Házi hurka és kolbász sütése praktika

Házi hurka és kolbász sütése
hozzászólások (28)

Tudtad?

Ha azt szeretnénk, hogy a hurka és a kolbász ne durranjon ki sütés közben, mérsékelt lángon süssük! Melegítsük elő a sütőt, majd a hurkát és kolbászt 160-180 fokon lassan süssük szép pirosra. Ha az egyik oldala már megsült, fordítsuk meg óvatosan a tepsiben vagy jénaiban. Nem kell alá sem zsír, sem olaj, mert bőven sül ki belőle annyi zsiradék, hogy ne ragadjon le.

Beküldte:   Bjkata

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cica1
Cica1 Fri, 2016-04-01 11:56

A félórás hideg vizes áztatás nem jött be, mindhárom szál az elejéről a végéig szétrepedt.

wapo
wapo Tue, 2015-12-01 18:35

3db sütöttem, serpenyőben. Káposzta ágyon, vízben lemostam, áztattam. Tettem alá vizet is. Meg kis szalonnakockákat( zsir nem volt). Egyet megszurkáltam villával. Egyet tűvel. Egyet hagytam natur. Kis lángon sütöttem.
Mégis szétment mind.:)
A bél a lényeg. Ha vastag akkor nem megy szét, ha vékony akkor szétmegy.

atticus
atticus Wed, 2015-02-18 17:25

Én egyszerre sütöm a májas- és véreshurkát a kolbásszal. Mig a sütő melegszik, vizet forralok és a hurkát egy pillanatra a lobogó vízbe mártom, igy biztosan nem szakad ki sütés közben. Ráadásul kissé megszurkálom a kolbászt és a hurkát, majd kevés vizet öntök a tepsi aljára ls mehet az előmelegített sütőbe. 160 fokon légkeveréssel 100 percet sütöm.

by Marika
by Marika / by Marika Sun, 2015-04-19 10:17

Tudomásommal a hurkát nem szurkáljuk, mert szétröffen. A kolbásszal nem szoktam együtt sütni, mert más lesz az íze. Vizet csak a kolbász alá teszek. A hurka abálását én is elvégzem a sütés előtt, lobogó vízben pár percig főzöm.

inf3rno
inf3rno / inf3rno Mon, 2014-12-01 01:48

Én is lassan sütöm, meg böködöm is, hogy kimenjen belőle a gőz. A víz aláöntése sem ördögtől való, pl szalonnánál el lehet kerülni vele, hogy szénné égjen...

evacili
evacili Sun, 2014-11-30 20:51

Hurkát-kolbászt megszúrkálom, pici vizet öntök alá. Hideg sütőben sütöm. Soha nem reped meg .

faith
faith Sun, 2014-11-30 19:58

Víz kell alá, nem kérdés! Olajat (vagy zsírt) öntve alá, gyakorlatilag ehetetlen lesz!

cilikee
cilikee Sun, 2014-11-30 17:50

Én megmosom, jó meleg sütőbe rakom, mikor már feszül a bőre megszurkálom, és kisebbre veszem a hőt. Aztán vagy kireped, vagy sem :) De legtöbbször egészben marad. Egyébként mi mindig profi hurkasütőnél vesszük a nyers disznótorost , és látom hogy náluk is van néha kirepedt.

AGI40
AGI40 Sun, 2014-11-30 13:48

Én is hideg vízben áztatom kb. 1/2 óráig azóta nem reped ki.Áztatás előtt mindig kirepedt.

56zsu
56zsu Sun, 2014-11-30 11:24

Kedves firstlady ! Ne add fel a kísérletezést az ember holtig tanul.A hurka-kolbászt én úgy sütöm, hogy a tepsibe kevés zsírt teszek és a töltelékeket több helyen megszurkálom régi fém kötőtűvel és többször átfordítom míg megsül. Remélem így sikerülni fog !

Pucuka69
Pucuka69 Fri, 2014-10-24 17:00

Én Pataki tálban sütöm,amíg ázik a tál,addig ázik a hurka,kolbász is. Alulra rizst+2x annyi víz,rá szeletelt krumpli és hagyma,kevés sóval+ pici olajjal v. zsírral (de tényleg kevéssel!) meglocsolva.(ha van, szeletelt almát is rakok bele) Rá a hurka,kolbász (meg a fedele. :) ) Hideg sütőbe teszem, 160-170 fokra állítva,kb 2órát sütöm. Utána le a fedelét,kicsit megszurkálom, és 180 fokon ropogósra sütöm. Ha türelmetlen vagy,akkor a "pirítást" lehet gázlángon olajban/zsírban is befejezni,de azt is csak mérsékelt hőfokon! Jó étvágyat!

terranova56
terranova56 Tue, 2014-10-14 08:39

Hasznos tanácsok, a káposzta(ezt megcsinálom) a víz stb. de én nem szeretem a sütőt. Spórolós alkat vagyok. Gázkályhám van. Amikor begyújtom a sütőt, és végignézem az ott lévő gázrózsát, arra gondolok, ez megfelel 10 felső gázkarikának és ha megtudom sütni egy felső karikán akkor minek használjam a sütőt. Persze van akinek ez nem probléma

Micc
Micc / Micc Thu, 2014-08-28 13:16

Az én sváb felmenőim kis vizet öntenek alájuk a tepsibe/serpenyőbe, mert nemcsak sütőben, de gázon is bátran elkészíthetőek.

csikizso
csikizso Wed, 2014-08-27 22:42

Próbáljátok ki kockára vágott, sózott krumpliágyon sütve, kevés zsír hozzáadásával, kb. 20 percig lefedve, utána fedő nélkül sütni. A savanyú káposzta kiváló ötlet, én külön szoktam egy teflon-serpenyőben megpirítani.

Hasibecker
Hasibecker Wed, 2014-08-27 18:09

Nekem egy helybéli hurkasütő a piacon azt tanácsolta, hogy sütés előtt áztassam be a hurka-kolbászt kb. fél órára hideg vízbe és utána kezdjem el sütni lassú lángon.
Kipróbáltam és valóban nem durrant szét egyik sem.

firstlady
firstlady Sun, 2014-11-30 10:35

Kipróbáltam, az előbb kanalaztam ki a tepsiből. :D
Ez volt kb. a tizedik "tuti tipp", felváltva alkalmazom őket. Az eredmény: hol kipukkad, hol nem. Na, ez nem is kipukkadt, hanem szinte szétfolyt. Már nem is mérgelődöm, apukám örök érvényű szavait idézve: úgysem egészben nyeltük volna le.
Viszont most tettem le arról, hogy valaha egészben maradnak a hurkáim: mindig a lacikonyhások titkát akartam megtudni, hát most "sikerült".

zs58
zs58 Sun, 2014-11-30 19:53

Sütés előtt beszurkálom a hurkát, kolbászt. De én külön sütöm, mert a hurka tölteléke már meg van abálva, a rizs meg van főzve, tehát nem kell annyi ideig sütni, mit a kolbászt.

witch
witch / witch Sun, 2014-11-30 17:23

Azt olvastam, hogy a lacikonyhasok annyi zsiradekban sutik, amennyi jol ellepi, hasonloan a konfitalashoz es azert marad egeszben. En meg nem probaltam ugy. Nekem az valt be, hogy hideg sutobe rakom, hogy lassan melegedjen fel a hurka a sutovel egyszerre es kozepes langon sutom keszre.

verne57
verne57 Wed, 2014-08-27 18:08

Én mindég teszek alá egy ki zsírt igy biztos nem ragad le ,és együtt sütöm mert ugy finomabb .Azsírja is finomabb mivel benne van a kolbász és a hurka ja és persze a cigányka is .

peterapo
peterapo Thu, 2013-09-26 10:26

Drága emlékű édesanyám nem volt profi szakács, de tanítónőként se vallott szégyent a konyhában.
Ha nem is túl gyakran, de került "disznótoros" ebéd az asztalra. Nos, ő mindig KÜLÖN tepsiben sütötte a hurkát és a kolbászt. A maradék hidegen fogyott el, s bizony a kolbászzsír és a hurkazsír közötti különbség: ég és föld! (Igényesebbek a hurkazsírt egyszerűen kiöntötték, de pirítóson, enyhén borsozva fogyasztható, paprikával, paradicsommal vagy zöldhagymával...)

terranova56
terranova56 Tue, 2014-10-14 09:16

jajajaj a hurkazsír kenyéren imádom, egy kis hagymával, disznóvágás után kisütöttük, pörkölthöz, főzelékekhez, stb imádni való, sőt anyám a lángost is abba sütötte, amíg volt

gevi1931
Livi / gevi1931 Fri, 2013-09-06 21:14

Hurkát-kolbászt sütés előtt mossuk meg, mert a bőre igy nem reped meg.

De nagyon finom ha a tepsit kicsit kiolajozuk és savanyúkáposztával ki béleljük és erre tesszük a hurkát kolbász és igy sütjük -félidőben meg forditjuk.

Hasibecker
Hasibecker Wed, 2014-08-27 18:18

Ez a savanyú káposztás bélelés nagyon tetszik, hamarosan ki fogom próbálni.
Köszi az ötletet gevi1931 :)