Lélegzetelállító konyhák, amelyekben a márvány játssza a főszerepet

Egy márványpult hihetetlenül elegánssá tud tenni egy konyhát, ráadásul egyes megoldások ára nem is magasabb, mint egy jó minőségű fából készült verzióé. 

Az utóbbi időben divatba jöttek a gyönyörű, márvánnyal burkolt konyhapultok, sőt, a falicsempét és esetenként a mosogatókagylót is helyettesítik ezzel az anyaggal.

A márvány valójában egy olyan speciális, kristályosan szemcsés mészkő, amelynek kalcittartalma meghaladja az 50 százalékot.

Ha úgy döntünk, a látványos és elegáns márványpultot választjuk, a következőkkel számoljunk!

  • A márvány porózus felülete könnyen magába szívja a nedvességet, így a vörösbor, zsírfoltot hagy rajta. A természetes kőzetfelületkezelése így mindenképpen szükséges.

  • Készülj föl arra, hogy látszani fognak a karcolások a felületen! Noha a márványpultok védőbevonata csökkenti ennek a puha anyagnak a sérülékenységét, ha rendszeresen citromot vágunk a pultunkon, vagy egyéb sav hatásának tesszük ki, sérülhet ez a bevonat.

  • A márvány - noha hőálló anyag - könnyen elszíneződhet, ha rápakolod a forró lábasodat. Érdemes edényalátétet használni.

A finom, halványszürke színben pompázó carrarai márvány meglepő módon az olcsóbbak közé tartozik a piacon - nagyrészt azért, mert általában nagyobb mennyiségben van készleten a forgalmazóknak.

Három centiméter vastag, egy négyzetméternyi carrarai márványtáblát már 22 ezer forintos ártól megvásárolhatunk. Ez nyersanyag, természetesen a méretre szabás és a felületkezelés növeli az árat.

Persze kapható idehaza is például olyan zöld guatemalai márványkülönlegesség, amely 5 cm vastag lapokban érkezik, és amelyből 10 cm több, mint 80 ezer forintba kerül.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Caleb Charland fotósorozatának elemként működő gyümölcsök a főszereplői

Címlapról ajánljuk

További cikkek