Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Agyagedény használata praktika

Agyagedény használata
hozzászólások (1)

Tudtad?

Az agyagedényt, de különösen a fedelét minden használat előtt be kell áztatni!
Az agyagedényben készített ételhez nem kell zsiradékot adni.
Az edényt, csak 2/3-ad részig töltsük meg.
A forró edénybe ne töltsünk hideg folyadékot, mert megrepedhet.
Az agyagedényt mindig hideg sütőbe helyezzük!
Tisztitása:
Könnyen tisztitható, ha használat után rögtön forró vizbe tesszük.
Ha a gyakori használat miatt elszíneződik az edény belseje, a sütőben, enyhén ecetes vizzel fél-egy óra alatt kifőzhetjük.

Beküldte:   Pechula Alexa

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2012-05-05 10:17

Alexa kötelező tanácsaihoz tenném hozzá.
A római tálat nem szabad semmilyen mosogatószerrel sem elmosni, kizárólag tiszta (lehetőleg folyó) vízzel. A mosogatószer ugyanis beszivárog az agyag pórusaiba és soha többé nem lehet kirobbantani belőle. Ha beleégett valami, hosszan áztassuk és legfeljebb kefével dörzsöljük. Kb. minden 10. használat után érdemes ecetes vízzel kifőzni a tálat: előbb beáztatjuk, a fedelét is, majd 2/3-áig feltöltjük (langyos) víz és 1 dl 10%-os ecet keverékével és 1 óráig sütjük. Utána folyó víz alatt alaposan kiöblítjük.
Ha forrón kivesszük a sütőből, ne tegyük hideg felületre, legjobb egy vágódeszka.
A halszagot még ecettel sem lehet megszüntetni, vagyis törődjünk bele, hogy a halhoz külön tálat kell használnunk.
Koszider