Vasárnapi kedvenc: a bécsi szelet

Húsleves, rántott hús - állítólag a legklasszikusabb vasárnapi menü. Az alapreceptet Bécsből kaptuk, de ma már ritkán készítjük a klasszikus módon. Nézzük az eredetit!

Mikor Pécsre jártam egyetemre, sok minden kijutott, de vasárnapi ebéd talán csak egyszer - mikor D. barátnőm elvitt a nagymamájához. Amúgy, ha lent töltöttem a hétvégét, akkor csak a lépcsőházban terjengő illatokat éreztem, és nagyokat nyeltem, míg nekiálltam a 2 négyzetméteres konyhámban melegszendvicset gyártani.

A bécsi szelet receptjéért ide kattints

Teszem hozzá, ha nagyobb lett volna a konyhám, akkor sem állok neki levest és rántott húst gyártani - nemcsak azért, mert az egyetemi évek pont nem az a vasárnapimenü-főzős korszaka az embernek, hanem azért is, mert alapvetően, ha választhatok, nem a húsleves + rántott hús kombó mellett voksolok. De néha nagyon meg tudok kívánni egy tányér illatos, gőzölgő húslevest házi tésztával és kerti zöldségekkel - ugyanez a rántott húsra is igaz.

A meleg osztrák krumplisaláta receptjéért ide kattints

Viszonylag ritkán járok Bécsbe, de ha ott vagyok, akkor a bécsi szeletet soha nem hagyom ki - az ugyanis egy külön műfaj a rántott húsban. A bécsi szelet szigorúan csak borjúból készülhet, ha mégis más hús után nyúlnak, akkor azt már nem bécsi szeletnek, hanem bécsi stílusú rántott húsnak - schnitzel nach wiener art - hívják. Az igazán finom bécsi szeletet fél centisre klopfolják, nagyon óvatosan, hogy a rostok ne sérüljenek, császárzsemléből készült morzsába bújtatják, és 160 fokon sütik meg, nagyon gyorsan, hogy a se a panír, se a hús ne tudja magát megszívni zsiradékkal. Eredetileg vajban készült, ma már megoszlanak a vélemények arról, hogy mi a tökéletes megoldás - a bécsi szeletekről híres vendéglők egy része zsírral kevert növényi olajban vagy simán növényi olajban süti, mert ezek könnyebbek, mint a vaj.

A bécsi szelet receptjéért ide kattints

Én most a zsíros olajos verziót próbáltam ki - olaj a könnyedség, zsír az extra roppanósság miatt. A régi bécsi vendéglősök között állítólag volt egy olyan szállóige, hogy a jó bécsi szeletre rá lehet ülni, mert nem hagy nyomot a ruhán - én azért ezt nem próbálnám ki, de ha valaki szeretné, akkor hajrá...A jó bécsi szelet másik ismérve még, hogy lelóg a tányérról - nálam ez egy kicsit félresikerült, sajnos be kell lássam, nem vagyok képes 30 centre átmérőjűre klopfolni egy szelet húst. Kisebb tányért használtam inkább!

A bécsi szelet receptjéért ide kattints

Az étel egyébként eredetileg nem osztrák, Radetzcky marsall hozta a receptet Milánóból, ott cotoletta alla milanese a neve, a morzsával bundázott borjú kicsit vastagabb, és nem bő zsírban, hanem csak kevés vajon sütik ki. Variáció tehát van bőven, én mégis azt javaslom, hogy ha sikerül legyűrni a bécsi szelet készítésének a legnehezebb pontját, és kaptok rendes borjúhúst, akkor süssétek meg Ausztria legismertebb fogását, a világ legjobb rántott húsát!

Címlapról ajánljuk

További cikkek