Tudtátok, hogy a hüvelyesek főzőlevéből mindenféle finomság készíthető? - Kipróbáltuk az aquafabát, a varázslatos bablevet

Gyakorlatilag úgy működik, mint a tojásfehérje, használhatjuk édes vagy sós receptekhez is. Kicsit felverve, egészen hihetetlen, de semmi bab íze sincs a főzőlének.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem mindig valami különleges elégtétellel tölt el, ha sikerül felhasználnom olyan alapanyagokat, amik alapvetően a kukában kötnének ki. Pesztót készítek a retek és répa zöldjéből, alaplevet főzök a zöldségek lehámozott héjából és sütit sütök a mandulatejből visszamaradt manduladarabokból. De a legkedvencebbem a hüvelyesek főzőlevének, vagy másnéven aquafabának a felhasználása.

Ez a sűrű, keményítőben gazdag víz szuper dolgokra képes. Legjobban a konzerv babok leve használható, nekem a csicseriborsó konzerv leve jött be leginkább. De az otthon főzőtt bablé is jól működik, ha kicsit besűrítjük. Miután leszűrtük a babot, tegyük vissza a főzőlevet 10-15 percre a tűzhelyre, és főzzük addig, amíg egy sűrű, enyhén nyálkás levet kapunk, pont mint a konzerv baboknál. Ha nem használnánk fel pár napon belül, akkor akár le is fagyaszthatjuk.

Hogy miért is olyan varázslatos az aquafaba?

  • nagyon olcsó
  • alacsony kalóriatartalmú
  • fehérjedús
  • és hihetetlenül változatosan használható

Az aquafaba remekül működik tojáshelyettesítőként például fasírtokban vagy pite töltelékekben. Enyhén felverve jól összefogja az alapanyagokat, mindenféle mellékíz nélkül. Fagylaltalapként is használhatjuk, ilyenkor a felvert tejszínt vagy tojássárgáját cseréljük le aquafabára.

A varázslatos aquafabából varázslatos tojásmentes majonézt is csinálhatunk

Habverővel verjük félkemény habbá egy konzerv bab vagy csicseriborsó levét, majd lassan adjunk hozzá pár kanál semleges ízű olajat folyamatos habverés mellett. Ízesítsük sóval, borssal, mustárral, citromlével vagy ecettel, esetleg egy csepp édesítővel.

A legkülönlegesebb felhasználása az aquafabának viszont a kemény habbá verés, isteni finom pavlovát vagy habcsókot készíthetünk így.

Habverővel 5-10 perc alatt verjük fel kemény habbá, ezekután pont mint a tojáshabnál, adhatunk hozzá porcukrot és a kedvenc fűszereinket (vanilia, fahéj, kardamom stb.), esetleg egy csipet keményítőt vagy habfixet. Halmozzuk a habot egy tepsire, majd mérettől függően 100-120 fokon süssük 1,5-2 órát.

Az én személyes kedvencem amúgy az aquafaba mousse

Könnyű, krémes, habos édességet készíthetünk a felvert főzőléből. Kettő összetevőre van csak szükségünk: egy konzerv csicseriborsó felvert habjába óvatosan keverjünk bele egy tábla olvasztott (vegán) étcsokoládét. Tegyük hütőbe egy órára, és már fogyaszthatjuk is. Egy csipet csilivel a tetején az igazi.

Egyébként tényleg millió recepthez felhasználhatjuk a hüvelyesek főzőlevét, érdemes kísérletezgetni. Szóval ezentúl ne dobjátok ki ezt a csoda levet!

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Green Evi gyorsan vázolja is, hogy van élet a tojáson túl - és nem is akármilyen

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek