Sajtláva a tél végi hajrához

A húsmentes hónapnak majdnem a fele eltelt, és az, hogy számolom a napokat, nem azt jelenti, hogy nem élvezem! Mi bajom is lehetne olyan remek kaják mellett, mint a mai ebéd?

Oké, be kell vallanom, hogy nem indult olyan könnyen a dolog, mint gondoltam - azt hiszem, a vegaságba is bele kell tanulni, mint minden másba. Ahhoz képest, hogy herótom van attól, ha egy étterem azt hiszi, hogy a vegetáriánusok igényei kimerülnek a rántott zöldség/sajt párosban, az első héten háromszor is a rántott sajt mellett kötöttem ki. Igaz, ezt kétszer Hinyenc kolléga miatt történt. Aztán beindult a dolog, akadt sütőtökös burger, lilahagymás-sajtos makaróni, vega lencsés bolognai, sütőtökös gerslirizottó, és egy csomó más nyalánkság.

A sajtos töltött sült krumpli receptjét itt találod

A hét végén a szokásos piacozást is átalakította, hogy februárban én vagyok a Pancs Gasztroplacckiemelt vendége, és pont most vasárnap volt egy kis esemény ennek örömére. A januári hidegnek hála idén még alig voltam a jobb időben amúgy kötelezőnek számító piacozáson, úgyhogy gondoltam, épp itt az ideje, hogy jól összevásároljak mindenféle házi készítésű finomságot - így is lett. A Csurgódombi Sajtkonyhások elképesztően finom sajtjai között válogatva arra is rájöttem, hogy szerencsére vége annak a korszaknak, mikor a magyar kézműves sajt egyenlő volt a különböző zöldfűszerekkel és/vagy lilahagymával ízesített ordákkal és más lágy sajtokkal - olyan két éves manchegokat és más kemény, penészes sajtokat tartanak, hogy egy francia vagy olasz sajtkészítőnek is dicsőségére válna.

A sajtos töltött sült krumpli receptjéért ide kattints

Az egyik, olvasztásra különösen alkalmas, trappista jellegű sajtjuk (aminek köze nincs a bolti, ragacsos, gumis, növényi tejes, kilónként 1400 forintért kínált szörnyekhez) meghozta a kedvemet, és arra gondolam, csinálok egy jó kis Tanú-féle sült krumplit. Tudjátok, az a rész a filmben, mikor Virág elvtárs és "fiai" Pelikánéknál vacsoráznak, egyszerű sütőben sült krumplit. Azért egy kicsit csavartam rajta, a kész krumplikat megtöltöttem bulgur-csicseriborsó-dió keverékével, aztán jól nyakon öntöttem a sajtszósszal. Mennyei lett, krémes, tél végi, simogató, és főképp laktató. Ha ennék húst, akkor biztos tettem volna bele egy kis baconpörcöt, de így is nagyon ízlett - ha van kedvetek, próbáljátok ki így simán, vagy dobjátok fel a tölteléket kedvetek szerint!

Címlapról ajánljuk

További cikkek