Hivatalosan is ők a legjobb BBQ-sok ma Magyarországon!

Nemrég került megrendezésre a Tállya BBQ fesztivál, ahol a KCBS-rendszerben versenyt is hirdettek, íme az eredmények.

A BBQ műfaja most kezd felvirágozni nálunk, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy nemrégiben került sor, az első, hivatalos rendszerben megrendezett hazai versenyre. Merthogy a barbecue bizony versenysportként is létező fogalom, több országban sportegyesületként bejegyzett csapatok működnek, akárcsak egy klasszikus ág esetében.

A KCBS (Kansas City Barbeque Society), a világ elsőszámú BBQ egyesületének célja, hogy a műfajt népszerűsítse és fejlessze. Az egyesület több mint húszezer taggal büszkélkedhet és számtalan hivatalos keretek között zajló verseny védnökeként tisztelegnek. Hogy miből is áll pontosan maga a megmérettetés, az itt, ebből a jól összefoglalt írásból megtudható.

A tokaji borvidéken fekvő Tállya volt az első település itthon, aki megrendezhette a KCBS versenyt. Tállya azon túl, hogy több évszázados borásztai múltra tekint vissza, magáénak tudhatja Európa mértani középpontja címet is, valamint a borvidék legjobban alápincézett települése.

A negyven indulóból szép számú magyar nevezés mellett külföldi csapatok is megmérettették magukat a öt klasszikus kategóriában: csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy és az úgynevezett mistery box, avagy meglepetésdoboz számokban.

Mi is az a barbecue?

ANyárspolgár BBQ szerint: Egy ételkészítési technika, amely során lassú tűzön, hagyományosan 230-250°F (110-120°C) tartományban, de mindenképpen 150°C-on belül, fatüzeléssel vagy természetes faszénnel képzett indirekt hőn, hosszan elkészített hús.

Sokan arra számítottak, hogy a versenyben jártas, nemzetközi indulók lepipálják a magyar csapatokat a 6.400 EUR összdíjazású versenyben és toronymagasan elhúznak a mezőny előtt. Nem így lett. Összetettben a Katka-Gergő-BBQ csapat diadalmaskodott, őket követte a MISS PIGGY'S U.K. és a harmadik helyre a BROS HOG sütötte be magát. A magyar csapata ezzel az eredménnyel kvalifálta magát a Jack Daniels World Championship Barbecue-ra, amely egyfajta világbajnoki döntőnek tekinthető, amelyet az USA-ban rendeznek meg. A pontos, versenyszámokra lebontott eredmény itt tekinthető meg.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon!

A levendula egyáltalán nem a szekrénybe való...hanem például a húsgolyóba!

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?