Az angol konyha ajándéka a világnak: angolnakocsonya

A tekergőző, szinte kukakcszerű angolna nem egy csábító látvány. Hát még akkor, ha kocsonyát főznek belőle...

A londomni East End munkásainak egykor mindennapi betevője volt az angolnakocsonya, mivel ez a nyálkás, zsíros, nem túl étvágygerjesztő kinézetű hal nagyon könnyen hozzáférhető volt. A Temze telis tele volt ezzel a furcsa lénnyel a 18. században, amikor népszerűvé vált az eledel.

Az angolnát manapság úgy készítik, hogy a darabokra vágott halat babérlevéllel, borssal, hagymával és ecettel megfőzik.Az állat bőréből és csontjaiból a kollagén a főzőlébe kerül, és "kocsonyává" varázsolja azt.

Vannak, akik imádják ezt a kaját

A tradicionális kifőzdék a mai napig árulják, és petrzselyemszószos krumplipüré dukál hozzá meg esetleg egy kis borsópüré.

A második világháború, és az azt követő szegénység szédítően népszerűvé tette a angolnát és pürét áruló kifőzdéket. Ekkoriban több, mint 100 bolt működött a városban. A történetnek van azonban árnyoldala is. Annyira túlhalászták az halat, hogy az angol Természettörténeti Múzeum "halottnak nyilvánította" a Temzét. Az angolnapopuláció azóta is ingadozik a folyóban. A későbbiekben alábbhagyott a lelkesedés, és ahogy az emberek meggazdagodtak, az fura halkocsonya népszerűségének is leáldozott.

via Gastro Obscura

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Nyald el Harry herceg és Meghan Markle esküvői tortáját!

Címlapról ajánljuk

További cikkek