5 hétköznapi megoldás, hogy egészségesebben élj 2018-ban

Bizony, nagyon könnyű belefeledkezni a hétköznapi mókuskerékbe, és hagyni, hogy a rohanás és az itt-ott bekapott falatok tegyék ki étkezéseink többségét.

Egy gyors péksüti a metrón, ebéd munka közben az asztalnál ülve, uzsonnára egy kis csoki a titkos snack-es fiókból, este pedig kirámolod farkaséhesen a hűtőt, és falod, amit találsz – ismerős? Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal könnyen úrrá lehetsz a kaja-káoszon, 5 jó ötletet adunk is, hogyan!

1. Nassolj okosan!

Ülsz az irodában az asztalnál, kihúzod a fiókot és automatikusan nyúlsz délután 3 és 4 között a fiókban lapuló életmentő nassok után, hiszen messze már az ebéd. De mit szólnál, ha hízlaló és egészségtelen csokikák és ropik helyett valami egészségeset találnál ott? A bioboltok polcai számos valóban egészségesebb alternatívát kínálnak, de azért résen kell lenni, mert sokszor csak egészségesnek tűnnek, de valójában tele vannak cukorral és tartósítószerekkel. Ha nem szeretnéd hosszasan tanulmányozni a hátcímkéket, fizess elő a havi rendszerességű Pickies boxra, amiben minden alkalommal egészséges nassokat találsz majd!

Pickies

2. Válassz egészséges desszerteket!

Ne mondj le az édességekről, inkább keress helyettük egészséges alternatívákat! Elég csak pár összetevőt egészségesre cserélni, és máris megoldottad a helyzetet. Használj fehér liszt helyett például zab-vagy riszlisztet, kristálycukor helyett xilitet, kókuszcukrot vagy mézet! Lehet bátran kísérletezni a nagymama receptjeinek újragondolásával is, de a Nosalty-n is számos kipróbált recept közül választhatsz. Ha profira bíznád magad, Franziska organikus desszert dobozaival jól jársz. Kekszek, brownie-k, energiagolyók és granolák közül is válogathatsz aszerint, hogy éppen mit kívánsz meg.

Franziska desszert box

3. Járj termelői piacra!

A piacozás jó móka, és azon túl, hogy szórakoztató program, hasznos is, hiszen ha közvetlenül a termelőktől vásárolsz nem csak magaddal teszel jót, hanem az árusokat is támogatod. Jobban esik a méz, de még a füstölt sonka is, ha személyesen ismered azt, akitől vetted, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy friss és megbízható minőségű árut kapsz. Kapd fel hétvégén a kosarat és irány valamelyik piac, például a Pancs, a Szimpla, a Czakó kert vagy a MOM biopiac!

Czakó kert piac

4. Legyen zöldségelőfizetésed!

Budapesten is egyre nagyobb divat a zöldségelőfizetés. Az elsőre furcsának hangzó mozgalom lényege, hogy tavasztól ősz végéig fix áron, heti rendszerességgel idényzöldségekből és- gyümölcsökből összeállított csomagot vehetsz át a város egy átadópontján, vagy akár házhoz is rendelheted. Télen értelemszerűen nem működik a dolog, hiszen nem terem semmi, tavasztól őszig viszont nincs megállás, hetente érkeznek a finomságok változatosan, jó minőségben, megbízható forrásból, akár biogazdaságból is. Jó neked, mert frisset, finomat és változatos összeállításban kapsz és jó a gazdának, mert az előfizetésednek és az éves elköteleződésednek hála tervezhetőbbé válik a gazdálkodása. Kedvet kaptál a csatlakozáshoz? Vedd fel mielőbb a kapcsolatot például a MagosVölgy Ökológia Gazdasággal, hogy biztosan jusson neked is hely az előfizetők között.

MagosVölgy Ökológiai Gazdaság

5.Edd a hazait – ebédre is!

Valódi ízek, helyi alapanyagok, szezonalitás – ez bizony nem csak a fine diningban lehetség, hanem akár a hétköznapi ebédeid is készülhetnek ilyen szellemiségben. Mindannyian szeretjük a házikosztot, abból is mindig a nagymama és az anyuka főztje a legfinomabb, de jól tudjuk, hogy neked sincs mindig időd és kedved a család kedvenceit elkészíteni. Ilyenkor jön jól egy olyan bisztró, ahol éppen úgy készül minden, ahogy a saját konyhánkban – csak kicsit nagyobb mennyiségben. A Házikó csapat által üzemeltetett Farm Bisztróban minden alapanyag helyi termelőktől érkezik, hogy aztán lelkes szakácsok és cukrászok kezei között nyerjék el ebédben megtestesülő formáikat. Hétköznap se mondj le a minőségi alapanyagokról és a jó szívvel készített életekről. Szeresd magad, megérdemled ebédre is a legjobbat.

Farm Bisztro by Házikó

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Abbahagyhatatlan sajtos-húsos tunkolós a hideg februári estékre

Címlapról ajánljuk

További cikkek