen a sütő és ha hagyományos gázsütő, akkor az aljára tegyek fémtálba vizet, hogy gőz keletkezzen és akkor nem szakad ki a hurka.
Ui: Egy kis segítség, hogy megtudjátok venni a hurkát és a kolbászt :)

apus112
apus112szo, 2012-04-28 17:58

Érdekes oldal,keresem a hurka sütését és előjön a bejgli,csak nem tudom mi köze a hurkához!Meg szurkálom magamat,hogy el ne durranjak.............

gevi1931
gevi1931p, 2011-10-21 19:57

Mindig megmosom a hurkát, kolbászt sütés előtt, A kizsirozott tepsibe savanyúkáposztát szoktam egy réteget tenni és erre teszem a hurkát és a kolbászt így sütöm meg. Nagyon finom és szaftos lesz. Meg is kell előtte szurkálni.

Sancho
Sanchov, 2011-10-09 17:26

Guszták azok a kolbászok... Már várom, hogy nyuvasszuk ki a disznót.

kozma-gyula
kozma-gyulacs, 2011-03-10 19:34

Szerintem mindenki jó csinálja. De a félig megfőtt rizs meg a rossz béltől mindig szétmegy a hurka.Én öntök alá egy kis vizet is.

grandma
grandmacs, 2011-02-03 04:00

Kedves Mamuska2009! Hideg sutobe rakva sutom a hurkat, mindig egeszben marad.

Tutti1
Tutti1sze, 2011-01-05 11:12

Üdv Mindenkinek!

Akkor sem lesz "durranós " a kolbász,ha valóban hús van benne. Egyébként a szójától szeretnek a kolbászok repedezni,szinte kifordulnak a saját bőrükből!Én már magam töltöm itthon-bárhol megoldható,nem kell családi ház udvara hozzá-,azóta eszek igazi jó kolbászt. Ja!! Természetesen nincs benne tartósító,meg fokhagyma granulátum,meg semmi mesterséges sz@rság. Az,hogy olcsóbban kihozom,mintha megvenném a kész,sokszor ehetetlen terméket...nem utolsó szempont. Én igaz füstölni nem szoktam,mert inkább sütnivalónak teszem el. Hurkát valahogyan én nem komálom,bár szoktunk tölteni azt is. A hurka(véresről van szó) viszont komolyabb előkészületet igényel-vér beszerzése szerencsére megoldott,valamint sok összetevőt előre meg kell főzni- de az íze(aki szereti) összehasonlíthatatlan. Van azért pár hentes, ahol lehet venni elfogadható már-már kiváló minőségűnek is nevezhető sütnivalót...

Ágicica68
Ágicica68v, 2011-01-02 21:01

Kedves Kornelli 73!
Én tavaly óta tudom a nem szétrepedős beigli titkát: mielőtt beteszed a kelesztés után a sütőbe, alaposan és teljesen az aljáig kell megszurkálni villával. Nem csak úgy szurkálgatni, mert az nem elég, hanem teljesen a tepsi koccanásáig kell szurizni. Már elmúlt sajna a karácsony, de hátha jövőre sikerül Neked is. Üdv

Kornelli73
Kornelli73v, 2011-01-23 23:04

Kedves Agicica68!!
Köszönöm bíztató szavaid... a következő karácsonykor még ezt megpróbálom :D
Minden jót!!! További szép napot Neked és a többieknek is!!!
Üdv.!

Pöszke
Pöszkeszo, 2011-01-01 18:18

Mamuskának (is)!
A hurkába, kolbászba kb. 10-15 cm távolságra félbetört fogpiszkálókat kell szúrni. Ennyi. :-) Így a zsiradék a fogpiszkáló mellett szépen folyamatosan kisül. Ha akarod 8 és kell a sütő miatt) félidőben kiszedegeted belőle és átfordítod, de oda is szúrd vissza a fogpiszkálókat. Semmi törölgetés, időmérés, látszik azon ha kész van. Vagy 20 éve így sütöm, tuti a dolog!
BUÉK mindenkinek!

Második2011
Második2011szo, 2012-04-14 22:43

Megköszönöm, én vagyok a Mamuska is! De azóta rádöbbentem, igaz, ennek már lassan egy éve, hogy nagyon lassan sütöm. Ott rontottam el, hogy forró sütőbe tettem, vagy ha hidegba, akkor később felcsavartam. Eszembe jutott, hogy a különböző vásárokban, ott forró platnin sütik készre a hurkát és a kolbászt is. Tehát szó nincs arról, hogy "adunk a hőből", hanem szép lassan, ráérősen. Az utóbbi két sütésem csodásan sikerült! - Mamuska2009=Második2011

Kornelli73
Kornelli73sze, 2010-12-29 23:04

Üdv Mindenki!
Bocsánat, nem tartozik szorosan a hurka-kolbász projekthez a mondandóm, de annyira megérintett Mamuska írása :) - a szó legkedvesebb értelmében - hogy csak egy hozzáfűznivalóm lenne...
Nálam a beigli a kritikus.. Még soha de soha nem sikerült úgy sütnöm, hogy ne repedne szét. :( Mindent próbáltam. MINDENT! De isteni íze van, mindig én sütöm a család tágabban értelmezett részének is, mert külön kérik.. :D Pedig esküszöm minden évben megfogadom, hogy az életben többet soha.... és hogy így meg úgy... aztán persze mindig megcsinálom :) Mindig szétreped. Mindig finom. Mindig elfogy :)
Szóval egyáltalán nem "szégyen" és semmiképp sem "átok" ha kanállal fogy az a hurka :D

Boldog Új Évet!!!!

e-drot
e-drotv, 2010-12-19 14:18

Kedves Mamuska!

Most sütöm életem második hurka-kolbász duóját. (Az elsőt olyan régen csináltam, hogy már nem is vagyok biztos benne, hogy tényleg megtörtént. ;)
Azt a tanácsot kaptam, hogy papírszárazra töröljem, szurkáljam meg és a kolbász sütési idejének a felénél tegyem be a hurkát sülni.
Most megyek és így teszek.

40 perc múlva...

A hurkám ugyan nekem is eldurrant egy-két helyen, de úgy látom, hogy a titok az, hogy 40 percnél semmiképp ne süssük tovább. Én ugyanis most még rátettem 10 percet a sütési időre, és a helyzet ekkor romlott el....
Üdv,
e-drot

Mamuska2009
Mamuska2009p, 2010-12-10 19:26

Már elmúltam 60 éves, de a hurka nálam mindig kanállal... nagy szégyenemre... Csak ámuloik a Lacikonyhák szakácsain, hogy a pitymalatyban marad egyben a hurka?! A kolbásszal többnyire nincsen gondom. Hústűvel szúrkálom meg, megmosom, megtörlöm. Sütöm - sütőben, platnin, lábasban, teszek alá pároló rácsot, vagy nem és helyette zsírt, s amikor forró, akkor teszem bele a ,,cuccot" - hiába próbálkozom, ez az ,,átok" nem képel elszállni rólam... Még ezt a hidegvízes ,,fürdetést" kipróbálom... S, ha ez sem, feladom. Marad a kanál... :) A lényeg, jóízű legyen, s hagymás krumplival, párolt káposztával igazi fejedelmi lakoma!
Hja, a hagymáskrumplit őrületesen jól készítem. A következőképpen: felkockázom a nyers krumplit, sós vízben megfőzöm, leszűröm. Időközben a jó sok vöröshagymát felaprózva zsíron szép pirosasra megpirítom, majd KEVÉS zsírral ráöntöm az összetört krumplira. Majd tejfölt teszek bele, s jól összetöröm... Forrón tálalom - SZÉTPUKKADT HURKÁVAL :) és DINSZTELT KÁPOSZTÁVAL!!! Azt pedig úgy, hogy kevés cukorral megkaramelizálom, vörösborral, köménymaggal, törött borssal, attól függ mennyire száraz a vörösbor, ha édeskés, akkor egy pár csepp ecettel (KEVÉS MUSTÁRRAL) pikáns ízűre ,,varázsolom".... No, várom az ötleteket, mit és hogyan csináljak a hurkáimmal???? - Mamuska és KÖSZÖNÖM!

Orsi1981
Orsi1981k, 2010-11-23 12:56

Ezt nem tudom. De az biztos hogy ha sütés előtt megszurkáljuk tűvel akkor nem hasad szét a bőre. Illetve én sütőben tepsiben szoktam sütni.