Ezek a leggurmébb magyar fogások

Úgy tűnik, beért végre a Gourmet Fesztivál eddigi missziójának gyümölcse és ma már komoly érdeklődés mutatkozik Magyarországon is a minőségi gasztronómia iránt.

A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, és mintegy 23.500 érdeklődő volt kíváncsi a legmenőbb hazai gasztrofesztiválra.

Bár a „hagyományos" zivatar most sem kerülte el a rendezvényt, mégis szinte megduplázódott az érdeklődők köre. Ez nyilván köszönhető annak is, hogy idén a Gourmet egy nagyot nyitott a határokon túlra is és olyan nagy sztárokat hozott el, mint a világ legjobb séfnője, Ana Roš vagy a lengyel Wojciech Modest Amaro, aki Lengyelország első számú éttermének vezetője.

És köszönhető volt a siker a kiváló alapanyag választásnak:

az eper és mangalica

páros sokaknak felkeltette az érdeklődését és érdemes is volt végigkóstolni a kínálatot, így például

  • az epres, mangalicás mille-feuille-t, mint ahogy beindította a nyálelválasztást
  • a mangalicanyelv savanyított eperrel,
  • vagy a mangalicaburger eper-parmezán öntettel,
  • a mangalicahájas tészta epermousse-szal
  • és sok más eper-mangalica fantázia mellett a mangalicapâté mustárfagylalttal
  • vagy akár desszertként egy fincsi eper charlotte.

A Gourmet történetében először, hagyományteremtő szándékkal díjazták a szervezők a fesztivál legjobb kiállítóját és legjobb ételét.

A szakmai zsűri értékelésén túl a közönség is szavazhatott kedvenceire, így most két kategóriában is adtak át díjakat, sőt, a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából egy különdíj átadására is sor került.

A közönségszavazatok alapján a legjobb ételnek járó díjat kapta a

  • Bánh Mi - (Funky pho),

az idei legjobb kiállítónak járó díjat pedig a közönség szerint a

  • Bori Mami Étterem kapta.

A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb étel díjat a

  • Kistücsök által készített Tokhal bodzás íróval, eperrel érdemelte ki,

szintén a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb kiállító díjat pedig az

  • Anyukám mondta vihette haza.

A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával egy Kulináris Innovációs Díjat is átadtak, amelyet szintén a szakmai zsűri értékelése alapján ítéltek oda. Ebben a kategóriában mérlegelték a mangalica és eper alapanyagoknak a kreatív, újszerű megközelítését, a kitelepüléshez kötődő innovatív elemeket illetve fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezéseket. A díjat a

  • Rosenstein Vendéglő

kapta.

Címlapról ajánljuk

További cikkek