Hogy került kávé a karfiolra? - Meglepő Michelin-csillagos fogások recepttel!

A Nespresso Atelier hazai séfjei idén is megosztották velünk különleges receptjeiket. A fogások közös pontja volt, hogy minden tányéron főszerep jutott a kávénak.

A Nespresso Atelier idén egy háromnapos programsorozat keretében hozta össze a hazai gasztrovilág legelismertebb szaktekintélyeit, köztük a legjobb magyar séfeket.

A különleges fogások közös pontja volt, hogy minden tányéron főszerep jutott a kávénak.

A Nespresso Atelier idei séfjei:

  • Sárközi Ákos (Michelin-csillagosséf, Borkonyha )
  • Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet, a Dining Guide 2018 TOP 10 Legjobb Étterem egyike, az Év séfje)
  • Tiago Sabarigo (Michelin-csillagos séf, Costes Downtown)
  • Mizsei János (MÁK Bistro, 2018 TOP 10 Legjobb Étterem egyike, 2017 Az év innovatív konyhája)
  • Mészáros Ádám (Michelin-csillagos séf, ONYX Étterem)

Sokan azt hihetik, hogy a kávé kizárólag süteményekhez illő alapanyag, de ezek az élvonalbeli séfek bebizonyították, hogy ez az aromás ital megállja a helyét húsok és zöldségek mellett is. Különleges ízkombinációkat hoztak létre, Mizsei János a MÁK Bistro séfje például sült karfiolhoz párosította a kávé zamatát.

Karfiol, herbális saláta, Cosi kávé

Sárközi Ákos, a Konyhafőnök című műsor volt zsűritagja, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje báránygerincet készített, kávés mártással.

Báránygerinc, céklatextúrák, Rosabaya de Colombia kávé

Minket leginkább Barna Ádámnak, a St. Andrea Wine & Gourmet étterem séfjének, az Év Séfjének főétele fogott meg. Ennek a receptjét is megszereztük!

Dámvadborjú, csicsóka, körte, Dulsao do Brasil kávé

Hozzávalók 4 főre:

  • 1,5 kg tisztított dámvadborjú-gerinc
  • 1 g zsálya
  • 1 g borsikafű
  • 5 g petrezselyemzöld
  • 150 g fehérkenyér
  • 200 g kacsazsír
  • 1,5 kg csicsóka
  • 300 g körte
  • zöld kardamom tetszés szerinti mennyiségben
  • 1 adag (40 ml) Nespresso Dulsao do Brasil kávé
  • 0,5 liter repceolaj
  • 1 dl dióolaj
  • 0,3 dl körteecet

Nem csak a hozzávalókat, de az elkészítés menetét is megosztjuk most veled:

  • A zöldfűszerkéreghez a zöldfűszereket blansírozzuk, vagyis előfőzzük, majd hirtelen lehűtjük, ezután megszárítjuk, és lefagyasztjuk 2 órára. Ezt követően összeturmixoljuk a fehér kenyérrel, majd meleg helyen kiszárítjuk.
  • A tisztított dámvadgerincet sózást követően kérgesítjük, forró sütőben 8-12 percig sütjük, majd pihentetjük. Szeletjük, tálaláskor pedig az elkészített fűszermorzsába forgatjuk.
  • A pirított csicsókához a megmosott héjas csicsókát puhára gőzöljük, felezzük, majd héjából a húsát amennyire lehet, egészben kikanalazzuk. A héjat repceolajban ropogósra sütjük, a csicsókahúst pedig serpenyőben megpirítjuk.
  • A körtepüréhez a hámozott körtét pároljuk, leturmixoljuk, majd őrölt zöld kardamommal és kávéval ízesítjük.
  • A körtecarpaccio elkészítéséhez a vékonyra szeletelt körtét dióolajjal, körteecettel és kávéval marináljuk, azaz pácoljuk.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

"Ami jó, az nem lehet olcsó" - Damniczki Balázs cukrászmesterrel beszélgettünk

Címlapról ajánljuk

További cikkek