Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vegán kaják, kompromisszumok nélkül - A Vegan Food Festen jártunk - VIDEÓ

A Vegán Food Festet negyedszerre rendezték meg Budapesten, most első alkalommal a Westend valóban hangulatos, de sokunk számára eddig teljesen ismeretlen tetőteraszán.

A négy napos Vegan Food Festre tartva felmerült bennem a kérdés, miben különbözik pontosan a veganizmus a vegetáriánus táplálkozástól. A Westend hangulatos, tágas és meglepően zöld tetőteraszán a rendezvény ötletgazdája és szervezője, a szabadúszó marketingesként dolgozó Preyer György tisztázta a kérdést.

Elmondta, a vegetáriánusok csak húst nem esznek, a növényi étrenden élők semmiféle állati eredetű ételt nem fogyasztanak, azaz tojást és tejtermékeket sem. A vegánok viszont etikai okokból nem esznek állati eredetű táplálékot.

Az etikai megfontolásokból az is következik, hogy a vegánok nem viselnek bőrcipőt és gyapjúpulcsit, és a nappalijukban sem díszeleg bőrkanapé. "Attól, hogy valaki növényi étrenden van, még nem vegán, mert lehet, hogy hord bőrcipőt" - tudtuk meg Györgytől.

Azt is hozzátette, a húsevés, a cigizés, évtizedek alatt kialakult, kőkeményen belénkivódott szokások, amin csak a kezdeti nehézségeken átsegítő, valódi, belülről jövő motivációval lehet túllépni. Neki is így sikerült mindkettőtől megszabadulni.

Azt elmondta, ezzel együtt nem jó, ha ez egy kellemetlen küzdelemmé válik. Amíg azt nem érezzük, nem tagadunk meg magunktól semmi fontosat, és csak régi szokásoktól akarunk megszabadulni, nem érdemes erőltetni az életmódváltást.

"Nem mondok le semmiről - egyszerűen nem eszek húst" - mondta György.

Nézd meg összeállításunkat a fesztiválról!

"Azokat a nyitott, vegyes táplálkozásúakat kívántuk megszólítani, akik azt gondolják, a növényi étrend lemondásokkal jár. Aki ide kijön, az hamburgerrel, falafellel, pizzával, mexikói, magyaros ételekkel találkozik" - mondta György. A húsevéshez szokott látogatók így ismerős ételek vegán variációin keresztül ismerhetik meg ezt a táplálkozási kultúrát.

A szorosan egymás mellett álló kajásbódékban ennek megfelelően sok húspótló készítménnyel készült étellel találkoztunk, és a Vegan Junk Food standjánál jelen volt itt a vásárokból jól ismert nagy, kör alakú vasserpenyőben rotyogó, nem kevés paprikával készült ragu is, óriási oldalasdarabok és hurka-kolbász helyett gabonakolbásszal.

Hamburgert is lehetett kóstolni, amiben a husi helyett gabona - vagy répaalapú pogácsa volt a főszereplő. A Las Vegan's verziójában a fűszerek, és nem az alapanyagul szolgáló zöldségek voltak kihangsúlyozva, mi viszont jobban örültünk volna, ha ez fordítva van.

Nálam az igazi sztár a Vegan Love olajban sült édesburgonyája volt, amiből egy vödörrel is fel lehet falni - nekem legalábbis biztosan sikerülne.

A Say Cheez Raw aktív szenes, érlelt kesudiósajtjával csak messziről szemeztünk, kipróbálni nem volt merszünk, de találkoztunk olyan bátor emberrel, aki nagyon dicsérte.

Megkóstoltuk a Vegazzi fatüzelésű kemencében sült, nápolyi recept szerint készült vegán pizzáját, ezen belül is a magyaros verziót. A tészta finom volt, ráadásképpen vékony és roppanós, a feltét pedig, hiába a növényi alapú kolbász, nem sok meglepetést tartogatott. Az biztos, hogy paprikából, fokhagymából, köménymagból pont ugyanannyi volt a tetejére morzsolt gabonakolbászban, mint egy gyulaiban. Megbízhatóan ismerős volt, ami ízlés kérdése, kinek jön be és kinek nem.

Az Anjuna Ice Popsnál finom, gyümölcsös, kókusztejes jégkrémekkel lehetett lefolytani a töményebb főételeket. 

Steiner Kristóf a fesztivál minden napján főzött azoknak, akik előre feliratkoztak ezekre az alkalmakra.

Kristóf fontosnak tartja, hogy aki nem vegán, adjon egy esélyt ennek az életformának, mert valójában nem jelent lemondást semmi jóról. Humuszos karfiolja és céklacarpacciója elég meggyőzőnek tűnt.

Ha lemaradtál az őszi Vegan Food Festről, és nem akarsz tavaszig várni, látogass ki egy Vegan Sunday Marketre az Anker'tbe. A havonta, vasárnap megrendezésre kerülő piacon csak vegán termékeket lehet vásárolni.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Kicsi emberek nagy étvággyal - Christopher Boffoli világa a haspókok mennyországa

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!